DI-514 po raz kolejny

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
niko2003
Początkujący użytkownik forum

Re: DI-514 po raz kolejny

Post autor: niko2003 »

Mam problem.

Kupiłem do teściów model DI-524 lecz wersja G, firmware kosmiczny bo 3.12. Ja posiadam ten sam model, ale wersja B4 i firmware 2.07 (najnowszy jaki znalazłem).

Ustawiłem wszystko w routerze nowym, tak samo jak w modelu B4, i niestety nie wiem co mogę jeszcze zmienić/ustawić?

MTU 1500,
zabezpieczenia: WPA2-PSK(AES),
Auto-reconnect Enabled
Do not change the TTL value Enabled
IGMP Enabled

Internet w dwóch komputerach chodzi (po kablu), a WiFi w laptopie również. Zmieniam na nowy router i w laptopie przerywa uruchamianie stron lub w ogóle ich nie uruchamia (łączy się w nieskończoność, coś tam pobiera i błąd). Chociaż jak coś ściąga to robi z pełną prędkością, bez przerywania i gubienia pakietów.

EDIT
Po dwóch godzinach nadal mam problemy: zmieniałem MTU od 1200-1500, czasem zaskakiwało, ale po chwili zamulenie. Konfigurowałem DNS różne, troszkę się polepszało i znowu zamulenie i zrywanie. Raz nawet tak połączył, że chodziło na MTU 1500 i youtube się uruchomił. Coś zaskakuje, a jakość połączenia - maksimum. Robiłem to wszystko mając laptopa na kolanach, a komputer obok - strony na komputerze chodziły płynie, a przez WiFi na laptopie już niestety nie. Przy zmianie MTU w routerze, resetowałem połączenie na laptopie i łączyłem ponownie.
Ostatnio zmieniony 2009-01-03, 16:18 przez niko2003, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

niko2003, z twojej burzliwej wypowiedzi rozumiem, że problem jest tylko z laptopem działającym na WiFi?
Próbowałeś jak jest na kablu? (laptop)
niko2003

No kurcze próbowałem i pisałem. Najlepsze jest, że na drugim routerze takim samym (kupiony rok wcześniej) wszystko na laptopie chodzi (pracuję), gdy podłączam ten nowy, to zaczynają się schody w postaci nie uruchamiania stron. Najlepiej pracował nowy router przy MTU 1426, ale po chwili znowu się przestały uruchamiać www (co ciekawsze w starym routerze model b4 wartość MTU wynosi 1500 - i chodzi pięknie). Siła sygnału - znakomita w obu routerach.

Tak myślę, co można jeszcze zrobić, mam Chello 2mb, a laptop SL500, karta sieciowa 5100AGN?
Obrazek

P.S.
Jak wygląda serwis Dlink'a w polsce? Oddaje do sklepu czy door to door. W sumie to kupiony wczoraj, więc po serwisie dostane nowy? Szkoda mi jednak oddawać, jeśli mogę go jakoś zrobić.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

niko2003, jeśli na jednym routerze działa bez problemu a na drugim takim samym z identycznymi ustawieniami chodzi źle to ja bym obstawiał, że coś nie tak z routerem nr 2.
Jak masz możliwość to wymień go na sprzęt innej firmy, nie D-Link. Może Linksys, może TP-Link.
niko2003

Ok, wielkie dzięki napisałem (dwa dni temu) do serwisu dlinka i czekam na numer RMA, żeby im odesłać.

Tak, tylko jak to jest ze zwrotem pieniędzy? Do siedmiu dni jeśli kupiłem w sklepie? Czy po ustaleniu, w serwisie, że sprzęt jest uszkodzony, mam prawo zwrotu gotówki albo wzięcie nowego sprzętu?
ODPOWIEDZ