router D-Link DI 524 - forward portow [wydzielony]

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
neomoriseiki
Początkujący użytkownik forum

Re: router D-Link DI 524 - forward portow [wydzielony]

Post autor: neomoriseiki »

Witam,mój pierwszy post,mam nadzieję ze w dobrym temacie,kupiłem wczoraj routerek o którym pisaliście d-link di-524. Internet mam z kablówki,wszystko przydzialane po macu.
Zmieniłem mac w ustawieniach routera i jest niby ok.Ma to działac na dwóch laptopach,jeden jest podpięty kablem(w nim wszystko działa jak należy) Drugi laptop stoi w pokoju obok,zrobiłem wczoraj połączenie przez wbudowana kartę wifi,internet działa na obu kompach,szyfrowanie wpa.No wszystko jest ok.
Mam tylko jeden problem z laptopem co łaczy sie przez wifi.
Prędkosci,transfery wszystko jak trzeba,ale jak sprawdzam porty w utorrent to niestety port na czerwono,znaczek w utorrent też,wczoraj tak zamieszałem w tych ustawieniach routera że było tak-sprawdzam port(ustawiłem64300) pisze ze port odblokowany,ale znaczek w utorrent ciągle żółty lub czerwony i program nie chce sie rozpedzić,download 5 do 10 kb.Dodam że dostawca tego nie blokuje,mam zewnętrzne IP,a no i laptop podpięty kablem ma wszystko ok,sciaga jak wsciekły bez zadnych problemów,wiec mysle ze gdzies po drodze przy połaczeniu z wifi coś jest nie tak.Firewall z windowsa wyłączony,używam Kis7,wczoraj nawet jego wyłączałem bo myslałem ze to jest przyczyną,niestety bez rezultatu,port zablokowany a utorrent stoi w miejscu,sorki że aż tyle napisałem ale chciałbym przedstawic sprawe najjasniej jak tylko potrafie oczekujac na Waszą pomoc.Dzięki wielkie.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-01-04, 11:45 ]
Wydzielone z >KLIK<
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

neomoriseiki,
- po pierwsze musisz zmienić nr portu żeby oba kompy nie ciągnęły na tym samym
- po drugie trzeba na routerze ustawić forward
- po trzecie skonfigurować KIS żeby puszczał uTorrent
neomoriseiki
Początkujący użytkownik forum

Post autor: neomoriseiki »

więc tak,zmieniłem porty,laptop na kablu ma 64300 a ten z wifi 64400.ale nadal zablokowane.
wszystko czerwone
Zapore w kis mam wyłaczoną na chwilę obecną.
Co znaczy - po drugie trzeba na routerze ustawić forward ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

neomoriseiki pisze:Zapore w kis mam wyłaczoną na chwilę obecną.
Do zapory dodaj wyjątek na utorrent bo to że jest wyłączona wcale nie znaczy że nie blokuje portów.
neomoriseiki pisze:Co znaczy - po drugie trzeba na routerze ustawić forward ?
Przekierować port 64400 ze strony WAN na IP laptopa po WiFi (zakładka Virtual Servers albo Port forwarding)
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ