Jaki internet wybrac
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki internet wybrac
Witam!!
Mam takie pytanie jaki internet wybrac w okolicach Radzynia Chełmińskiego w woj. Kujawsko - Pomorskim.
Neostrada odpada, ponieważ bym musiał założyc nowe gniazdko i nowy telefon
Nie wiem jak z internetem radiowym czy można samemu założyc antene czy cos takiego
Po prostu mam pytanie jaki internet na WSI!!
Oprócz : Neostrada, iPlus, Orange FreeDom, nic z tych rzeczy jakiś porządny internet z dobrym zasięgiem
Proszę o szybką odpowiedź
Pozdrawiam!
Mam takie pytanie jaki internet wybrac w okolicach Radzynia Chełmińskiego w woj. Kujawsko - Pomorskim.
Neostrada odpada, ponieważ bym musiał założyc nowe gniazdko i nowy telefon
Nie wiem jak z internetem radiowym czy można samemu założyc antene czy cos takiego
Po prostu mam pytanie jaki internet na WSI!!
Oprócz : Neostrada, iPlus, Orange FreeDom, nic z tych rzeczy jakiś porządny internet z dobrym zasięgiem
Proszę o szybką odpowiedź
Pozdrawiam!
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Jaki internet wybrac
Ja na twoim miejscu (jeśli jest możliwość) brał bym internet po kablu. Proponuję zapoznać się z tą stroną. Tam może znajdziesz jakiegoś usługodawcę z twojego regionu.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Vodafone + iPhone 7
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ostatnio nie wiem czy netia nowiutkiego wimaxa w tamtych rejonach nie zrobiła. I jeśli kabla nie ma to by było najlepsze rozwiązanie.
Mapa: http://www.netia.pl/informacje,dla_domu,86,924.html
Formularz zapytania o dostępność usług: https://www.netia.pl/hp,dla_domu,sprawdz.html
Ewentualnie rozejrzy się czy gdzieś na dachach w okolicy nie ma kwadratowych "placków", wtedy można włąściciela zapytać skąd ma net, może w okolicy jest jakaś mała sieć wifi.
Mapa: http://www.netia.pl/informacje,dla_domu,86,924.html
Formularz zapytania o dostępność usług: https://www.netia.pl/hp,dla_domu,sprawdz.html
Ewentualnie rozejrzy się czy gdzieś na dachach w okolicy nie ma kwadratowych "placków", wtedy można włąściciela zapytać skąd ma net, może w okolicy jest jakaś mała sieć wifi.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Byłem na stronie www.dostawcy-internetu.pl i tam jest tylko Tp, Dialog, itd wszystko na telefon domowy, a Netia nie ma zasięgu w mojej okolicy.
A ja teraz cały czas korzystam z internetu Orange FreeDom i sie nie sprawdza chodziasz, ze internet 7,2 Mb/s to prędkośc sciągania max osiąga 10 kb/s a na stronie speedtest.pl sprawdziłem prędkośc i tam też max. 140 kb/s a ponoc 7,2 mb/s Smiech na sali
Proszę o POMOC!!
A ja teraz cały czas korzystam z internetu Orange FreeDom i sie nie sprawdza chodziasz, ze internet 7,2 Mb/s to prędkośc sciągania max osiąga 10 kb/s a na stronie speedtest.pl sprawdziłem prędkośc i tam też max. 140 kb/s a ponoc 7,2 mb/s Smiech na sali

Proszę o POMOC!!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie 7,2 tylko do 7,2. Jeśteś w zasięgu pseudo edge orange maksymalna przepustowość 236kbit/s ale to przy bardzo dobrych warunkach. 7,2 można osiągnąc 100m od nadajnika 3G na jego wysokości z anteną zenętrzną przy dobrym wietrze i nadajniku podłączonym światłowodem. Skąd wiesz, że nie masz zasięgu wimaxa?bubutki94 pisze:sie nie sprawdza chodziasz, ze internet 7,2 Mb/s
Jeszcze jest też od 1 grudnia Orange fredom pro CDMA 450MHz, choć też nie wszędzie jest zasięg. Bo zasięgu 3g nie masz od żadnego operatora?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Orange Free jak coś to raz. Dwa że 7,2 mb/s osiągniesz gdy jesteś w zasięgu HSDPA, i gdy masz odpowiedni do tego modem. Trzy to pamiętaj o właściwych jednostkach, bo zapewne chodziło Ci 140 kb/s i o 10 kB/s (to duża różnica) A żeby nie było OT to napiszę żebyś zrobił właśnie tak jak napisał krystianb, tzn poszukaj na dachach sąsiadów czy nie mają kwadratowych anten, albo takich tubowych. Być może mają oni Wi-fi od jakiegoś lokalnego usługodawcy.
Edit. Patrząc na mapki zasięgu operatorów, przy dobrej antenie kierunkowej możesz mieć UMTS/HSDPA wszystkich operatorów z Grudziądza (tak mi się wydaje).
Edit 2. Patrząc na zasięg CDMA, możesz mieć tą usługę.
Edit. Patrząc na mapki zasięgu operatorów, przy dobrej antenie kierunkowej możesz mieć UMTS/HSDPA wszystkich operatorów z Grudziądza (tak mi się wydaje).
Edit 2. Patrząc na zasięg CDMA, możesz mieć tą usługę.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Vodafone + iPhone 7
-
Nie rozumiem do końca co oznaczają te skróty 
Ja na Orange mam 4 kreski zasięgu i Drukowaną litere E (EDGE)
I jak byłem w mieście to zasięg 2G i 4 kreski zasięgu i prędkośc na speedtescie osiągła 480 kb/s może to problem modemu i nie sieci. A rozwiązanie umowy z Orange wiąże sie z kosztami 1000zł
Nie wiem co zrobic ale szukam jakiegos porzadnego dostawcy internetu zeby wszystko było w najlepszym porzadku.

Ja na Orange mam 4 kreski zasięgu i Drukowaną litere E (EDGE)
I jak byłem w mieście to zasięg 2G i 4 kreski zasięgu i prędkośc na speedtescie osiągła 480 kb/s może to problem modemu i nie sieci. A rozwiązanie umowy z Orange wiąże sie z kosztami 1000zł
Nie wiem co zrobic ale szukam jakiegos porzadnego dostawcy internetu zeby wszystko było w najlepszym porzadku.
-
No to wg. mnie masz 2 (no może 3 opcje). Pierwsza to CDMA z Orange, poczytaj sobie o tej technologii na forum. Druga to dalej Orange Free, myślę że z anteną uzyskasz o wiele lepsze prędkości. Trzecia to może Wi-fi (to zależy od tego czy ktoś w twojej okolicy udostępnią tą usługę). Ja bym na twoim miejscu brał CDMA. Ale decyzja jest twoja. Ale skoro miał byś zapłacić 1000 zł kary, to lepiej jeszcze się pomęczyć z tym Orange Free.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Vodafone + iPhone 7
-
A to do modemu na USB mozna podlączyc antene??
a co daje ta technologia CDMA??
Ta zasięg jest słaby ma 4 kreski na EDGE juz pisałem
a nawet jak jest ta antena na modem USB to gdzie mogę ją dostać?
A u mnie w okolicy mieszkają sami starsi ludzie i nikt tam nie korzysta z Wi-Fi.
A jak ktos juz ma neta to albo Blueconnet , albo z Orange jak ja ;/
a co daje ta technologia CDMA??
Ta zasięg jest słaby ma 4 kreski na EDGE juz pisałem
a nawet jak jest ta antena na modem USB to gdzie mogę ją dostać?
A u mnie w okolicy mieszkają sami starsi ludzie i nikt tam nie korzysta z Wi-Fi.
A jak ktos juz ma neta to albo Blueconnet , albo z Orange jak ja ;/
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zależy do jakiego.bubutki94 pisze:A to do modemu na USB mozna podlączyc antene??
Dostęp do netabubutki94 pisze:a co daje ta technologia CDMA??

-
Jak może włączyć tą usługe CDMA i na czym to dokładnie polega bo do końca nie wiem.
Gdzie moge kupic antene do modemu ICON II od Orange?
I czy są jeszcze jakies firmy albo usługodawcy intenetu oprócz takich gdzie są potrzebne telefon albo tam gdzie bedzie zasięg w mojej okolicy
HELPPPPP!!!
Gdzie moge kupic antene do modemu ICON II od Orange?
I czy są jeszcze jakies firmy albo usługodawcy intenetu oprócz takich gdzie są potrzebne telefon albo tam gdzie bedzie zasięg w mojej okolicy
HELPPPPP!!!
- wojteks
- *** Administrator ***
Można to zakupić w Orange, nazywa się Orange Freedom Pro i jest po radiu.bubutki94 pisze:Jak może włączyć tą usługe CDMA
Nie pomagam na PW!
-
Tu masz link do informacji o Orange Free Pro (CDMA) klik
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Vodafone + iPhone 7