Podłączenie anteny UMTS/HSDPA do modemu HUAWEI E169
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Podłączenie anteny UMTS/HSDPA do modemu HUAWEI E169
Jak podłącze antenę do modemu to powinien się pojawic jakiś komunikat? I czy trzeba coś przestawic w ustawieniach managera?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Podłączenie anteny UMTS/HSDPA do modemu HUAWEI E169
Nie.karolo28 pisze:Jak podłącze antenę do modemu to powinien się pojawic jakiś komunikat?
Siła sygnału powinna się zwiększyć
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Nie.karolo28 pisze:to powinien się pojawic jakiś komunikat
Nie.karolo28 pisze:I czy trzeba coś przestawic w ustawieniach managera?
Witam,
Posiadam modem Huawei E169 z uruchomioną usługą w iPlusie.
Według mapy zasięgu - wiem, że nie jest to rzetelne źrodło informacji - pokazuje mi, że jestem miedzy dwoma zasięgami 3G (zaznaczony jaśniej marker).
Miejsce to, to szeregi jednopiętrowych domków jednorodzinnych, a ja mam tego pecha mieszkać właśnie za tym, gdzie jest to czerwone pole. Czasami - przez wymuszenie najczęściej - uda mi się polączyć z BTSem 3G, ale czasami nie... i kupiłem malą antenę magnetyczną PASSUSA.
Nie wiem jednak, jak najlepiej ją ustawić, bo niby czasami to 3G wzrośnie do stabilnej jednej kreski, a raz w ogóle go nie złapie. Jam student, zamelinowany i nie mam możliwości zamontowania na dachu anteny kierunkowej, a mieszkam na niskim parterze (do połowy wkopanym prawie w ziemię). Jak więc ustawić (w którym miejscu - wysoko, nisko?) to coś małe? Czy mogę z tego jakoś zrobić coś na kształt kierunkowej przyczepiając do malej talerzowej anteny telewizyjnej (wolę nie próbować, żeby nie spalić...).
Chyba, że w moim przypadku polecacie coś jeszcze innego...
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-01-06, 21:48 ]
Poprawilem linka do obrazka.
Posiadam modem Huawei E169 z uruchomioną usługą w iPlusie.
Według mapy zasięgu - wiem, że nie jest to rzetelne źrodło informacji - pokazuje mi, że jestem miedzy dwoma zasięgami 3G (zaznaczony jaśniej marker).

Miejsce to, to szeregi jednopiętrowych domków jednorodzinnych, a ja mam tego pecha mieszkać właśnie za tym, gdzie jest to czerwone pole. Czasami - przez wymuszenie najczęściej - uda mi się polączyć z BTSem 3G, ale czasami nie... i kupiłem malą antenę magnetyczną PASSUSA.
Nie wiem jednak, jak najlepiej ją ustawić, bo niby czasami to 3G wzrośnie do stabilnej jednej kreski, a raz w ogóle go nie złapie. Jam student, zamelinowany i nie mam możliwości zamontowania na dachu anteny kierunkowej, a mieszkam na niskim parterze (do połowy wkopanym prawie w ziemię). Jak więc ustawić (w którym miejscu - wysoko, nisko?) to coś małe? Czy mogę z tego jakoś zrobić coś na kształt kierunkowej przyczepiając do malej talerzowej anteny telewizyjnej (wolę nie próbować, żeby nie spalić...).
Chyba, że w moim przypadku polecacie coś jeszcze innego...
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-01-06, 21:48 ]
Poprawilem linka do obrazka.
Ostatnio zmieniony 2009-01-06, 21:46 przez AddoN, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Czyli wyrzuciłeś pieniądze w błoto. Do 3G/HSDPA musi być dobra antena i najlepiej ustawiona tak, żeby widziała NodeB (nadajnik 3G).AddoN pisze:i kupiłem malą antenę magnetyczną PASSUSA.
W takiej sytuacji mieszkaniowej trudno coś polecić ale panel Bestpartner 15dBi powinien się sprawdzić (będzie lepszy niż to co kupiłeś).AddoN pisze:że w moim przypadku polecacie coś jeszcze innego..
Nie pomagam na PW!