Możesz zdradzić co jest powodem przesiadki na nowszy model? Czy "dwójce" coś doskwiera?
Brak HSUPA, HSDPA tylko do 1.8Mb/s bez możliwości upgrade do większych szybkości. Router z blokadą SIM - do Blueconnecta. W mojej lokalizacji chcę wypróbować jeszcze innych ewentualnych operatorów, a na razie nie chcę ruszać sprzętu z ERY (zdjęcie SIM-locka).
Option Icon 3G+ 1.8 / Asus WL500gP V1 / Bestpartner Panel Max 15 dBi
Też coś takiego rozważałem

W sumie jest to dość ciekawe rozwiązanie, no i bardziej mobilne. W razie czego odłączasz Optiona od routera, podpinasz do lapka i śmigasz z tym po terenie. W swoich warunkach muszę jednak uwzględniać fakt, że internet udostępniany jest jeszcze innym współdomownikom. Stąd sprzęt musi raczej pełnić rolę stacjonarną. Poza tym łatwiej im w razie czego "opanować" jeden router (którego już po części potrafią obsługiwać -> GS II) niż dwa osobne i nowe urządzenia.
To jest praktycznie to samo,co GT MAX HSUPA

No nie tak do końca - Ty piszesz o karcie do lapka...a ja o samodzielnym routerze "all-in-one" oraz "ustaw-i-zapomnij"
Niestety,nie ma wejścia na antenę zewnętrzną.
Zasięgnąłem informacji w firmie zajmującej się sprzedażą tychże Optionów (nie będę wymieniał z nazwy, ale nietrudno ją zidentyfikować

).
Złącze anteny zewnętrznej istnieje, co więcej - jest takie samo jak w poprzednim modelu