net po kablu działa po WIFI nie
Moderator: Moderatorzy
net po kablu działa po WIFI nie
Witam Was złotka. Potrzebuję Waszej pomocy.
Otóż mam neta radiowego ( antena yagi na dachu). Antena podłączona jest do TP-linka WR543G. I on ustawiony jest jako WISP CLient, w porcie WAN wpisane wszystko od nadawcy, serwer DHCP włączony. Jego adres jest standardowy 192.168.1.1 . Do niego jest podpięty AP TPLink501G. Jego adres ustawiony jest na sztywno 192.168.1.2, ale net po radiu nie chodzi ;/ Próbowałem przy DHCP włączonym jak i wyłączonym i nic.
Po kablu prosto z routera WRG543G net chodzi. Już mi brak pomysłu.
Proszę pomóżcie.
Pozdrawiam i dzięki
Otóż mam neta radiowego ( antena yagi na dachu). Antena podłączona jest do TP-linka WR543G. I on ustawiony jest jako WISP CLient, w porcie WAN wpisane wszystko od nadawcy, serwer DHCP włączony. Jego adres jest standardowy 192.168.1.1 . Do niego jest podpięty AP TPLink501G. Jego adres ustawiony jest na sztywno 192.168.1.2, ale net po radiu nie chodzi ;/ Próbowałem przy DHCP włączonym jak i wyłączonym i nic.
Po kablu prosto z routera WRG543G net chodzi. Już mi brak pomysłu.
Proszę pomóżcie.
Pozdrawiam i dzięki
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: net po kablu działa po WIFI nie
Co to znaczy? nie łączy się komp do wa501g po WiFi czy się łączy a nie ma transmisji?adek pisze:ale net po radiu nie chodzi
Czy z kompa podłączonego kablem do wr543g można wejść na konfigurację wa501g podłączonego też kablem do wr543g?
Nie pomagam na PW!
Komp łączy się do wa501g po wifi ale nie ma transmisji.
Wcześniej wszystko chodziło bez zarzutu...aż w czwartek coś się posypało. Reset urządzeń i ponowna ich konfiguracja nie przyniosły oczekiwanego skutku
Tak można to zrobić.Czy z kompa podłączonego kablem do wr543g można wejść na konfigurację wa501g podłączonego też kablem do wr543g?
Wcześniej wszystko chodziło bez zarzutu...aż w czwartek coś się posypało. Reset urządzeń i ponowna ich konfiguracja nie przyniosły oczekiwanego skutku

- wojteks
- *** Administrator ***
Czy przechodzi ping z laptopa po WiFi na wr543g (IP bramy)?
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
tak przechodzi.wojteks pisze:Czy przechodzi ping z laptopa po WiFi na wr543g (IP bramy)?
Chyba wiem gdzie leży problem.
Jak jestem podpięty kablem do routera to internet działa. Natomiast jeśli połączę się radiowo z AP to mam połączenie z siecią ale nie mam internetu.Choć czasem zdarzy się tak że b internet działa. Mam system Vista.
Drugi komputer który także łączy się radiowo ma XP i wszystko działa. Łaczy się bezproblemowo
Tylko teraz jak rozwiązać ten problem?? NIe chcę po kablu bo chodzi o lapka

- wojteks
- *** Administrator ***
Wyłącz/odinstaluj we właściwościach połączenia wszystko co jest związane z IPv6.hadrian pisze:Mam system Vista.
Nie pomagam na PW!
-
Zrobione! Ale to jednak wina lezy po stronie w501gwojteks pisze:Wyłącz/odinstaluj we właściwościach połączenia wszystko co jest związane z IPv6.

Żaden komp juz się nie łączy po radiu. Reset urządzenia również nie pomaga. AP działa jak chce i kiedy chce

-
Sciągnij ze strony nowe Firmware i zainstaluj, to na bank pomoze.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-01-14, 16:47 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-01-14, 16:47 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-01-14, 16:47 przez robertpotorski, łącznie zmieniany 1 raz.