Połączenie PC-->Router-->wifi-->laptop
Moderator: Moderatorzy
- krzyhu
- Stały użytkownik forum
Połączenie PC-->Router-->wifi-->laptop
Witam, szukałem tego w FAQ ale nie znalazłem, tak więc pytam. Czy jest taka opcja aby z pc który odbiera internet z playa można było pociągnąć kabel do routera żeby ten nadawał sieć wi-fi i tą wifi odbierał laptop i miał internet? Chodzi o to że po przeprowadzce został mi router (D-Link DI-514), a potrzebuję jakoś mieć internet w tym laptopie.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Połączenie PC-->Router-->wifi-->laptop
Tak wystarczy zrobić ics, żeby nie robić niepotrzebnego dodatkowego nat'a to chyba można podłaczyć kompa do gniazda lan routera, wyłączyć dhcp i ap isolation, ewentulanie ustawić router w tryb ap, przyjdą zawodowcy to dokładnie powiedzą co zrobić. Link w moim podpisie tylko wyżej.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- krzyhu
- Stały użytkownik forum
No dobra ale w tym poradniku jest napisane jak połączyć dwie karty sieciowe bezprzewodowe a nie ten problem który opisałem ja. Czy mógłby ktoś pomóc? :p
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Przeciez w tym watku <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> masz takze o dzieleniu iPlusa, czyli tak samo bedzie u Ciebie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie ma żadnych róznic, zamiast kompa który "odbiera" neta od pierwszego podłączasz router (lan1) i korzystasz z wbudowanego ap pomijając sam układ routera. Wystarczy że skonfgurujesz siec wifi na routerze i połączysz sie z laptopa.No dobra ale w tym poradniku jest napisane jak połączyć dwie karty sieciowe bezprzewodowe
- krzyhu
- Stały użytkownik forum
Ehh nie kumam to wytłumaczy mi ktoś dokładniej co mam zrobić ?
- wojteks
- *** Administrator ***
1. Konfigurujesz na kompie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> z modemu Play na kartę sieciową kablowąkrzyhu pisze:Ehh nie kumam to wytłumaczy mi ktoś dokładniej co mam zrobić ?
2. W routerze wyłączasz serwer DHCP po stronie LAN, jeżeli jest to wyłączasz AP Isolation, konfigurujesz WiFi (ssid, kanał, szyfrowanie)
3. Podłączasz kabel z kompa do portu LAN1 routera
4. Podłączasz laptopa do sieci WiFi i ma działać
Nie pomagam na PW!
- krzyhu
- Stały użytkownik forum
Wszystko jasne, tylko jak skonfigurować ics z modemu play na kartę sieciową kablową ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak samo jak iPlus na WiFi przeczytaj opis <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> (czy tak trudno kliknąć to niebieskie?)krzyhu pisze:tylko jak skonfigurować ics z modemu play na kartę sieciową kablową ?
Otwórz połaczenia sieciowe, prawym na modem Play, właściwości, zaqawansowane, zaznacz "zezwalaj innym uzytkownikom na ....." i wybierz kartę kablową w PC.
Prościej się nie da opisać.
Nie pomagam na PW!
- krzyhu
- Stały użytkownik forum
Nie działa więc może opiszę jak ja to robię:
W modemie play właściwościach zaawansowanych "zezwalaj..." było już wszystko zaznaczone, więc to zostawiłem. W routerze wszystkie DHCP wyłączyłem. Adres ip mojej karty sieciowej kablowej ustawiłem na 192.168.0.2. W karcie sieciowej wi-fi laptopa na uzyskaj automatycznie. W opcji LAN mojego routera IP jest ustawione na 192.168.0.1 a maska na 255.255.255.0. Wi-fi ustawiłem dobrze. Na laptopie jednak po połączeniu się z wi-fi wyświetla się ograniczenie lub brak łączności. Sam już nie wiem co robię źle, wszystko tak jak w faq i wy podaliście.
W modemie play właściwościach zaawansowanych "zezwalaj..." było już wszystko zaznaczone, więc to zostawiłem. W routerze wszystkie DHCP wyłączyłem. Adres ip mojej karty sieciowej kablowej ustawiłem na 192.168.0.2. W karcie sieciowej wi-fi laptopa na uzyskaj automatycznie. W opcji LAN mojego routera IP jest ustawione na 192.168.0.1 a maska na 255.255.255.0. Wi-fi ustawiłem dobrze. Na laptopie jednak po połączeniu się z wi-fi wyświetla się ograniczenie lub brak łączności. Sam już nie wiem co robię źle, wszystko tak jak w faq i wy podaliście.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Karta w pececie musi mieć adres 192.168.0.1 musisz zmienić adres routera na jakiś inny, może być nawet z innej podsieci, z routera fizycznego, wykorzystujemy wbuwanego weń tylko switch'a i ap.krzyhu pisze:Adres ip mojej karty sieciowej kablowej ustawiłem na 192.168.0.2. W karcie sieciowej wi-fi laptopa na uzyskaj automatycznie. W opcji LAN mojego routera IP jest ustawione na 192.168.0.1 a maska na 255.255.255.0
- krzyhu
- Stały użytkownik forum
Zrobiłem tak jak mówisz i nadal mi nie działa. Najchętniej omówiłbym to na gg.
W laptopie nadal wyskakuje ograniczenie lub brak łączności ;/
Update 23:28: W końcu zrobiłem!
W routerze wpisałem ip 192.168.0.100 i nagle zadziałało
Dzięki, krystian i wojteks, macie po punkciku 
W laptopie nadal wyskakuje ograniczenie lub brak łączności ;/
Update 23:28: W końcu zrobiłem!

-
- Użytkownik forum
Witam, ja chce u siebie zrobić podobne połączenie, chce zrobić tak aby w jednym(starym) laptopie był wsadzony modem, i chciałbym podłączyć do tego kompa jakiś router który wysyłałby sygnał przez wifi do nowego laptopa.
Jaki router jest do tego potrzebny?
i czy wtedy się podpina go do kompa zwykłym kablem telefonicznym, bo w tym starym laptopie mam takie wejscie....
Z góry dzięki za zainteresowanie
Aha, modem E169 z Playa
Jaki router jest do tego potrzebny?
i czy wtedy się podpina go do kompa zwykłym kablem telefonicznym, bo w tym starym laptopie mam takie wejscie....
Z góry dzięki za zainteresowanie
Aha, modem E169 z Playa
-
Najlepiej jak na kompie zrobisz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> i podepniesz router do karty sieciowej Ethernet.krzyo88 pisze:Jaki router jest do tego potrzebny?
Nie telefonicznym a sieciowym (Ethernet).krzyo88 pisze:i czy wtedy się podpina go do kompa zwykłym kablem telefonicznym,
Jeżeli nie masz tam karty sieciowej Ethernet (RJ45) to może być problem. Bez dodatkowych zakupów się nie obędzie.krzyo88 pisze:bo w tym starym laptopie mam takie wejscie...
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Użytkownik forum
Mam takie właśnie wyjście jak na kabel sieciowy rj-45 ale nie wiem czy jest to karta sieciowa czy modem, kurde nie bardzo jestem w temacie w tych sprawach 
, w menadzer urządzeń nie widze aby było coś o karcie sieciowej ani modemie wbudowanym

, w menadzer urządzeń nie widze aby było coś o karcie sieciowej ani modemie wbudowanym

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Może być tak, że karta sieciowa i modem to była opcja dodatkowa instalowana na karcie minipci(są takie na alledrogo), a tylko gniazdo było we wszyskich. Jaki notebook?krzyo88 pisze:, w menadzer urządzeń nie widze aby było coś o karcie sieciowej ani modemie wbudowanym
-
- Użytkownik forum
Kiedyś używałem połączenia internetowego przez właśnie wbudowany modem, więc chodzilo wolno bo wolno (to chyba56kb) ale ozacza że modem jest, ale czy to znaczy że będzie działało jako jarta sieciowa do podłączenia routera?
Póżniej napisze jaki dokladnie model ale laptop to stara ACTINA
Póżniej napisze jaki dokladnie model ale laptop to stara ACTINA
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie to są 2 różne urządzenia, gniazdko modemowe jest mniejsze (zwykle 2 lub 4 piny, choć we wtyczce i gniazdu jest miejsce na 6 pinów) ethernet to zawsze 8 pinow i wieksza wtyczka.krzyo88 pisze:ale ozacza że modem jest, ale czy to znaczy że będzie działało jako jarta sieciowa do podłączenia routera?
-
A ile ma styków to złącze?krzyo88 pisze:Mam takie właśnie wyjście jak na kabel sieciowy rj-45 ale nie wiem czy jest to karta sieciowa czy modem,
A masz coś o karcie Ethernet?krzyo88 pisze:w menadzer urządzeń nie widze aby było coś o karcie sieciowej ani modemie wbudowanym
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam.
Pozwolicie, że zapytam w tym poście o sposób rozwiązania u mnie problemu rozdzielenia sygnału. Kupiłem właśnie komórkowego neta z modemem Huawei E169 HSDPA. Podobnie jak poprzednicy chciałbym go podłączyć do kompa stacjonarnego, a po Wi-Fi przesłać sygnał do laptopa. Mam do dyspozycji BlackBox BB54G http://www.wirelesslan.pl/product_info. ... cts_id/465
Czy da się wykorzystać ten sprzęt, i czy w czasie używania neta na laptopie musi być włączony na stałe komp. stacjonarny?
Pozwolicie, że zapytam w tym poście o sposób rozwiązania u mnie problemu rozdzielenia sygnału. Kupiłem właśnie komórkowego neta z modemem Huawei E169 HSDPA. Podobnie jak poprzednicy chciałbym go podłączyć do kompa stacjonarnego, a po Wi-Fi przesłać sygnał do laptopa. Mam do dyspozycji BlackBox BB54G http://www.wirelesslan.pl/product_info. ... cts_id/465
Czy da się wykorzystać ten sprzęt, i czy w czasie używania neta na laptopie musi być włączony na stałe komp. stacjonarny?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak, jako zwykły AP podłączany do zwykłej karty sieciowej. Nie trzeba dokupować radiówki do PCta.Czy da się wykorzystać ten sprzęt
Tak.marbrz pisze:i czy w czasie używania neta na laptopie musi być włączony na stałe komp. stacjonarny?
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzięki Kolego za szybką odpowiedź. Jeśli możesz ,to podpowiedz jakie rozwiązane w miarę niedrogie zastosować do tego, by nie włączać na stałe kompa z modemem?
Znalazłem w sieci coś takiego: http://www.media-tech.pl/page.php?lang= ... 662&kid=16
Czy zda to egzamin? co sądzicie?
Znalazłem w sieci coś takiego: http://www.media-tech.pl/page.php?lang= ... 662&kid=16
Czy zda to egzamin? co sądzicie?
Ostatnio zmieniony 2009-01-20, 10:37 przez marbrz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W zasadzie jedyne to Asus WL-500g Premium (najlepiej v1) ze zmienionym softem. Nie jestem na bieżąco, trzeba się najpierw upewnić czy ten konkretny modem jest obsługiwany.