Deluge - torrent klient - idealny na zablokowane porty?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
szachu-cad1
Użytkownik forum

Deluge - torrent klient - idealny na zablokowane porty?

Post autor: szachu-cad1 »

Chciałbym się podzielić z drogimi forumowiczami moim tygodniowym poszukiwaniem idealnego klienta dla plików .torrent.

Od miesiąca jestem posiadaczem HSDPA w Erze i wobec zaistniałej sytuacji postanowiłem poszaleć z torrentami. Zacząłem od uTorrenta 1.8.1 który to świetnie spisywał się do tej pory, ale tylko na stałym łączu bez poblokowanych portów. Niestety, w blueconnect ERA blokuje porty dla torrentów. Wynik tego był taki, że pomimo wskazań przez programik ponad 400 seedów, ja mogłem połączyć się tylko z 2, góra 3 seedami.

W takiej sytuacji nie pomogło nic, żadne ustawienia w uTorrencie nie potrafiły rozwiązać problemu, a na tunelowanie muszę się przyznać jestem za głupi, no i szkoda czasu…

Przez ponad tydzień testowałem wszystkie dostępne w sieci programy do torrentów, skończyłem na mało znanym programiku: Deluge 1.1.0:

http://deluge-torrent.org/

Co jest w nim takiego wyjątkowego? Oprócz przejrzystego interfejsu ma to czego nie potrafił żaden inny klient: ściągać pliki pełną parą. Ze wszystkich do tej pory klientów największe prędkości jakie udało mi się uzyskać osiągał uTorrent. Przy realnym, maksymalnym, ciągłym transferze na poziomie 2Mb/s uTorrent wyciągał:

10 … 100KB/s przy czym 40KB/s to transfer przez ponad 50% czasu testowania

Dzisiaj z Delugą sciągam:

130KB/s … 240KB/s przy czym 180KB/s to transfer przez ponad 80% czasu testowania

Jedyne co musiałem zmienić w ustawieniach, to liczba połączeń:

Edit->Preferences->Bandwidth->Global Bandwidth Usage: Maximum Connections (200 zmienić na -1)
Edit->Preferences->Bandwidth->Global Bandwidth Usage: Maximum Half-Open Connections (zmienić na 30, chociaż można dać też -1)
Edit->Preferences->Bandwidth->Global Bandwidth Usage: Maximum Connection Attempts per Second (zmienić na 30, chociaż można dać też -1)

To wszystko, mimo, iż takie zabiegi nie pomagały mi w innych klientach, tu się sprawdzają, połączeń mam koło 500, a seedów bezpośrednio połączonych do mnie jakieś 100 (przy 400). Być może da się jakoś zwiększyć liczbę połączeń w innych klientach, niestety mi się nie udało.

Na zakończenie zapraszam wszystkich do testowania, jestem ciekaw, czy tylko u mnie sprawdza się ten programik, wszystkich, którzy do tej pory męczyli się z wolnymi torrentami zapraszam do dyskusji.
ODPOWIEDZ