Router i antena panelowa
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router i antena panelowa
Witam
Chce połączyć swój komputer (laptop z wifi) z siecią bez przewodową która będzie dochodzić do mnie przez router…niby wszystko wydaje się proste ale ten router będzie znajdował się ok90m od mojego laptopa i właśnie wpadłem na pomysł kupienia routera z wymienną antenką i do tego dokupić antene panelową 12dBi ale czy ta antena wystarczy??? Niby pisze ze zasięg tej anteny to 2-3km w warunkach idealnych a ja na przeszkodzie 90metrowej będę miał 2 grube ściany oraz jedno drzewko. Wiem ze innym sposobem byłoby zamontować 2 anteny żeby się widziały ale taniej jest kupić taką jedną antenę panelową:
http://www.allegro.pl/item519279113_ant ... _lata.html
a może macie inne propozycje równie tanie??
Pozdrawiam
Chce połączyć swój komputer (laptop z wifi) z siecią bez przewodową która będzie dochodzić do mnie przez router…niby wszystko wydaje się proste ale ten router będzie znajdował się ok90m od mojego laptopa i właśnie wpadłem na pomysł kupienia routera z wymienną antenką i do tego dokupić antene panelową 12dBi ale czy ta antena wystarczy??? Niby pisze ze zasięg tej anteny to 2-3km w warunkach idealnych a ja na przeszkodzie 90metrowej będę miał 2 grube ściany oraz jedno drzewko. Wiem ze innym sposobem byłoby zamontować 2 anteny żeby się widziały ale taniej jest kupić taką jedną antenę panelową:
http://www.allegro.pl/item519279113_ant ... _lata.html
a może macie inne propozycje równie tanie??
Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Router i antena panelowa
To tak nie zadziała. U siebie też musisz dokupić antenę i obie na zewnątrz zamontować tak, żeby się widziały bez przeszkód.zajac200 pisze:ja na przeszkodzie 90metrowej będę miał 2 grube ściany oraz jedno drzewko.
Anten z allegro nie polecam, ich parametry najczęściej są zmyślone a jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia. Anteny to Bestpartner, Cyberbajt, Dipol i nie kupuj Yagi a jakieś panele.
Nie pomagam na PW!
-
Wojteks
a jakie rozwiazanie takie najtansze proponujesz bo jestem naprawde zielony w tym temacie
a z tego co mi proponujesz to chyba musiałbym kupić do tych 2 anten 2 routery bo mam laptopa i PC i na nich chciałbym odbierać internet
mile widziane linki do tych anten

a jakie rozwiazanie takie najtansze proponujesz bo jestem naprawde zielony w tym temacie
a z tego co mi proponujesz to chyba musiałbym kupić do tych 2 anten 2 routery bo mam laptopa i PC i na nich chciałbym odbierać internet
mile widziane linki do tych anten

- wojteks
- *** Administrator ***
Jaki router nadaje internet?, czy możesz do niego podłączyć antenę zewnętrzną (ale wtedy w tym domu nie będzie WiFi).zajac200 pisze:to chyba musiałbym kupić do tych 2 anten 2 routery bo mam laptopa i PC
Czy u siebie potrzebujesz mieć WiFi? czy tylko kabel Ci wystarczy?
Nie pomagam na PW!
-
router to Tp-Link-TD-W8901G
wifi w domu gdzie bedzie router nie jest potrzebne bo PC będzie kablowo połączony do internetu
a u siebie w laptopie chce odbierać internet przez wifi
i mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie kolega chce zrobić podobnie tylko że on ma ok.
60m od routera w sąsiednim domie jednorodzinnym a przeszkoda jest jedna mala wisienka oraz ściana jego domu i nie wie czy bedzie potrzeba dokupywac jakiejś anteny do routera a ma zamiar kupic ten sam model co ja bo jest w miare tani. jeśli potrzebuje anteny to jaka jest najlepsza w tym przypadku panelowa będzie dobra??
wifi w domu gdzie bedzie router nie jest potrzebne bo PC będzie kablowo połączony do internetu
a u siebie w laptopie chce odbierać internet przez wifi
i mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie kolega chce zrobić podobnie tylko że on ma ok.
60m od routera w sąsiednim domie jednorodzinnym a przeszkoda jest jedna mala wisienka oraz ściana jego domu i nie wie czy bedzie potrzeba dokupywac jakiejś anteny do routera a ma zamiar kupic ten sam model co ja bo jest w miare tani. jeśli potrzebuje anteny to jaka jest najlepsza w tym przypadku panelowa będzie dobra??
- wojteks
- *** Administrator ***
To podłączasz antenę zewnętrzną (panel 12-15dBi) do routera wycelowaną w Twój dom.zajac200 pisze:wifi w domu gdzie bedzie router nie jest potrzebne
Zakupujesz APC Ovislink wl5460v2 (i antenę panelową do niego) jako AP Client z 2 portowym switchem (możesz podłączyć u siebie 2 komputery po kablu) a jeżeli potrzebujesz jeszcze po WiFi to kupujesz AP (np. tp-link wa501g) i podłączasz do AP Clienta.
Nie pomagam na PW!
-
ehh a to muszę jeszcze uzbierać troch kasy..
A co radzisz mojemu koledze??? bo mi to się wydaje że wystarczy podczepić antenę panelową(np12dBi) i wykierować ją w jego dom a tam już powinien mieć dobry zasięg wifi ale czy to wystarczy??? producent podaje że zasięg w zamkniętym pomieszczeniu to max 100m choć na pewno nie jest to tak do końca prawdą
A co radzisz mojemu koledze??? bo mi to się wydaje że wystarczy podczepić antenę panelową(np12dBi) i wykierować ją w jego dom a tam już powinien mieć dobry zasięg wifi ale czy to wystarczy??? producent podaje że zasięg w zamkniętym pomieszczeniu to max 100m choć na pewno nie jest to tak do końca prawdą
- wojteks
- *** Administrator ***
To ściema, kolega musi dokupic antenę zewnętrzną (panel) do routera a czy zadziała bez drugiej anteny to musi sam sprawdzić.zajac200 pisze:roducent podaje że zasięg w zamkniętym pomieszczeniu to max 100m choć na pewno nie jest to tak do końca prawdą
Na 90 m to bym kabel w ogródek wkopał i po problemie.
Nie pomagam na PW!
-
z tym kablem to nie da rady ale zrobie tak jak proponujesz tz 2 anteny i AP bo wtedy bede miał 100%pewności ze bedzie "działać"