Express Card 34 Zawiesza mi system!

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Yashagoro
Początkujący użytkownik forum

Express Card 34 Zawiesza mi system!

Post autor: Yashagoro »

Problem jest nielichy, gdyz spedzilem caly dzien na przeszukiwaniu sieci-nic to nie dalo.
Format- nic nie dal...Zmiana SP tez...
Sterownikow w sieci brak...
Istalacja w innym komputerze nic nie dała.

Ale do rzeczy.Posiadam modem Wireless Merlin, oraz adapter express card 34
Obrazek
i chcac korzytac z niego w komputerze stacjonarnym zakupilem adapter Pci.Zeby bylo w miare obrazowo- wyglada on tak
Obrazek
I zaczynaja sie schody.Sam Cardbus zainstalowal sie bez problemu.Gorzej, gdy dołączam do niego wspomniany express card.Po dosłownie dwoch sekundach(zdąrzy jedunie powiadomic mnie o wyszukaniu nowego sprzętu) sytem siada tak, ze resetuje się po wyjęciu karty (!) mimo ze jest rzekomo wykonana w technologii Plug-and-play.Gdy włączam komputer pasek bootowania przelatuje moze z 3 razy- i stoi :P I absolutnie nic nie pomaga...

Dodam,ze mecze sie teraz z modemem ed77.Nowe,lepsze są cholernie drogie, a mieszkam w miejscu dosc niedostępnym dla sieci telefonicznej.

Windows XP Sp 3,wczesniej Sp2.
Płyta głowna gigabyte GA-965P-S3
paszczak

Re: Express Card 34 Zawiesza mi system!

Post autor: paszczak »

Obstawiam że problemem jest adapter, mam Merlina i jeszcze nie spotkałem się by nie grał z jakimś sprzętem.
Yashagoro

Niestety nie mam innej express card zeby sie o tym przekonac...Chyba jedynym wyjsciem bedzie serwis...
paszczak

Post autor: paszczak »

Yashagoro pisze:Chyba jedynym wyjsciem bedzie serwis
Poszukaj kogoś z laptopem z vistą i gniazdem expres na próbę, powinno zadziałać bez dodatkowych sterowników - vista sama wykrywa ten modem.
Przynajmniej sam modem sprawdzisz :cfaniak:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Na początek sprawdz czy zawieszenia nie powoduje już sam adapter pcmcia-express włożony bez modemu, w nim też jest elektronika i to już na tym etapie może sie wszysko wykrzaczać, z przejciówkami pci-pcmcia prawie zawsze są problemy. Jak uda Ci się sprawdzić że modem jest dobry to pozostaje Ci sprzedać te wszyskie przejsciówki i kupić coś takiego http://www.allegro.pl/item526629873_nov ... a_usb.html no ewentualnie można spróbować eksperymentu z tańsszą http://www.allegro.pl/item525392819_o7_ ... _0_fv.html ale przy tej może być problem z zasilaniem, z jednego portu może iść za mało prądu. Ta za 100 musi działać, chyba że masz zabytek z portami usb 1.0 które dają 100mA na port.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Yashagoro

No więc tak.Modem dziala na 100% bo wczesniej chodzil w laptopie.Card Bus takze dziala, mam go caly czas wmontowanego.Moje podejrzenia wzbudza wlasnie express card...Niestety <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> nikogo z laptopem zeby sprawdzic czy dziala.Moze tez jest tak ze Cardbus nie potrafi sie "dogadać" z XC...Sprobuje wymienic caly zestaw w salonie.Jak mi nie wymienią,albo i tamto nie pomoze, pozostaje mi sprzedac, no i kupic to za 100zł z allegro,bo początkowo wlasnie czegos takiego szukalem...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

W tej przejściówce z cadrbusa na express jest kontroler usb, a całość się wiesza najprawdopodobniej z powodu zbyt małego prądu dostarczanego przez przejściówke pci albo nie takiego napięcia jak trzeba.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Yashagoro pisze:hcac korzytac z niego w komputerze stacjonarnym zakupilem adapter Pci
Generalnie modemy HSDPA nie chcą działać w takich adapterach bo potrzebują zbyt dużego prądu albo mają problem z kompatybilnością.
Nie pomagam na PW!
Yashagoro

Dziekuje za pomoc, jaka by ona nie byla.
Zdecydowalem sie jednak sprzedac adapter i kupic cos normalnego.Co prawda sa na adapterze diody pokazujace poziom napiecia, ale nie bede sie bawil w zmiany w slocie pci.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ