modem hsdpa a procesor
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
modem hsdpa a procesor
Hej, mam pytanie
Czy na starym laptopie (pentium I) da się uruchomić modem hsdpa na pcmcia? Chcę takowy kupić i mieć pewność że zadziała, że procesor nie będzie jakimś ograniczeniem. Wiem, że przy hsdpa potrzeba troszkę mocy obliczeniowej, ale nie wiem czy te modemy korzystają z procesora komputera, czy mają to co potrzeba w sobie?
Czy na starym laptopie (pentium I) da się uruchomić modem hsdpa na pcmcia? Chcę takowy kupić i mieć pewność że zadziała, że procesor nie będzie jakimś ograniczeniem. Wiem, że przy hsdpa potrzeba troszkę mocy obliczeniowej, ale nie wiem czy te modemy korzystają z procesora komputera, czy mają to co potrzeba w sobie?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: modem hsdpa a procesor
Z tego co wiem to nie, a wymagania systemowe to doczyczą tylko programu do obsługi modemu, który i tak do niczego nie jest potrzebny, a na pewno nie do łączenia się z netem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Oczywście,byle miał slot Cardbus z obsługą przerwań PCI przez system.mar_ecki pisze:Czy na starym laptopie (pentium I) da się uruchomić modem hsdpa na pcmcia?
Tylko o driverach dla Win98 raczej zapomnij.
Tylko Linux,xBSD albo win2k wchodzi w grę.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Z tego co mi wiadomo to nie korzystają z procesora komputera.mar_ecki pisze:ale nie wiem czy te modemy korzystają z procesora komputera, czy mają to co potrzeba w sobie?
Jedyne czego bym się obawiał to wydajność prądowa portu PCMCIA. Bo modemy w trybie HSDPA i pobieraniu/wysyłaniu większych ilości danych pobierają dość dużo mocy.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To jest problem nowszych laptopów.YaHooo pisze:Jedyne czego bym się obawiał to wydajność prądowa portu PCMCIA.
Starsze produkty IBM,Della,Toshiby,etc. zapewniały amperaż niejednokrotnie 2-3x wyższy,niż zapisany w specyfikacji danego portu

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Akurat tego nie wiedziałem, bo laptopa mam od niecałych dwóch lat. Wcześniej się tym tematem nie interesowałemPatryk_ pisze:Starsze produkty IBM,Della,Toshiby,etc. zapewniały amperaż niejednokrotnie 2-3x wyższy,niż zapisany w specyfikacji danego portu![]()

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Początkujący użytkownik forum
Dzięki za odpowiedzi.
Niestety mój laptop chyba obsługuje tylko 5V karty. Ma niby CardBus ale nie działa mi karta 3.3V (mam jedną wifi ) a nowe to są chyba tylko takie napięcie
Niestety mój laptop chyba obsługuje tylko 5V karty. Ma niby CardBus ale nie działa mi karta 3.3V (mam jedną wifi ) a nowe to są chyba tylko takie napięcie