wolniejszy internet przez router problem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
wolniejszy internet przez router problem
witam
mieszkam w uk i do niedawna mialem internet 2 mb i wszystko bylo dobrze tzn czy laczylem sie przez kabel od modemu czy przez router nie robilo to roznicy i predkosc byla identyczna niedawno podnioslem sobie predkosc na 10mb i jak podlanczam internet do kompa przez kabel to smiga ladnie okolo 10mb ale jezeli juz lacze sie bezprzewodowo to predkosc mam okolo 3mb czy ktos moze wie jaka moze byc tego przyczyna???? moj wspolokator mowil ze tylko raz jak miezyl predkosc gdy byl podlaczony bezprzewodowo to mu wykazalo predkosc a tak to zawsze jest ona duzo mniejsza okolo 3mb
moj router to linksys wrt54gc ver 2.0
mieszkam w uk i do niedawna mialem internet 2 mb i wszystko bylo dobrze tzn czy laczylem sie przez kabel od modemu czy przez router nie robilo to roznicy i predkosc byla identyczna niedawno podnioslem sobie predkosc na 10mb i jak podlanczam internet do kompa przez kabel to smiga ladnie okolo 10mb ale jezeli juz lacze sie bezprzewodowo to predkosc mam okolo 3mb czy ktos moze wie jaka moze byc tego przyczyna???? moj wspolokator mowil ze tylko raz jak miezyl predkosc gdy byl podlaczony bezprzewodowo to mu wykazalo predkosc a tak to zawsze jest ona duzo mniejsza okolo 3mb
moj router to linksys wrt54gc ver 2.0
Ostatnio zmieniony 2009-01-11, 21:33 przez mazan1, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: wolniejszy internet przez router problem
mazan1 3mb to bardzo mało ale jeżeli chodziło Ci o 3MB to po WiFi 54mbps więcej nie będzie.mazan1 pisze:bezprzewodowo to predkosc mam okolo 3mb
Nie pomagam na PW!
-
oczywiscie chodzilo mi o 3 MB
mozesz wytlumaczyc mi dlaczego wiecej nie bedzie tak jakos wmiare jasnie bo nie znam sie na tym nic a nic:) i co powinienem zrobic zeby mi smigalo 10MB gdy jestem podlaczony przez router thx

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wifi teoretycznie ma przepustowość 54Mbit/s ale z tego co pamietam to jest prędkość w obie strony, więc w jedną zosta 26Mbit/s w przeliczeniu na megabajty 26/8=~3MB/s więcej się nie da. Szybciej można tylko po kablu, ewentualnie można zaexperymentować z draft N ale trzeba mieć router wszystkie karty sieciowe jednego producenta a i też gwarancji nie ma że szybciej zadziała. Aha te 3megabajty to są na wszyskie kompy w sieci.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
hmmm wlasnie dzwonilem do kolegi zeby zapytac sie jak jemu chodzi i mowil ze on ma internet 20MB i ze przez wifi jemu ciagnie 14MB wiec nie wiem czy jest tak z tym ograniczeniem jak ty mowisz
- wojteks
- *** Administrator ***
I znowu mieszasz wielkości literek a to zasadniczo zmienia brzmienie wypowiedzi.mazan1 pisze:mowil ze on ma internet 20MB i ze przez wifi jemu ciagnie 14MB
Jakby miał internet 20MB to by było 160mbps więc to w domu raczej niemożliwe.
Pewnie ma internet 20Mbps (około 2.5 MB/s) i przez WiFi ciągnie mu 14Mbps (około 1.8MB/s).
Łącze 10Mbps to około 1.3MB/s więc gdzie tu problem transmisji po WiFi z pierwszego postu?
Nie pomagam na PW!
-
dobra sorry ze mieszam te literki:)
teraz napisze prosciej
predkosc przez wifi wychodzi mi Download: 3468 kbps a na kablu 9477kbps czyli na wifi chodzi wolniej
teraz napisze prosciej
predkosc przez wifi wychodzi mi Download: 3468 kbps a na kablu 9477kbps czyli na wifi chodzi wolniej
- wojteks
- *** Administrator ***
Wreszcie napisałeś zrozumiale. Jaką prędkość połączenia pokazuje karta WiFi, czy router ma ustawiony tryb "only G", jakiego szyfrowania używasz?mazan1 pisze:Download: 3468 kbps a na kablu 9477kbps czyli na wifi chodzi wolniej
Nie pomagam na PW!
-
sorry za tamto ale zawsze mi sie to mylilo:) co do trybu routera jezeli dobrze cie rozumie to sprawdzalem to w basic wireless settings i w opcji mode mam dowyboru mixed G-only B-only mam to ustawione na mixed a co do predkosci jaka pokazuje karta wifi to mozesz napisac gdzie to sprawdzic???
[ Dodano: 2009-01-09, 18:53 ]
aha szyfrowanie WPA
[ Dodano: 2009-01-09, 18:53 ]
aha szyfrowanie WPA
- wojteks
- *** Administrator ***
Połaczenia sieciowe, prawym na połaczenie WiFi i "stan".mazan1 pisze:karta wifi to mozesz napisac gdzie to sprawdzic
W basic Wirelles settings ustaw "G-only", przetestuj. Potem na testy wyłącz szyfrowanie całkowicie i przetestuj.
Nie pomagam na PW!
-
54Mb/s
[ Dodano: 2009-01-09, 19:36 ]
po wlaczeniu g only to samo czyli okolo 3468 potem wyląnczylem szyfrowanie i dalej to samo
[ Dodano: 2009-01-09, 19:36 ]
po wlaczeniu g only to samo czyli okolo 3468 potem wyląnczylem szyfrowanie i dalej to samo
Ostatnio zmieniony 2009-01-11, 21:33 przez mazan1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
mazan1, oczywiście sprawdzasz będąc jedynym podłączonym pod router?
Mówimy o lapku czy PCie?
Mówimy o lapku czy PCie?
-
tak sprawdzalem jak bylem jedyny mam laptopa
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W takim razie posprawdzaj ustawienia oszczędzania energii.
-
sprawdzilem ale nic tam nie ma co by moglo ograniczac router tak czy inaczej caly czas mam laptopa pod zasilaniem wiec oszcędzanie bateri sie nie wlancza