Mój kolega mieszka ode mnie o 3 domy. Z mojego okna widzę jego okno do pokoju w którym stoi router z małą 10 cm antenką. Odległość między nami wynosi około 100- 120 metrów. Przeczytałem że są antenki magnesowe które wzmacniają sygnał.
Czy złapał bym zasięg wystawiając taką antenkę na parapet? W ogóle jakiego zasięgu można się spodziewać po zastosowaniu takich anten wzmacniających o długości 40 cm?
Drugie pytanie dotyczy liveboksa. Czy za pomocą takiej antenki mogę złapać sygnał z liveboksa odległego o 100- 200 metrów?
Dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi.
Wi - fi. Czy złapię zasięg od kolegi.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wi - fi. Czy złapię zasięg od kolegi.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez sleek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Wi - fi. Czy złapię zasięg od kolegi.
Wystawiasz na zewnątrz panel 8 dBi z www.dipol.com.pl i wtedy szanse są spore,a nie jakieś badziewie magnesowe.sleek pisze:Mój kolega mieszka odemnie o 3 domy.
A kolega wie o tym,że się do niego podpinasz ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Raczej nie, LB nawet w mieszkaniu ma słaby zasięg (na 10 metrów)sleek pisze:Drugie pytanie dotyczy liveboksa. Czy za pomocą takiej antenki mogę złapać sygnał z liveboksa odległego o 100- 200 metrów?
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Tak wie.
A czym się różni antena panelowa od Yagi? Czy taka Yagi by nie była do tego celu dobra bo mogę taką pożyczyć od kolegi.
A czym się różni antena panelowa od Yagi? Czy taka Yagi by nie była do tego celu dobra bo mogę taką pożyczyć od kolegi.
- wojteks
- *** Administrator ***
Z zewnątrz różni się wyglądem a elektrycznie jest bardziej powtarzalna jeżeli jest wykonana metodą mikropaskową.sleek pisze:czym się różni antena panelowa od Yagi?
Na próbę możesz jej użyć.sleek pisze:Czy taka Yagi by nie była do tego celu dobra bo mogę taką pożyczyć od kolegi
Nie pomagam na PW!