Jeśli nie mieszkasz gdzieś w dolinie między górami czy w środku gęstego lasu (CDMA z odbić czy z bardzo wysokim BER nie zadziała niestety,w przeciwieństwie do NMT),to owszemgrzechootnik pisze:Czy jesli mialem kiedys taki telefon i mial on zasieg to czy istnieje prawdopodobienstwo ze bede mial i zasieg tym razem ale internetu?
Orange Freedom PRO - CDMA - zasięg
Moderator: Moderatorzy
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Orange Freedom PRO - CDMA - zasięg
-
grzechotnik
- Stały użytkownik forum
Jest pare drzew naokolo ale to nie las natomiast do nadajnikow z jednej i drugiej strony mam po 11 km i ciekawi mnie czy bez anteny siegnie?Patryk_ pisze:Jeśli nie mieszkasz gdzieś w dolinie między górami czy w środku gęstego lasu (CDMA z odbić czy z bardzo wysokim BER nie zadziała niestety,w przeciwieństwie do NMT),to owszem
Po za tym jak dzwonilem do dzialu technicznego to mi powiedzieli ze nie moga stwierdzic bo im sie zasieg cdma naklada z hdspa(tyle to i ja wiem).A na mapce maja tylko hsdpa zaznaczony.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-01-13, 10:03 ]
Wycięcie zbędnego autocytatu. Nie cytuj samego siebie oraz całych poprzednich postów.
Ostatnio zmieniony 2009-01-13, 10:02 przez grzechotnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Grzechotnik
-
ktaczal
- Użytkownik forum
Weź na próbę tylko 69zł ja tak zrobiłem, a ja mam do nadajnika 6-7km, przez 5-6km tylko las i mam sygnał 5 kresek (max). W domu bez anteny zewnętrznej gdzie tylko położę.
Ostatnio zmieniony 2009-01-13, 21:23 przez ktaczal, łącznie zmieniany 2 razy.
-
mimo87
- Stały użytkownik forum
Mam takie pytanie:
Jak to się odnosi do zasięgu komórkowego(porównując zwykły telefon komórkowy z włożoną kartą sim orange)??
Zasięg jest lepszy czy gorszy w porównaniu do tego modemu który dodają do usługi orange freedom pro??
Jak to się odnosi do zasięgu komórkowego(porównując zwykły telefon komórkowy z włożoną kartą sim orange)??
Zasięg jest lepszy czy gorszy w porównaniu do tego modemu który dodają do usługi orange freedom pro??
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
http://www.fkn.pl/4,0,1357733,1,2,artykul.htmlfen.pl pisze:CDMA oferuje możliwości niemalże dowolnej optymalizacji sieci, np. na obszarach silnie zurbanizowanych można zrezygnować z zasięgu w celu zwiększenia pojemności i vice versa, na obszarach mało zaludnionych można tak zaprojektować sieć, by miała maksymalny zasięg a nieco mniejszą pojemność. Praktyczny zasięg komórki CDMA może wynosić do 50 kilometrów, tj. około 1,5 raza więcej niż komórki GSM.
- wojteks
- *** Administrator ***
Musiałem, zacytować całość.mimo87 pisze:Jak to się odnosi do zasięgu komórkowego(porównując zwykły telefon komórkowy z włożoną kartą sim orange)??
To ma się jak piernik do wiatraka bo to zupełnie inne urządzenia, usługi i częstotliwości.
Nie pomagam na PW!
-
TJE
- Użytkownik forum
Czy jest możliwość sprawdzenia zasięgu tej usługi bez karty SIM? Mam możliwość pożyczyć router ale bez aktywacji i nie wiem czy po zalogowaniu na niego pokaże mi zasięg.
-
mimo87
- Stały użytkownik forum
Można kroczyć hasłem internet jest 'wszędzie' w cdma.
Jeśli cię dobrze rozumiem chcesz pożyczyć od kolegi/koleżanki/znajomych/rodziny wraz z kartą i zobaczyć jaki będzie zasięg u ciebie
Tak to będzie możliwe
I jedno pytanie:
Działa w tym modemie net monitor lub jakieś inne cudo które nam powie z którego bts'a mamy zasięg??
Jeśli cię dobrze rozumiem chcesz pożyczyć od kolegi/koleżanki/znajomych/rodziny wraz z kartą i zobaczyć jaki będzie zasięg u ciebie
Tak to będzie możliwe
I jedno pytanie:
Działa w tym modemie net monitor lub jakieś inne cudo które nam powie z którego bts'a mamy zasięg??
-
grzesiek87
- Użytkownik forum
Witam,
Kumpel (sąsiad) wziął Orange Freedom Pro na próbę i dzisiaj próbowaliśmy coś zdziałać. Według mapki Orange jesteśmy w zasięgu, jest on jeszcze z 3-5 km dalej. Do nadajnika w linii prostej wychodzi mi 13km, wiem że daleko, ale niektórym działa z tego co czytałem. Patrząc z mojego okna gdzie modem stoi w stronę nadajnika po drodze mam jakieś 2km do lasu i dalej różnie, polany lasy itd.. Teren w miarę równy, bez wzniesień itp. Po podłączeniu modemu prze wifi czy to skrętkę (próbowałem obydwu) modem łączy się z laptopem ale mam problem z zasięgiem. Wskaźnik w tym programie od modemu pokazuje mi raz full a raz nic. Kontrolka zasięgu na modemie jest zielona i zaraz gaśnie i potem znowu zielona i zazwyczaj cały czas tak. Czasem jest pomarańczowa tylko. Czyli zasięg z full znika mi kompletnie i na odwrót. Czasem się połączy z siecią ale to tylko na sekundkę dosłownie.
Postanowiliśmy podjechać w strone nadajnika i to samo. Na dość rozległem polanie oddalonej juz o około 9 km to samo. Bliżej w lesie w odległości około 5 km też to samo. Cały czas siedzieliśmy w samochodzie bo na zewnatrz zimno
1. Czy to normalne że dioda zasiegu gaśnie z zielonego na zero i odwrotnie?
2. Czy podczas ładowania w modemie dioda wskazujaca naładowanie powinna migać?
3. Jeśli to problem z zasiegiem czy dokupienie antenki pomoże, jeśli tak to dużo Waszym zdaniem?
Pozdrawiam
Kumpel (sąsiad) wziął Orange Freedom Pro na próbę i dzisiaj próbowaliśmy coś zdziałać. Według mapki Orange jesteśmy w zasięgu, jest on jeszcze z 3-5 km dalej. Do nadajnika w linii prostej wychodzi mi 13km, wiem że daleko, ale niektórym działa z tego co czytałem. Patrząc z mojego okna gdzie modem stoi w stronę nadajnika po drodze mam jakieś 2km do lasu i dalej różnie, polany lasy itd.. Teren w miarę równy, bez wzniesień itp. Po podłączeniu modemu prze wifi czy to skrętkę (próbowałem obydwu) modem łączy się z laptopem ale mam problem z zasięgiem. Wskaźnik w tym programie od modemu pokazuje mi raz full a raz nic. Kontrolka zasięgu na modemie jest zielona i zaraz gaśnie i potem znowu zielona i zazwyczaj cały czas tak. Czasem jest pomarańczowa tylko. Czyli zasięg z full znika mi kompletnie i na odwrót. Czasem się połączy z siecią ale to tylko na sekundkę dosłownie.
Postanowiliśmy podjechać w strone nadajnika i to samo. Na dość rozległem polanie oddalonej juz o około 9 km to samo. Bliżej w lesie w odległości około 5 km też to samo. Cały czas siedzieliśmy w samochodzie bo na zewnatrz zimno
1. Czy to normalne że dioda zasiegu gaśnie z zielonego na zero i odwrotnie?
2. Czy podczas ładowania w modemie dioda wskazujaca naładowanie powinna migać?
3. Jeśli to problem z zasiegiem czy dokupienie antenki pomoże, jeśli tak to dużo Waszym zdaniem?
Pozdrawiam
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na moje oko to wygląda na jakiś problem z tym routerem, że tak miga. 
-
grzesiek87
- Użytkownik forum
Dlatego też pytam... Może coś w ustawieniach routera bo nawet bez podłączania czegokolwiek do niego jest to samo. Może ktoś spotkał się z tym.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Może po prostu anteny nie dokręcone porządnie i się rozłączają. Raczej nie wygląda to na uszkodzenie programowe, chyba że jak dioda zgaśnie to by się nie można było na router zalogować.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
grzesiek87
- Użytkownik forum
Rozumiem że jak gaśnie dioda od zasilania to nie można na router sie zalogować? Ta dioda zgaśnie dosłownie tylko na sekundkę, nawet krócej. Te od zasięgu i połączenia szaleją ;/. Na router normalnie wchodzę bez problemu (192.168.0.1). Jak podłączałem przez skrętke musiałem tylko w kompie na sztywno ip ustawić bo automatycznie nie chciało się połączyć jak pisało w instrukcji. Anteny są raczej dobrze dokręcone. Na siłę nie będę ich dokręcał chyba bo jeszcze coś zepsuje 
-
soprano99
- Stały użytkownik forum
Odnośnie gasnącej diody POWER bo rozumiem,że o nią chodzi? Miga Ci dlatego, że pewnie baterii nie odpiąłeś. Jak masz podłączone zasilanie to bateria jest zbędna, wyciągnij ją, dioda przestanie migać. A może reset routera wystarczy??
-
grzesiek87
- Użytkownik forum
Bardziej chodzi o diody zasięgu i faktyczny zasięg. Nie widzę sensu odpinania baterii. Naładuje się i ok. Nie ma ona raczej nic wspólnego z zasiegiem, tylko o niej wspomniałem bo wydało mi sie do dziwne. Jeśli ją odepnę przy stracie zasilania padnie net. A mam lapka miedzy innymi.
-
ac12
Witam
Mam identyczny problem ze swoim modem. Dokładnie tak samo diody migają, niby łączy się na sekundę i koniec. Wykupiłem go w piątek i niestety po dwóch dniach walk nieudało mi się połączyć. Wygląda na to, że trafiliśmy na uszkodzone modemy. Mają mi wymienić w salonie, ale niestety na razie zabrakło modemów i muszę czekać, powinny dzisiaj dojechać.
Daj sobie spokój z kombinowaniem i leć od razu do salonu go wymień, nie powinni robić problemu.
Pozdrawiam
Adam
Mam identyczny problem ze swoim modem. Dokładnie tak samo diody migają, niby łączy się na sekundę i koniec. Wykupiłem go w piątek i niestety po dwóch dniach walk nieudało mi się połączyć. Wygląda na to, że trafiliśmy na uszkodzone modemy. Mają mi wymienić w salonie, ale niestety na razie zabrakło modemów i muszę czekać, powinny dzisiaj dojechać.
Daj sobie spokój z kombinowaniem i leć od razu do salonu go wymień, nie powinni robić problemu.
Pozdrawiam
Adam
-
grzesiek87
- Użytkownik forum
hmm, jak daleko jestes od nadajnika? Bedzie trzeba pewnie wymieniać router. ;/
-
ac12
Do nadajnika mam ok. 10km, ale jeździłem z routerem w pobliżu dwóch nadajników (bez lapka - tylko sam modem) i zachowanie było takie samo - dioda od zasięgu zmieniała kolory a ta od połączenia czasem mrugnęła i to wszystko. U siebie jak wystawię router na komin to mam sygnał na poziomie - 84dBm i pięć kresek czyli wg tego co piszą tu na forum to juz bardzo dobrze.
-
grzesiek87
- Użytkownik forum
A tą siłe sygnału to gdzie szukać? Doszedł bym pewnie i sam ale router stoi teraz u sasiada... Przy iPlusie nie wpadło mi w oko nic w dBm. A kreski to były na full, czasem jedna zgasła.
Najgorsze to że do jutra muszę złożyć ewentualne wypowiedzenie z iPlusa, jeśli nie to do połowy marca będę się z tym męczył. A nadal nie wiem jak będzie z tym CDMA u mnie ;/
Najgorsze to że do jutra muszę złożyć ewentualne wypowiedzenie z iPlusa, jeśli nie to do połowy marca będę się z tym męczył. A nadal nie wiem jak będzie z tym CDMA u mnie ;/
-
ac12
W AxessManagerze > Menu > zakładka Stan
Spróbuj dzisiaj wymienić ten router w salonie, to najszybsza metoda żeby się przekonać co jest nie tak.
Spróbuj dzisiaj wymienić ten router w salonie, to najszybsza metoda żeby się przekonać co jest nie tak.
-
grzesiek87
- Użytkownik forum
To nie jest takie proste, bo jak w pierwszym poście napisałem to kumpel wział na próbe, a że to gorszy laik niż ja, to ja sie tym zajałem... Mówi że w sobote pójdzie do nich. Ja przemeczyłem dwa lata to i miesiac dłużej przemecze sie na iPlusie
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-01-15, 18:10 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-01-15, 18:10 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-01-15, 18:08 przez grzesiek87, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Edek99
- Początkujący użytkownik forum
Taki efekt z migającymi diodami i skaczącym na chwilę zasięgiem jest w przypadku nieaktywnej karty SIM/R-UIM. Zadzwońcie do BOK i zapytajcie czy macie aktywną usługę na tych kartach.
-
ac12
Zadzwoniłem do BOKu i okazało się, że rzeczywiście mam nadal nieaktywną usługę. Mają na uruchomienie 7 dni, jest nawet na to paragraf w regulaminie. Gość z BOKu powiedział, że najpóźniej po północy powinno wszystko śmigać. Szkoda tylko, że dopiero przy trzeciej rozmowie się o tym dowiedziałem, za pierwszym razem powiedzieli mi, że mam wszystko aktywne i dlatego doszedłem do wniosku, że jest coś nie tak z routerem. Jutro się przekonam...
-
grzesiek87
- Użytkownik forum
A u mnie sprawdzili i powiedzieli że mam aktywne. I dalej to samo.
-
ac12
Oczywiście nadal nie działa. Dzisiaj zadzwoniłem i dla odmiany powiedzieli mi, że mam aktywne od tygodnia i wszystko z ich strony jest ok, że mogę mieć uszkodzony modem i zalecają wymianę.
-
grzesiek87
- Użytkownik forum
Więc wymieniamy.
-
mimo87
- Stały użytkownik forum
Chciałbym ponowić pytanie gdyż nie dostałem odpowiedzi:
-
JJK
Witam ponieważ nie bardzo wiem gdzie to wrzucić prosiłbym o wyrozumiałość.
Mam do was ogromną prośbę czy mógłby mi ktoś sprawdzić czy w wiosce Częstkowo w powiecie wejherowskim jest zasięg tego cuda ponieważ powiem wam szczerze że ten internet z Ery to jest ... I jeśli mogli byście mi podać numer do BOK'u
Pozdrawiam
Mam do was ogromną prośbę czy mógłby mi ktoś sprawdzić czy w wiosce Częstkowo w powiecie wejherowskim jest zasięg tego cuda ponieważ powiem wam szczerze że ten internet z Ery to jest ... I jeśli mogli byście mi podać numer do BOK'u
Pozdrawiam
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
JJK, jeśli dobrze znalazłem to najbliższy BTS CDMA jest w Kościerzynie. Koło 5.8km do tego BTSa jest więc powinno spokojnie łapać.
Na mapce Orange sygnał jest w Twojej okolicy.
Ale zakup CDMA i tak tylko w salonach.
Na mapce Orange sygnał jest w Twojej okolicy.
www.orange.pl pisze:Orange Biuro Obsługi Klienta Indywidualnego
*100 z telefonu Orange - opłata za połączenie 1 zł lub zgodnie z Twoim planem taryfowym
w Polsce: 510 100 100 z telefonu komórkowego innego operatora
0510 100 100 z telefonu stacjonarnego
(opłata za połączenie zgodnie z cennikiem operatora)
z zagranicy: +48 510 100 100 z telefonu komórkowego
+48 510 100 100 z telefonu stacjonarnego
(opłata za połączenie zgodnie z cennikiem)
(0-22) 588 78 83 - faks
Ale zakup CDMA i tak tylko w salonach.
-
JJK
Wiem że tylko w salonach ale chciałem się dowiedzieć jak to jest z tym limitem? Nie ukrywam że póki nie miałem internetu z ery często używałem sieci p2p.
A i jeszcze jedna sprawa jak wygląda sprawa z podziałem na 2 kompy.
Wiem ze offtopic i przepraszam
A i jeszcze jedna sprawa jak wygląda sprawa z podziałem na 2 kompy.
Wiem ze offtopic i przepraszam