Witam.
Czy istnieje możliwość zmiany firmware modemu Dell 5520 tak aby oferował prędkość do 7,2 Mbit/s? Przejrzałem trochę to forum i inne, ale odpowiedź nie jest dla mnie jednoznaczna. Wydaje mi się, że ściągnąłem najnowszy aktualny firmware z Della, ale wciąż maksymalna szybkość pobierania wynosi tylko 3,6 Mbps.
Skąd ewentualnie można ściągnąć aktualny firmware? Czy po zmianie firmware modem ten będzie dobrze współpracował z notebookiem DELL?
Dzięki za pomoc.
Dell 5520 (Novatel EU870D) upgrade na 7,2 Mbps
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Dell 5520 (Novatel EU870D) upgrade na 7,2 Mbps
A skąd wiesz, że nie wykonałeś upgrade? Faktycznie przy pobieraniu w okolicy, gdzie jest na pewno 7,2 Mbps czy po info w trayu?
Jeżeli to drugie to błąd. Większość po tym ocenia, a niewiele osób wie, że manager połaczenia do Dell 5520 to zmodyfikowany MobiLink Novatela. Sęk w tym, że Novatel przyznaje się, że w udostępnionym sofcie jest drobny bład i niezależnie od prędkości po wejściu w tryb HSDPA zawsze pokazuje 3,6 Mbps
Inna sprawa, że FW z upgrade na 7,2 Mbps od Della też ma jakiś bug bo jak na razie widziałem tylko jeden modem, który ruszył na nim poprawnie.
Soft Novatela do modemów EU8XXD z upgrade na 7,2 Mbps działa na tych modemach, ale na Dellu 5520 (czyli modyfikowanym przez Della EU870D) również żadko działa poprawnie.
Reanimowałem modemy Dell 5520 po upgrade wykonanym softem Novatela...
Zatem, zanim zaczniesz dalej kombinować, to upewnij się czy faktycznie DL masz za niski
Jeżeli to drugie to błąd. Większość po tym ocenia, a niewiele osób wie, że manager połaczenia do Dell 5520 to zmodyfikowany MobiLink Novatela. Sęk w tym, że Novatel przyznaje się, że w udostępnionym sofcie jest drobny bład i niezależnie od prędkości po wejściu w tryb HSDPA zawsze pokazuje 3,6 Mbps

Inna sprawa, że FW z upgrade na 7,2 Mbps od Della też ma jakiś bug bo jak na razie widziałem tylko jeden modem, który ruszył na nim poprawnie.
Soft Novatela do modemów EU8XXD z upgrade na 7,2 Mbps działa na tych modemach, ale na Dellu 5520 (czyli modyfikowanym przez Della EU870D) również żadko działa poprawnie.
Reanimowałem modemy Dell 5520 po upgrade wykonanym softem Novatela...
Zatem, zanim zaczniesz dalej kombinować, to upewnij się czy faktycznie DL masz za niski

-
- Początkujący użytkownik forum
Dzięki za pomoc,
Faktycznie, chyba popełniłem błąd sugerujac się informacją w trayu. Rzeczywisty transfer jest u mnie znacznie niższy, ale wynika to z ograniczeń sieci.
Byłem jednak ciekawy czy na przyszlość taki transfer za pomocą tego modemu będzie osiągalny. Ponadto sugerowałem się sprzedawanymi na Allegro modemami, tam wszyscy piszą, że mają one wgrany firmware 7,2.
A tak poza tym udało mi się odczytać wersję firmware: 10.9
Faktycznie, chyba popełniłem błąd sugerujac się informacją w trayu. Rzeczywisty transfer jest u mnie znacznie niższy, ale wynika to z ograniczeń sieci.
Byłem jednak ciekawy czy na przyszlość taki transfer za pomocą tego modemu będzie osiągalny. Ponadto sugerowałem się sprzedawanymi na Allegro modemami, tam wszyscy piszą, że mają one wgrany firmware 7,2.
A tak poza tym udało mi się odczytać wersję firmware: 10.9
- wojteks
- *** Administrator ***
mam też dell 5520 i ATI podaje mi:
Łączy się na 3.6Mbps wg info z traya, transferami się nie przejmuję bo mam simdate a to jest w sam raz do forum/gg/tlena
Kod: Zaznacz cały
ati
Manufacturer: Novatel Wireless Incorporated
Model: Expedite EU870D MiniCard
Revision: 10.9.0102.0-00 [2007-07-03 13:50:21]
IMEI: 35.................
+GCAP: +CGSM,+DS,+ES
Nie pomagam na PW!
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Jeżeli chodzi o Dell 5520 to mam pewne wątpliwości, bo sam ich miałem kiedyś sporo i testowałem, a upgrade na stronie Della nie zmienia na 7,2. Inna sprawa, że Dell sprzedaje też na swojej stronie z wykonanym od razu upgrade.kkowal pisze:...sugerowałem się sprzedawanymi na Allegro modemami, tam wszyscy piszą, że mają one wgrany firmware 7,2....
Novatel oficjalnie dostarcza wraz z modemami upgrade na 7,2 ale trzeba samemu wykonać, chyba, że to jakaś nowa partia