Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
soltys
Użytkownik forum

Re: Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

Post autor: soltys »

Proszę o pomoc zainstalowałem ruter zasięg mam na full ale podczas połączenia mam
taki komunikat : Error : błąd 734 protokół kontrolny połączeń PPP został zakończony.
Wszystkie diody świecą poprawnie. Połączenie jest inicjowane ale się zrywa :(

[ Dodano: 2009-01-08, 21:54 ]
Już dziła podłączyłem przez Eternet :D
Edek99
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Edek99 »

Używasz routera jako modem podłaczony pod USB.
Musisz w aplikacji "AxessManager" w ustawieniach tego połączenia wpisać do logowania jako użytkownika "ppp" i hasło "ppp". Domyślnie ustawienia te są puste.
Awatar użytkownika
darx667
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: darx667 »

A sprawdzał już ktoś podłączenie itp.na Linuksie? Są jakieś problemy może? Zamierzam właśnie za klika dni sobie ,że tak powiem kupić :hyhy:
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

darx667 pisze:na Linuksie? Są jakieś problemy może?
Przecież podłączasz po ethernecie (rj45) więc jakie problemy mają być?
Nie pomagam na PW!
soltys
Użytkownik forum

Mam pytanko : jak wyłączyć Wi-Fi w modemie
guma
Użytkownik forum

Post autor: guma »

Soltys: logujesz się na modem (192.168.0.1 o ile nie zmieniłeś na inny) - dalej Advanced/Wireless Settings i odhaczasz Wireless On. Potem System Settings - restart i już gotowe.
ktaczal
Użytkownik forum

Post autor: ktaczal »

Witam mam pytanie czy podczas użytkowania internetu przez Orange Fredom PRO bo wczoraj 2x zdarzyło i dzisiaj też, ze internet przestał działać kontrolka signal nie swieci się i tak samo connect a przez oprogramowanie brak sygnału nic nie pomaga jedynie reset i wszystko wraca do normy, sygnał 5 kresek (max) -79dBm a -82dBm czy to może nie za mocny sygnał i się wiesza. jak wygląda u was też macie podobny problem.

Pozdrawiam
soltys
Użytkownik forum

Dzięki kolego guma
guma
Użytkownik forum

Post autor: guma »

ktaczal pisze:jak wygląda u was też macie podobny problem.
Dokładnie tak :( Jak napisał kilka postów wcześniej mcore "tak to zostało zaprojektowane i tak ma działać". Jest to dosyć denerwujące - zwłaszcza kiedy działam na laptopie po WiFi. Jeśli przez dłuższą chwilę nic nie robię w sieci to modem się rozłącza i nie wstaje. Muszę się wtedy przejść po schodach na pierwsze piętro i ręcznie go zrestartować (restart z panelu sieciowego nie pomaga). Co ciekawe nie odnotowałem w ogóle tego problemu kiedy działam na pececie podpiętym na RJ-45.
ktaczal
Użytkownik forum

guma pisze:... Co ciekawe nie odnotowałem w ogóle tego problemu kiedy działam na pececie podpiętym na RJ-45.
czyli muszę zrobić jakiś sposób by urządzenie nie przechodziło do stanu uśpienia (rozłączania z internetem) oszukać aktywność LAN :-)

Chyba mam pomysł kabel RJ45 do dali w komplecie podłączyć do LAN 1 a LAN 2 i powinna być aktywność i nie powinno się rozłączać... teoretycznie to powinno działać wieczorem do sprawdzę i zobaczymy jak będzie się zachowywać.
mcore
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: mcore »

ktaczal pisze:Chyba mam pomysł kabel RJ45 do dali w komplecie podłączyć do LAN 1 a LAN 2 i powinna być aktywność i nie powinno się rozłączać... teoretycznie to powinno działać wieczorem do sprawdzę i zobaczymy jak będzie się zachowywać.
Żeby to zadziałało musiałbyś mieć kabel typu crossover czyli taki w którym są zamienione żyły RX z TX. Ten z zestawu się nie nadaje.
matinho5

Post autor: matinho5 »

Aby wlaczyc wi-fi trzeba podac nazwe uzytkownika i haslo ale nie mam pojecia skad je wziasc. Moze ktos pomoc i powiedziec o jakia nazwe i jakie haslo chodzi? Bo chyba jestem za ciemny
ktaczal
Użytkownik forum

mcore pisze: Żeby to zadziałało musiałbyś mieć kabel typu crossover czyli taki w którym są zamienione żyły RX z TX. Ten z zestawu się nie nadaje.
Nie konieczne (nowe od kilku lat) routery i switche maja tz. MDI/MDI-X (rozpoznaje sobie kable i przełącza się automatycznie) a to nie problem mam wtyki i zaciskarkę

[ Dodano: 2009-01-12, 16:23 ]
matinho5 pisze:Aby wlaczyc wi-fi trzeba podac nazwe uzytkownika i haslo ale nie mam pojecia skad je wziasc. Moze ktos pomoc i powiedziec o jakia nazwe i jakie haslo chodzi? Bo chyba jestem za ciemny
woła o hasło dostępu do routera (ponowna weryfikacja)

[ Dodano: 2009-01-12, 16:29 ]

A jak wygląda sprawa z limitem 3Gb bo czytałem ze niektórzy przekroczyli i nadal mieli szybki transfer, czy komuś przycięli transfer i do ilu faktycznie przycinają transfer jest 1Mbit a w prawdzie jest 1,3-1,7Mbit
ss79
Użytkownik forum

Post autor: ss79 »

Nie wiem czy to normalne, ale kiedy podłączyłem router przez kabel sieciowy, po kilku sekundach nieużywania sieci dioda "connect" mi gaśnie. W chwili gdy wystąpi jakiś ruch w sieci znowu się zapala.
W sumie mi to nie przeszkadza, tylko obawiam się, czy nie powoduje to zwiększonego zużycia limitu danych? Taryfikacja jest co 1kB, do tego może jakieś powtórne logowanie i włączone GaduGadu mogłoby szybko wyzerować limit.
Uspokójcie mnie, że mój limit jest bezpieczny lub poradźcie co zrobić, by dioda nie gasła.
Z góry dziękuje
Gerard
matinho5

Post autor: matinho5 »

Gdy dioda gasnie to jeszcze lepiej dla Ciebie gdyz wtedy modem przechodzi w stan uspienia i nie pobiera zbednych danych. Gdy zrobisz jakis ruch z internetem modem z powrotem przechodzi w tryb normalny. A jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> to nikomu chyba limitu nie liczyli i nie ograniczaja predkosci. Ja w 3 tyg sciagnalem juz okolo 20 GB i dalej daje rade. Ale nie wiadomo jak dlugo to jeszcze potrwa.
ss79
Użytkownik forum

Post autor: ss79 »

W instrukcji do routera piszą że ta dioda sygnalizuje że "modem jest podłączony do sieci", więc jak gaśnie to zgodnie z instrukcją jest odłaczony czyli zrywa połączenie. Mam nadzieję że tak nie jest, ale tak wynika z opisu.
haker_93
Użytkownik forum

Post autor: haker_93 »

Mam pytanie do uzytkownikow tego internetu. Nadajnik znajduje sie 3km od mojego domu i ciekawi mnie jak ten internet bedzie chodzil, ile wyciagnie na speedtest itp. Ma ktos moze ten internet bioracy sygnal z nadajnika oddalonego o okolo 3km ? Pozdo!
Nie tak dobry jak bym chcial....
mimo87
Stały użytkownik forum

Post autor: mimo87 »

Będzie chodził kozacko albo i lepiej można zaczynać się martwić gdy odległość sięga 10km a teren jest trudny(drzewa, pagórki).
Ale ile wyciągnie na testach zależy od wielu czynników(ilość użytkowników cdma do tego bts-a, chwilowe obciążenie). nie przekonasz się jak nie spróbujesz. Ale jeśli masz wybierać między edge a cdma to nie ma nad czym myśleć. Pozdro
haker_93
Użytkownik forum

Post autor: haker_93 »

Witam! Czy w tej technologii tak samo skacze ping jak w zwyklej radiowce (mam do nadajnika ~3.5km)? Boje sie ze zmienie z beznadziejnego na zle :/
Nie tak dobry jak bym chcial....
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

haker_93 pisze:Boje sie ze zmienie z beznadziejnego na zle
To weź w opcji "na próbę" za 69pln
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
bluecrush
Stały użytkownik forum

Post autor: bluecrush »

Wytłumaczcie mi jedno:
Czy Was też "system Orange olał " ?
Wokół mam zasięg koło mnie jest zasięg, ale nie, system wyhaczył, że na mojej ulicy nie ma, ale 200m dalej jest... i nie dało się podpisać umowy bo system nie przepuścił :szok:
Nawet na próbe... to do chol** jasnej do czego jest to "na próbę", żeby sprawdzić nie ? ale nie system był u mnie podłączył router i sprawdził.... trochę taki żal, nie ? :<
Samsung Galaxy S6 | OFnK
djyankee

Post autor: djyankee »

nie ma czegos takiego jak 'system orange olal' !
olac to was moze gosc w salonie, bo zeby zrobic umowe nie trzeba miec zasiegu...

jak nie wierzysz to ja Ci zrobie umowe, zapraszam na pw, umowe podpiszesz kurierowi,wzamian dostaniesz modem

pozdrawiam
Awatar użytkownika
balbina1
Stały użytkownik forum

Post autor: balbina1 »

bluecrush pisze:Wokół mam zasięg koło mnie jest zasięg, ale nie, system wyhaczył
U mnie według ich mapki nie ma zasięgu, a system daje mi opcje na próbę, ale na razie waham się jeszcze (trochę szkoda 69 zł. :) )U nich tak już jest niestety.
Pozdrawiam :)
mimo87
Stały użytkownik forum

Post autor: mimo87 »

Umowę można podpisać na dowolną lokalizacje, musisz jedynie powiedzieć, że tam będziesz używał. ja dziś byłem i może być to adres babci u której czasowo mieszkam, akademik. Im jest wszystko jedno z tego co zrozumiałem ma być jakaś lokalizacja nie koniecznie z dowodu lub zameldowania.
Awatar użytkownika
bluecrush
Stały użytkownik forum

Bo nie chce mi się wierzyć, że nie będzie u mnie zasiegu (moja lokalizacja to "telefonik" :) )
Obrazek
Samsung Galaxy S6 | OFnK
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Może i byłby z anteną zewnętrzną?-a nie da rady złapać UMTS z Nowego Tomyśla?
Awatar użytkownika
bluecrush
Stały użytkownik forum

Jeszcze nie patrzyłem, gdyż korzystam z Ery (bo mam maszt za oknem).
Jednak z telefon łapie zasięg Orange z okolic po zachodzie a nie wschód (Nowy Tomyśl).
Era także ma HDSPA w Nowym Tomyślu, jednak wybierając się na wycieczkę z laptopem, zasięg uciekł 2km przed moim domem... więc z orange pewnie było by tak samo.
Samsung Galaxy S6 | OFnK
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Czyli pozostaje wziąć na próbę CDMA ,a potem zdecydować co bardziej się opłaca.
maras111

Post autor: maras111 »

bluecrush pisze:Bo nie chce mi się wierzyć, że nie będzie u mnie zasiegu (moja lokalizacja to "telefonik" :) )
Obrazek
Widze że mieszkamy niedaleko siebie , ja w Stefanowicach i mam podobny sygnał .
No i co z tego ze niby jest sygnal z sąsiednich powiatów .
W Nowym Tomyślu w salonach nie sprzedają tej uslugi ...w TP mają modemy ale czekaja na karty już tydzien......w Orange zwrócili modemy i zaczna sprzedawac dopiero luty/marzec , wtedy ma byc uruchomiony nadajnik w nowotomyskim powiecie .
Czyli na to wychodzi że CDMA miało być uruchomione w powiecie Nowy Tomyśl w pierwszej kolejności i niby jest ale......na pokaz dla UKE !!!!!!!!!
Obym się mylił
Awatar użytkownika
bluecrush
Stały użytkownik forum

@maras ale ja próbowałem kupić w salonie w Poznaniu
Tylko koleś był młody jakiś, pewnie nie wiedział o co chodzi.. (sam mówił, że pierwszemu to sprzedaje......)

A w N.T. to sobie tylko jaja robią i nawet tam nie zaglądam, już po szkoda czasu i nerwów.
Samsung Galaxy S6 | OFnK
ODPOWIEDZ