od niedawna jestem posiadaczem routera linksys WRT54G2. Dziele łącze internetowe dialogu pppoe na 2 komputery. Nie posiadam stałego adresu IP zewnętrznego. Średnio co tydzień router zawiesza się ,nie ma możliwości konfiguracji przez przeglądarkę. Pomaga tylko wyjęcie wtyczki z gniazdka i wtedy wszystko jest ok. Zacząłem baczniej przyglądać się ustawieniom może coś z nimi jest nie tak??? Na początek co to za opcje 1, 2, 3 na zdjęciu
linksysy WRT54G2- konfiguracja
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
linksysy WRT54G2- konfiguracja
witam,
od niedawna jestem posiadaczem routera linksys WRT54G2. Dziele łącze internetowe dialogu pppoe na 2 komputery. Nie posiadam stałego adresu IP zewnętrznego. Średnio co tydzień router zawiesza się ,nie ma możliwości konfiguracji przez przeglądarkę. Pomaga tylko wyjęcie wtyczki z gniazdka i wtedy wszystko jest ok. Zacząłem baczniej przyglądać się ustawieniom może coś z nimi jest nie tak??? Na początek co to za opcje 1, 2, 3 na zdjęciu

Ostatnio zmieniony 2009-01-16, 16:19 przez ptaq1978, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: linksysy WRT54G2- konfiguracja
Ad 1/2:
To zdecydowanie zmień na Keep Alive i daj jakieś 15s.
Ad 3/4 zostaw w spokoju.
Jednak nie tu bym szukał przyczyn zwisów. Próbowałeś nowszy firmware jeśli jest?
Ad 3/4 zostaw w spokoju.
Jednak nie tu bym szukał przyczyn zwisów. Próbowałeś nowszy firmware jeśli jest?
-
A może coś więcej na ten temat co to za opcja???Jo_gurt pisze:Ad 1/2:
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-01-16, 21:31 ]
Poprawa cytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-01-16, 21:30 przez ptaq1978, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Oznacza, że połączenie ma być cały czas automatycznie utrzymywane a jego stan sprawdzany co 15s. Jeśli siadło to router podejmuje automatyczną próbę ponownego połączenia, aż do skutku.ptaq1978 pisze:A może coś więcej na ten temat co to za opcja???
Connect on Demand oznacza, że router nawiązuje połączenie dopiero jak wykryje jakiś ruch skierowany z wewnątrz sieci do Internetu. Ma to znaczenie i sens jeśli płaci się za czas połączenia z Internetem, ale te czasy mijają.
-
dziękuje za wyjaśnienie , odwiedziłem linki z twojego podpisu, czy mam szanse na jakiegoś tutka odnośnie linksysa WRT54G2-EE ??? a co z tomato odnośnie tego routera ???
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn co konkretnie chciałbyś wiedzieć?ptaq1978 pisze:czy mam szanse na jakiegoś tutka odnośnie linksysa WRT54G2-EE ???
Tomato na pewno nie, router ma tylko 2MB flash'a. Za to DD-WRT micro powinno pójść.ptaq1978 pisze:a co z tomato odnośnie tego routera ???
-
Interesuje mnie cała pełna konfiguracja routera, taka z objaśnieniem krok po kroku wszystkich opcji odnośnie zabezpieczeń, no i czy da się tak skonfigurować ten router by mieć dostęp do zasobów na komputerach w domu bedac w pracy czy na końcu świata ;-). może mógłbym tu wklejać podobne fotki jak na początku tematu np. takaJo_gurt pisze: Tzn co konkretnie chciałbyś wiedzieć?
co tu wybrać i o co chodzi w tych opcjach ??
więc tomato sobie daruję popracuję nad konfiguracją tego co mam..Jo_gurt pisze: Tomato na pewno nie, router ma tylko 2MB flash'a. Za to DD-WRT micro powinno pójść.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
ptaq1978, nie wiem czy jest sens opisywania wszystkich funkcji po kolei, to wszystko jest w instrukcji.
-
instrukcja jest po angielsku polskiej brak !!!
może jakiś link do strony z instrukcja po polsku bo ja znalazłem tylko ENG..
resztę poczytam na forum powoli sobie znajdę...
dziękuję ...
może jakiś link do strony z instrukcja po polsku bo ja znalazłem tylko ENG..
resztę poczytam na forum powoli sobie znajdę...
dziękuję ...