Połączenie przez komórke a publiczne IP

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jackq
Użytkownik forum

Połączenie przez komórke a publiczne IP

Post autor: Jackq »

Hejka, mam takie pytanko. Jak używałem modemu SE gc85 i wireless managera to miałem IP publiczne, zmienne za kazdym polaczeniem. Teraz używam do łączenia mojego k700i przez BT i program bluesoleil i mam IP stałe (pol. dialup jest zrobione w bluesoleil i przez ten program wybiera nr). Nie wszystko mi działa jak należy, czesto nie chce się łączyć z serwerami z powodu IP.
The question is: jak zrobic zebym mial polaczenie przez komórke i zmienne/publiczne IP??

Wszelkie odpowiedzi/ rady bedą mile widziane :wink:
Pozdrawiam.
Odst?pi? umow? - http://www.bez-kabli.pl/ftopic3535.html modem gratis
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: Połączenie przez komórke a publiczne IP

Post autor: Szadzik »

IP nie ma nic wspólnego z modemem. Takie rzeczy zależą od operatora. Jak zamówisz u niego publiczne IP, to bedziesz miał.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
Jackq
Użytkownik forum

Jakbyś przeczytał uważnie mojego posta, zauważyłbyś, że miałem na GC85 publiczny IP, wniosek z tego, ze tą usługę już od dawna mam...
A co do zależności od modemu, to też mysle ze nie ma znaczenia jaki, tylko chodzi o sposób polączenia a zwlaszcza o program jakiego sie uzywa w tym celu.
I pytanie jest co z tym zrobic zeby bylo publiczne IP, bo jak na razie to mnie widzi w lanie.
Awatar użytkownika
kemott1
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kemott1 »

Przyłączam się do wypowiedzi @szadzika, modem i aplikacja przez jaką się łączysz nie ma nic do publicznego ip :!: Zależy to tylko od loginu , hasła i apn :!:

Na standardowym (loginie ,haśle i apn-ie) może i masz stałe ip ,ale nie publiczne :wink:
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

Odpowiedź dla autora wątku jest prosta. Musisz ustawienia zmienić, a dokładnie APN żeby mieć IP publiczne.
Back to the Future ;)
hubert
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: hubert »

Rzeczywiscie , jest to dosyc ciekawy problem z tymi adresami. Mam podlaczonego se t630 do kompa przez Bluetootha i rowniez ustanawiam polaczenie z netem za posrednictwem Bluesoleila. Wydajac polecenie IPCONFIG w wierszu polecenia ,wyswietla mi sie zestaw adresow z puli prywatnej typu:172.23.27.148.
Ale odwiedzajac np. to miejsce http://myip.neostrada.info/ to dostaje juz prawidlowy adres z puli publicznej. Takze wyglada
to podobnie jak z routerami z funkcja NAT ktore przyporzadkowuja komputerom w LANIE numery z klasy prywatnej , a same sa widoczne pod IP publicznym.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
etranger

Post autor: etranger »

Jacq nie zapominaj ze bluesoeil tworzy zwykle polaczenie dial-up'owe widoczne w systemie i tylko je odpala wykorzystujac swoj sterownik jako modem. Rownie dobrze mozesz je uruchomic recznie bedac tylko polaczony przez BT z kompem.
Regards - etranger®
Awatar użytkownika
Jackq
Użytkownik forum

To, że bluesoleil tworzy standardowe połączenie dial-up to wiem, tylko właśnie zdźiwilo mnie to, że pokazuje mi IP z puli 172.23.27.xxx
Tymbardziej, że jak używam komórki to nie moge się połączyć z żadnym hubem np w emule (your ip is currently blacklisted), wiec mnie widzi jako kompa z lan'u czy jakos tak, a jak użyje modemu gc85 to bez problemu łączy i zasysa (za to mnie szybko rozłącza bo mam lichy zasieg - 3 kreski edge na 5 i niestabilnie mi takie progsy chodzą).
W połączeniu tworzonym przez bluesoleil podaje hasło i login taki jak w wireless manager, czyli wszedzie wpisuje "vpn" tak mi kazali w bok serw. orangutana.
No i problem mi pozostał, bo ciekawe czemu przez komóre nie połącze sie w emule a przez SE owszem.... :shock:
Wolałbym używać komóry bo jest stabilniejsze łącze i spoko nawet chodzi. Tylko jak ominąć ten problem z programami p2p :?:
hubert

Post autor: hubert »

Jackq pisze:jak używam komórki to nie moge się połączyć z żadnym hubem np w emule (your ip is currently blacklisted)
Zaraz po tym jak podlaczylem sie przez simdate
zainstalowalem sobie emula , mowie zobacze czy to w ogole bedzie chodzic.
I chodzilo , bez problemu wyszukiwalo , pobralem nawet kilka mniejszych plikow.
Jakis czas nie uzywalem go , odpalilem ponownie...i kicha!
Za nic nie moge ustanowic polaczenia , pomyslalem sobie , pewnie cos w systemie sie poknocilo , bo troche eksperymentowalem z roznymi programami.
W logach emula dostaje wlasnie takie same komunikaty "your ip is currently blacklisted"
Troche poszperalem w sieci i znalazlem chyba przyczyne tego zamieszania. A oto link z wyjasnieniem: http://www.emulek.com/?go=pomoc&id=pomoc2
ODPOWIEDZ