Szukam routera Linksysa koniecznie z możliwością pracy na systemach WRT (DD i Open)
Potrzebuję rozdzielić internet Chello (10Mb/s) na 2 lub 3 komputery.
Czy jest taka możliwość aby w tym samym czasie jeden komputer pracował w standarcie g a drugi w n?
Czy zmiana oprogramowania nie powoduje utraty gwarancji na urządzenie?
Przeglądam routery Linksysa i oto lista
WRT610N
WRT150N
WRT160N
WRT300N
WRT350N
Najlepszy oczywiście jest WRT610N, kosztuje 700zł a liczyłem na coś do 400-500zł.
Zdziwiło mnie że nie każdy z nich może szyfrować za pomocą WPA2...
Który byście mi polecili?
Tak jak pisałem zależy mi na pracy w różnych standartach i na możliwości zmiany OS.
Router z Draft-N do 500zł
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Router z Draft-N do 500zł
Jest, ale nie ma to najmniejszego sensu jeśli tylko jeden komp będzie na N.Lancer pisze:Czy jest taka możliwość aby w tym samym czasie jeden komputer pracował w standarcie g a drugi w n?
Raczej niemożliwe. Bardziej prawdopodobny jest błąd w opisie.Lancer pisze:Zdziwiło mnie że nie każdy z nich może szyfrować za pomocą WPA2...
Poczytaj tu:
http://wiki.openwrt.org/Hardware/Linksys
-
- Początkujący użytkownik forum
Dlaczego nie ma sensu skoro np htc touch hd będzie pracować w g (bo nie ma n) a laptop za dwiema ścianami będzie pracował w n? Obawiam się że dla g to będzie za duża przeszkoda.Jo_gurt pisze:Jest, ale nie ma to najmniejszego sensu jeśli tylko jeden komp będzie na N.Lancer pisze:[...]
Jak jest z tą gwarancją na urządzenie po zmianie OSu?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-01-20, 17:59 ]
Wycinam zbędny cytat.
Ostatnio zmieniony 2009-01-20, 17:58 przez Lancer, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Bo przepłacisz z dwu-trzykrotnie za prędkość, której nie wykorzystasz. 2 ściany w domu to G + diversity podoła (oczywiście zależy też od innych czynników). N nie służy do przebijania się przez przeszkody.Lancer pisze:Dlaczego nie ma sensu skoro np htc touch hd będzie pracować w g (bo nie ma n) a laptop za dwiema ścianami będzie pracował w n? Obawiam się że dla g to będzie za duża przeszkoda.
Traci się.Lancer pisze:Jak jest z tą gwarancją na urządzenie po zmianie OSu?