Czy skype chodzi dobrze na radiowce?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Czy skype chodzi dobrze na radiowce?
Mam internet bezprzewodowy,szybkosc 54,0 Mb/s łącze 256 kb/s i mam problem z komunikacją na skypie.Ja osobe do której dzwonie słysze natomiast ona mnie wcale albo z przerwami.Czy na internecie bezprzewodowym to jest normalne.bo biorąc kabel zakłocen nie ma sie co spodziewac w przeciwienstwie do fal radiowych.
- magmike
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Czy skype chodzi dobrze na radiowce?
Tutaj wina jest po stronie transferu a nie fal radiowych, te nie mają znaczenia, po prostu masz słabe łącze :]
pozdrawiam, magmike
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Na łączu radiowym Skype powinno działać. Jeżeli u Ciebie nie działa, to coś jest nie tak z Twoim łączem.
Spróbuj jeszcze potestoweać swoje łącze za pomocą innego komunikatora tak z ciekawości.
Możesz też sprawdzić jaki masz upload i download.
Np. za pomocą tej strony.
http://www.talkswitch.com/voip/voip_test.php
Po przetestowaniu podaj tu jakie masz wyniki.
Spróbuj jeszcze potestoweać swoje łącze za pomocą innego komunikatora tak z ciekawości.
Możesz też sprawdzić jaki masz upload i download.
Np. za pomocą tej strony.
http://www.talkswitch.com/voip/voip_test.php
Po przetestowaniu podaj tu jakie masz wyniki.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
A pingi jakie ??
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
masz za maly upload...plus ociazenie sieci plus to ze to radiowka daje nam rezultat - nie slyszy cie rozmowca.
ping nie maja znaczenia za bardzo...raczej statecznosc tych pingow.
czasami jak rozmawiam na skype...widze ze lacze jest obciazone na maksa..ping kolo 400 ...ale nie skaczacy ...i rozmawia sie normalnie.
upload w granicach 5 kilo porzadany:)
ping nie maja znaczenia za bardzo...raczej statecznosc tych pingow.
czasami jak rozmawiam na skype...widze ze lacze jest obciazone na maksa..ping kolo 400 ...ale nie skaczacy ...i rozmawia sie normalnie.
upload w granicach 5 kilo porzadany:)
- MaxFM
czyli maja znaczenie. Jak sa niestabilne to tak sie bedzie działo. Upload ma znaczenie własnie przy wysyłaniu danych. Przy 54 mbps powinno chodzic, no chyba ze macie jakiegos ftp i siec nie wyrabia.ikw pisze:raczej statecznosc tych pingow
-
no ale co ma 54 do rzeczy jak siec stoi na neo 128?
oczywiscie to przyklad. lokal ma male znaczenie.
oczywiscie to przyklad. lokal ma male znaczenie.
- MaxFM
zdecydowanie za mały updymko pisze:downland 229,upload169, drugi test miedzy 17a20 downland 170,upload 9
tak ?? a jesli w sieci non stop ludzie wymieniaja sie np filmami lub działa ftp to co? tez nie ma znaczenia ??ikw pisze: lokal ma male znaczenie
btw: 256 down/256 up faktycznego! to powinno działac. U mnie kiedys jak miałem 128/128 to działało!
-
Mam bardzo podobne łącze i u mnie wszystko ok kamerka + głos we dwie osoby, ale sprawdż czy masz skype 2.5 BETA bo na nim mi przycina, a na 2.0 nie 

- sightt
- Stały użytkownik forum
Ja mam szybkość 38 Kb/s i skype chodzi mi fatalnie. Cholernie ścina
-
- Stały użytkownik forum
Nic dziwnego, 128kb/s to jest minimum no i w tym czasie na tym laczu zadnych p2p bo bedzie kaplica choc skype rozpycha sie ladnie wysylajac tysiace pakietow udpsightt pisze:Ja mam szybkość 38 Kb/s i skype chodzi mi fatalnie. Cholernie ścina
-
no to jeszce ci brakuje z 16 kb do szczescia:)
-
Włączyłem program net meter przy korzystaniu ze skype i wyszło, że najwyżej potrzebuje 40 kb/s i to w jedną i w druga stronę, tak że łącze 256 powinno wystarczyc z powodzeniem, może pingi a może jeszcze coś innego jest przyczyną problemów??
-
Coś źle rozumujesz. Ping to rodzaj testu łącza. Wysyłane są pakiety, przychodzi odpowiedź, można zmierzyć czas odpowiedzi i ilość pakietów utraconych. Pingi nie mogą być "przyczyną". Chyba że to skrót myślowy, jak to teraz modneWitek pisze: ... może pingi a może jeszcze coś innego jest przyczyną problemów??

Ktoś tu dobrze napisał, że do wszelkich serwisów VoIP, w tym Skype, bardzo ważna jest stabilność łącza. Głos po spróbkowaniu jest przesyłany w pakietach, które na drugim końcu muszą być poskładane w tej samej kolejności. Jak czegoś brakuje, albo przyszło w innej kolejności, robi się bałagan - zaniki głosu, zniekształcenia itp.