Dell 5520 nie loguje się do sieci
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dell 5520 nie loguje się do sieci
Witam,
mam wielki problem: zakupiłem model Dell 5520 lub jak kto woli Novatel EU870D. Zamontowałem go do notebooka Latitude D620. Zamontowałem, podpiąłem kabelki, zainstalowałem oprogramowanie, zrobiłem flash firmwaru, który dostałem od Della. Problem jest tej natury że po skonfigurowaniu profilu Internet, podaniu apn www.plusgsm.pl modem nie loguje sie do sieci. Pojawia sie napis No Service, searching network. Sam modem po zrobieniu diagnostyki nie przechodzi testu sieci, mimo że jak robię wybór ręczny sieci to pokazuje mi siec dostępne, moją macierzystą pokazuje jako current, pozostałe też widzi. Gdzie lezy problem? Jakas podpowiedz?
Pozdrawiam
mam wielki problem: zakupiłem model Dell 5520 lub jak kto woli Novatel EU870D. Zamontowałem go do notebooka Latitude D620. Zamontowałem, podpiąłem kabelki, zainstalowałem oprogramowanie, zrobiłem flash firmwaru, który dostałem od Della. Problem jest tej natury że po skonfigurowaniu profilu Internet, podaniu apn www.plusgsm.pl modem nie loguje sie do sieci. Pojawia sie napis No Service, searching network. Sam modem po zrobieniu diagnostyki nie przechodzi testu sieci, mimo że jak robię wybór ręczny sieci to pokazuje mi siec dostępne, moją macierzystą pokazuje jako current, pozostałe też widzi. Gdzie lezy problem? Jakas podpowiedz?
Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Dell 5520 nie loguje się do sieci
Jaką kartę SIM wkładasz? simdata czy abonament, czy ta karta w innym urządzeniu sie loguje do sieci?bowill pisze:Gdzie lezy problem?
Nie pomagam na PW!
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Jest to ten sam modem jedynie hardwareowo, warto o tym pamiętać.bowill pisze:zakupiłem model Dell 5520 lub jak kto woli Novatel EU870D.
A przed wykonaniem update działał?bowill pisze:zrobiłem flash firmwaru, który dostałem od Della
Sprawdzałeś w instrukcji czy podłączyłeś prawidłowo kabelki?bowill pisze:po skonfigurowaniu profilu Internet, podaniu apn www.plusgsm.pl modem nie loguje sie do sieci. Pojawia sie napis No Service, searching network.
-
Witam,
dzięki za tak szybkie odpowiedzi. Przed wykonaniem flasha również nie działał. Karta jaką stosuję to karta iplusa abonamentowa, która na moim modemie option 225 działa poprawnie. Kabelki wydaje mi się że podpiąłem poprawnie, mogę oczywiście spróbować zamienić, choć jak juz pisałem modem w opcjach manualnego wyboru sieci wybrać jedną z czterech możliwości więc zasięg chyba łapie?
P.S. Sprawdziłem podpięcie kabelków a nawet zamieniłem je miejscami problem jest ten sam. Guzik connect nie jest aktywny, co to może być?
dzięki za tak szybkie odpowiedzi. Przed wykonaniem flasha również nie działał. Karta jaką stosuję to karta iplusa abonamentowa, która na moim modemie option 225 działa poprawnie. Kabelki wydaje mi się że podpiąłem poprawnie, mogę oczywiście spróbować zamienić, choć jak juz pisałem modem w opcjach manualnego wyboru sieci wybrać jedną z czterech możliwości więc zasięg chyba łapie?
P.S. Sprawdziłem podpięcie kabelków a nawet zamieniłem je miejscami problem jest ten sam. Guzik connect nie jest aktywny, co to może być?
- canidy
Jak pomylisz kabelki to złapie zasięg, ale znacznie gorszy lub będzie się zawieszał.
Jeżeli zawieszał się przed aktualizacją to dlaczego go nie reklamowałeś? Próbowałeś z innymi operatorami na innych kartach?
Jeżeli zawieszał się przed aktualizacją to dlaczego go nie reklamowałeś? Próbowałeś z innymi operatorami na innych kartach?
-
Nie wiem czy pomogę, ale też miałem na początku problem z tym modemem i logowaniem się do Play. Najpierw próbowałem wpisać ręcznie parametry dla nowego profilu, ale spasowałem i wczytałem ustawienia poprzez zakładkę import w Profile manager. Wcześniej wyeksportowałem je ze starego modemu. Zadziałało od razu, chociaż nie wyświetla nazwy sieci (Play).
- canidy
Z autopsji, to niebrandowany EU870D jest znacznie bardziej stabilny. Przede wszystkim nie wiesza mi laptopa i nie rozłącza połączeń. Pewnie Dell skopał aplikacje do połączenia opartą na javie.
Oczywiście jest to opinia po testach na wielu modelach 5520 i EU870D oraz 850D.
Oczywiście jest to opinia po testach na wielu modelach 5520 i EU870D oraz 850D.