Problem z osiedlówką

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
majkel84
Użytkownik forum

Problem z osiedlówką

Post autor: majkel84 »

Mam AP planet na internecie ADSL znanego dostawcy.

1 .do tej pory miałem jednego klienta w odległości 200m od antenki
Korzystał on z karty sieciowej USB Zyxel i Yagi, zasięg na 2 kreski
później przesiadka na kartę PCI wifi asus

2. Postanowiłem podłączyć drugiego klienta oddalonego już z 500m. Widoczność jest. Strefa fresnela OK. tylko mała jodła na drodze ( nawet bardzo nie zasłania. Na Yagi ma około 4 kreski wg windowsa. Netstumbler -60dBm także jak najbardziej ok
Link jest bardzo słaby, zwalnia nawet do 1Mb strony długo sie otwierają.
Karta Asus PCI Wifi na ralinku

I teraz mój problem polega na tym, że jak net zaczął chodzić u klienta nr 2 to przestał u klienta nr 1 i odwrotnie - jak chodził u 1 to nie łaczył się u 2.
Co może być nie tak? Bo już straciłem głowe.

Aktualnie obydwaj nie mają neta.

Sprzęt nadawczy:
Planet AP Adsl
dookólna tandeta 5dBi z 15cm na kablu 3m.

Nie wiem czy to problem słabego APka czy antenki. A może kupić nowe karty klienckie jakieś 200mW?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z osiedlówką

Post autor: Jo_gurt »

majkel84, bez obrazy, ale żeby robić jakąś sensowną sieć WISP to po pierwsze trzeba wiedzieć co się robi a po drugie nie używać szajsu :zdziwko:

Raz - co to za Planet dokładnie?
Dwa - tandetna antena 5dBi i 3m kabla to przy dobrym wietrze zostaje ci jakiś 1dBi na antenie.
Trzy - anteny klienckie podobnej jakości czyli też garażówka jakaś?
Cztery - mamy coś takiego jak limit EIRP 100mW czyli RAZEM z anteną. Zasadzisz takie 200mW, do tego yagi z garażu 10dBi i przekroczyłeś właśnie limit dziesięciokrotnie. Komuś będziesz przeszkadzał, podkabluje cię do UKE i płacisz. Do tego neostrady (a pewnie o tym mówimy) nie można udostępniać, więc płacisz podwójnie.
Pieć - nie używa się mocy radia do przebijania się przez drzewa.
Sześć - obok samego sygnału ważny jest SNR
majkel84
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:majkel84, bez obrazy, ale żeby robić jakąś sensowną sieć WISP to po pierwsze trzeba wiedzieć co się robi a po drugie nie używać szajsu :zdziwko:

Raz - co to za Planet dokładnie?
Dwa - tandetna antena 5dBi i 3m kabla to przy dobrym wietrze zostaje ci jakiś 1dBi na antenie.
Trzy - anteny klienckie podobnej jakości czyli też garażówka jakaś?
Cztery - mamy coś takiego jak limit EIRP 100mW czyli RAZEM z anteną. Zasadzisz takie 200mW, do tego yagi z garażu 10dBi i przekroczyłeś właśnie limit dziesięciokrotnie. Komuś będziesz przeszkadzał, podkabluje cię do UKE i płacisz. Do tego neostrady (a pewnie o tym mówimy) nie można udostępniać, więc płacisz podwójnie.
Pieć - nie używa się mocy radia do przebijania się przez drzewa.
Sześć - obok samego sygnału ważny jest SNR
O to chodziło - konkretnie i na temat :zdrowko: Zdaje sobie sprawe - sprzęt mam raczej niskobudżetowy - ale co zrobić, takie warunki... nie buduje profesjonalnej sieci bo na kupie mam dużego osiedlowego operatora wifi który siedzi na cisco i duuużych antenach.

1. PLANET ADW-4401A (v4) Bezprzewod. Modem/Router ADSL 4RJ45, 802.11g, neostrada i netia - linia analogowa, WPA, WEP, tryb WDS, IP QOS, IP Filtering, URL i Keyword blocking
wydawał mi sie dobry sprzęt, ale z perspektywy czasu niekoniecznie
2. Oj chyba tak źle nie jest...
3. Garażówki raczej - zobaczyłem po rozebraniu. Obecnie dysponuje Yagi 14dBi Wassermana, Panel 8dBi również Wassermana, Yagi 12dBi Notus
4. No właśnie nie mam pojęcia ile obecne moje karty mają, ale Asus na Railinku najlepiej odbiera. Ciekawi mnie też jaką moc na wyjściu ma planet. O limicie 100mW wiem - tylko nie wiem jak to się sprawdza kto ma jaki limit. A o neo cichosza...
5. Ta sosenka może minimalnie zasłania jedna gałąź. Pewnie nie ma to wielkiego znaczenia. Link u najdalej położonego klienta mam bardzo dobry, a połączenie zwalnia do 1Mb i strony masakrycznie długo się wczytują , pakiety giną itp.
Być może konkurencja zakłóca- obok nadają ze cztery sieci (na kanałach 4,5,6 także nie wiem czy to nie jedna z podziałem na wirtualne)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

majkel84 pisze:Ta sosenka może minimalnie zasłania jedna gałąź. Pewnie nie ma to wielkiego znaczenia. Link u najdalej położonego klienta mam bardzo dobry, a połączenie zwalnia do 1Mb i strony masakrycznie długo się wczytują , pakiety giną itp.
Tu masz jedną z przyczyn problemu. Druga to taka że za pomocą kalkulatora WiFi powinieneś policzyć sygnały u klientów (ważne sa dBi anten, długości kabli, dBm kart/AP) i u wszystkich powinny byc podobne sygnały zeby baza nie zwalniała do prędkości 1Mbps. Nie masz routera z podziałem pasma więc to jest trzecia przyczyna niewczytywania stron, gubienia pingów itp. (torrenty potrafią zabic każdą bazę dlatego stosuje sie podział pasma, QoS i ograniczanie liczby połaczeń/pakietów na sekundę).

Dostawcy radiowi obecnie w zasadzie nie budują sieci na długich kablach antenowych, a zasięgi z jednej bazy to 800m przy dużej antenie na bazie. Pasmo 2,4 jest obecnie tak zaszumione/zakłócone/obciążone że małe amatorskie niskobudżetowe sieci praktycznie nie maja prawa działać (szczególnie w miastach)
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

majkel84 pisze:2. Oj chyba tak źle nie jest...
Zdecydowanie za dużo kabla i za mało dBi na bazę. Dogadaj się tutaj:
http://www.trzepak.pl/viewtopic.php?t=20283
złapiesz tanio dobrą antenkę.
majkel84 pisze:Obecnie dysponuje Yagi 14dBi Wassermana, Panel 8dBi również Wassermana, Yagi 12dBi Notus
Jeśli to ostatnie to Netus to była by to jedyna antena nadająca się do użytku. Ale przy takim zysku na takie odległości trzeba skręcać moc kart sieciowych. Masz do dyspozycji 20dBm (100mW) na radio.
Jedna zasada: mocne radio + słaba antena sprawują się znacznie gorzej niż mocna (dobra) antena i skręcone radio, nawet jeśli z wyliczeń wychodzi tyle samo dBm.
majkel84 pisze:Być może konkurencja zakłóca- obok nadają ze cztery sieci (na kanałach 4,5,6 także nie wiem czy to nie jedna z podziałem na wirtualne)
Ucieknij na jakiś wysoki kanał w takim razie. Pamiętaj, że na 2,4GHz masz do dyspozycji tak na prawdę tylko 3 osobne kanały. Dobrze, że konkurencja się skupiła poniżej 6. Następny wolny to 9.
majkel84 pisze:Link u najdalej położonego klienta mam bardzo dobry, a połączenie zwalnia do 1Mb i strony masakrycznie długo się wczytują , pakiety giną itp.
Ciężko podać jednoznacznie przyczynę, ale na początek - jakość sprzętu, w szczególności anten. I za długie kable antenowe.

Poczytaj na początek poradnik instalatora WLAN na www.dipol.com.pl
majkel84
Użytkownik forum

Klientów to mam raczej tylko przeglądających stony \. nawet mp3 nie potrafią ściągnąć takze nie ma co sie bać o torrenty.
Ewentualnie teledyski mogą troche zamulać.

Tego netusa rozebrałem i jest doklanie identycznie zbudowany jak Wassermana Yagi. Ot może jedyna różnica to dokładność konstrukcji bo netus zapewne robi to jakoś maszynowow a wasserman ręcznie w garażu. Ale budowa ta sama.

Pytanie natury technicznej: co to znaczy skręcać moc kart sieciowych? 20dBm mam do dyspozycji na wyjściu routera czy gdzie?

Poradnik z dipola co prawda czytałem ale wertuje cały czas jeszcze bo mogłem coś pominąć.

Jeszcze taki drobny szczególik

antena Yagi jest u klienta na tym samym wysięgniku co antena satelitarna (odwrócona plecami do Yagi)

Czy to ma jakieś znaczenie ? Takie plecy chyba mogą odbijać fale tak jak w paraboli, ale wygięte w druga stronę zamiast skupiać wiązkę to ją rozpraszają...
Z drugiej strony sprawdzałem tą antenę wyciągając ją 3m wyżej i nic szczególnego sie nie zmieniło.

PS; konkurencyjne sieci (wszystkie tego samego dostawcy) wykryłem na kanałach 4,5,11. Chyba najlepszym wyjściem w tej sytuacji będzie kanał 1? Na nim właśnie ustanowiłem wcześniej link.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

majkel84 pisze:Ot może jedyna różnica to dokładność konstrukcji bo netus zapewne robi to jakoś maszynowow a wasserman ręcznie w garażu. Ale budowa ta sama.
O tą dokładność właśnie się rozchodzi. Przy częstotliwościach 2,4GHz precyzja jest kluczową cechą. A co do budowy to ciężko, że antena yagi różniła się budową. W końcu to yagi ;)
majkel84 pisze:Pytanie natury technicznej: co to znaczy skręcać moc kart sieciowych? 20dBm mam do dyspozycji na wyjściu routera czy gdzie?
Na wyjściu z anteny.
majkel84 pisze:Czy to ma jakieś znaczenie ?
Myślę, że raczej nie ma.
majkel84 pisze:konkurencyjne sieci (wszystkie tego samego dostawcy) wykryłem na kanałach 4,5,11. Chyba najlepszym wyjściem w tej sytuacji będzie kanał 1? Na nim właśnie ustanowiłem wcześniej link.
W zasadzie w takim układzie całe pasmo jest obstawione :/
majkel84
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:...
W zasadzie w takim układzie całe pasmo jest obstawione :/
lipa.
zakupie tego horizona jakiegoś maxi i myśle, że sie poprawi.

SNR obecnie u klienta najdalszego jest 37.
Na kanale 1 tylko odbiera. Czasem Netstumbler pokazuje dziury w sygnale. To zapewne przez te szumy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

majkel84 pisze:lipa.
Tak to już jest na 2,4GHz. To dlatego WISPowie linki robią teraz na 5GHz (a niedługo pewnie na 10GHz, bo i co raz częściej na 5GHz syf). No ale 3 sieci to jeszcze nie tragedia.
majkel84 pisze:zakupie tego horizona jakiegoś maxi i myśle, że sie poprawi.
W porównaniu do patyka 5dBi - na pewno.

Poziom sygnału najlepiej trzymać w okolicy -70dB (+/- 5dB), nie mniej nie więcej.
majkel84
Użytkownik forum

Zestawiłem link u pierwszego klienta poprzez skrócenie kabla z 15m. do 5-7m +-
W każdym razie różnica diametralna.
Z odległości 100m :hurra: na Wassermanie - zasięg cacy - pełny :super: Do tej pory były dwie kreski na 5.

Drugi klient na Notusie wciąż czeka bo link słaby - on ma też lekko licząc 15m kabla i nie wiem czy naciągnąć go na router z clientem czy męczyć sie ze zmianą anteny bazowej.

Najważniejsze - Jogurt masz jeszcze jakieś ciekawe stronki z ogłoszeniami takimi?

Miałem chęć na tego horizona maxi -w sumie zabawna historia: ustawiłem sie z gościem, że biorę, on wystawił na allegro, akurat mnie nie było i ktoś mi zwinął od razu... a mówiłem wystaw licytację a nie KT...

No i taka okazja przeszła koło nosa :-/
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

W takich sytuacjach się wystawia prywatną aukcję ;) To tak na przyszłość.
majkel84 pisze:Najważniejsze - Jogurt masz jeszcze jakieś ciekawe stronki z ogłoszeniami takimi?
Nie mam, ale na Trzepaku jest kupę WISPów, którzy co trochę zmieniają sprzęt. Wrzuć ogłoszenie, że kupisz, może ktoś ma na zbyciu a się nie ogłasza.
majkel84
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:W takich sytuacjach się wystawia prywatną aukcję ;) To tak na przyszłość.
majkel84 pisze:[....]
Nie mam, ale na Trzepaku jest kupę WISPów, którzy co trochę zmieniają sprzęt. Wrzuć ogłoszenie, że kupisz, może ktoś ma na zbyciu a się nie ogłasza.
Nie ma już takiej opcji na allegro. Wycofali w zeszłym roku. SuperSprzedawca sie kłania - coś tam wiem o allegro :-P To w zasadzie służyło tylko do zaniżania opłat, więc było im nie na rękę.

A wracając do tematu: Co powiecie o antenkach tego Pana:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=379646

Wyglądają ok, a ceny bardzo przystępne.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-01-23, 08:08 ]
Wycinam zbędny cytat.
Ostatnio zmieniony 2009-01-23, 08:06 przez majkel84, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

majkel84 pisze:Nie ma już takiej opcji na allegro. Wycofali w zeszłym roku.
O, to teraz ja się czegoś dowiedziałem :) Z allegro raczej sporadycznie korzystam a jeszcze mniej sprzedaję.
majkel84 pisze:Co powiecie o antenkach tego Pana:
Nie szukaj anten na allegro. Poważnie ci mówię.
ODPOWIEDZ