Czy to wina kanałów ??

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hadrian
Początkujący użytkownik forum

Czy to wina kanałów ??

Post autor: hadrian »

Witam serdecznie.

Mój problem polega na wolnym łączu. Mój usługodawca oferuje mi 1Mb/s( tak mam w umowie), lecz net chodzi mi tak jakbym miał stary modem analogowy :szok: Strona speedtest.net pokazuje mi D: 20-30kb/s i pingi 500-999 :szok: :szok:
Zajrzałem do FAQ do działu "Pogorszył mi się sygnał WiF...." I wyczytałem tam o kanałach.
Mój dostawca nadaje na kanale 3. W ustawieniach routera w zakładce Site Survey jest kilka sieci na tym kanale 3, dwie na 2 i 1 kanale i 1 sieć na kanale 4 i 5. Moja domowa sieć działa na kanale 11.
Kontaktowałem sie z dostawcą i zmienił kanał na 9 i transfer od razu wzrósł do 1mb/s. Czyli to pewnie wina była tego kanału. Chyba dobrze myślę.??
Niestety usługodawca znowu powrócił na kanał 3 gdyż znowu inne osoby maja problemy z drugiej strony wsi ;/ i ja mam znowu modem analogowy;/
Czy jest jakiś sposób na pogodzenie tego tak, żeby wszystko działało??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Czy to wina kanałów ??

Post autor: wojteks »

hadrian pisze:Czy jest jakiś sposób na pogodzenie tego tak, żeby wszystko działało??
Kooperacja z dostawcą żeby jeszce pozmieniał kanały ale pasmo 2.4GHz nie jest z gumy i problemy moga pozostać. Dostawca musi wybrać Ty czy np. 10 innych. Mógłby drugą bazę postawić w Twoim kierunku ale dla 1 odbiorcy mu się nie opłaca.
Nie pomagam na PW!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Hadrian, jeżeli masz tak zaśmiecony eter, to może warto pomyśleć nad anteną kierunkową?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
hadrian

wojteks pisze:Dostawca musi wybrać Ty czy np. 10 innych
Właśnie nie wiem czy po tej stornie wioski tylko ja jestem jeden który korzysta z jego usług, czy jeszcze są inni?? 4 lata byłem/jestem jego klientem i jestem zadowolony. Dlatego nie chce zmieniać providera.
BliSki pisze:może warto pomyśleć nad anteną kierunkową?
A jak ta antena wygląda?? I jaka byłaby dobra??
Aktualnie mam coś w rodzaju "tuby".

Dziwi mnie to że przez te 4 lata wszystko działało bez zarzutu. A teraz jest tak jest. I podobno sygnał mam na "pograniczu" rozłączenia. :zdziwko:
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

hadrian pisze:Aktualnie mam coś w rodzaju "tuby".
Jeśli to jest fabrycznie wykonana antena to taka tuba stanowi tylko osłonę atmosferyczną dla anteny typu yagi.
BTW, Niedawno widziałem w sklepie metalowym metrową rynnę o średnicy 9 cm i kusi mnie do zrobienia cantenny :D
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

hadrian pisze:Aktualnie mam coś w rodzaju "tuby".
Masz antene typu yagi, nie ma się czemu dziwić 4 lata temu innych chyba nie było. Teraz stosuje sie praktycznie tylko i wyłącznie panele. Do tej tuby mogło wody nalecieć i wtedy to paskudnie pracuje a jeśli było mokro cały czas to po prostu zmieniła swoje wymiary i tym samym swój zysk. Jeśli tak kiepsko u Ciebie z zasiegiem to można by o coś takiego się pokusić http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=4 (nie wiem może przesadziłem, ale ta nie zbierała by szumu z innych kierunków) i do tego krótki kabelek i APC w puszce obok, dalej kablem ethernet do komputera, bo zapewne masz długi kabel antenowy który straty powoduje.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
hadrian

Antena jest przymocowana na podbitce, więc praktycznie osłonięta jest od deszczu czy śniegu.
Co do tej anteny. To jak wygląda jej montaż? Chodzi mi o wiercenie dziur w ścianie itp. Umieszczenie tego APC w puszcze itp.
Teraz mam od tej anteny kabel ok 10 m ( nie wiem czy to dużo czy mało), z racji że mury są ze szlaki, grubej dodam to wiercenie dziur praktycznie odpada ;/
Z tego co się dowiedziałem to raczej daliby mocniejszą antenę 5GHz. I tez mam pytanie czy jakby była zastosowana ta antena to od tej "tuby" co teraz mam da się odpiąć kabel i podpiąć tą 5GHz?? Czy trzeba od nowa prowadzić kable?? Pytam bo u mnie są problemy z tymi kablami ;/
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Dobra sieć jak proponują 5GHz, ale musze Cie zmartwić na 5GHz wszystko jest nowe potrzebne i nie ma mowy o 10 metrowym kablu antenowym, można zastosować takie rozwiązanie http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... tegorie=12 , lub ewentualnie osobny ap i antena, oba rozwiązania potrzebują kabla ethernet po któym można również zasilanie puścić.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ