Pomoc w doborze sprzętu - routera
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomoc w doborze sprzętu - routera
Witam
Planuje stworzyć w domu sieć, w skład której będą wchodzić:
1.łącze WiMAX od Netia,
2.pamięć masowa D-Link DNS-323,
3.komputer stacjonarny podłączony przewodowo,
4.dwa laptopy Toshiba, lub Asus poprzez WiFi standard 802.11n – zakup dopiero w planie,
5.drukarka poprzez print serwer.
Potrzebuje pomocy w wyborze odpowiedniego routera, który musi mieć:
1.obsługa PPPoE
2.przynajmniej dwa porty Gigabit do podłączenia komputera stacjonarnego i DNS-323,
3.print serwer – jeden jest w DNS-323, ale może być potrzebny drugi,
4.obsługa standardu 802.11n.
Router będzie pracował w domu dwupoziomowym, w którym ściany działowe na każdym piętrze są wykonane z pustaka, a strop to TERIVA. Powierzchnia każdego piętra to ok. 120 mk.
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam - kpw
Planuje stworzyć w domu sieć, w skład której będą wchodzić:
1.łącze WiMAX od Netia,
2.pamięć masowa D-Link DNS-323,
3.komputer stacjonarny podłączony przewodowo,
4.dwa laptopy Toshiba, lub Asus poprzez WiFi standard 802.11n – zakup dopiero w planie,
5.drukarka poprzez print serwer.
Potrzebuje pomocy w wyborze odpowiedniego routera, który musi mieć:
1.obsługa PPPoE
2.przynajmniej dwa porty Gigabit do podłączenia komputera stacjonarnego i DNS-323,
3.print serwer – jeden jest w DNS-323, ale może być potrzebny drugi,
4.obsługa standardu 802.11n.
Router będzie pracował w domu dwupoziomowym, w którym ściany działowe na każdym piętrze są wykonane z pustaka, a strop to TERIVA. Powierzchnia każdego piętra to ok. 120 mk.
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam - kpw
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Pomoc w doborze sprzętu - routera
Po pierwsze - N to nie standard i różnie może być z jego działaniem.kpwkpw pisze:standard 802.11n
Przyznam, że wymagania masz dość wysokie.
Może coś takiego:
http://www.skapiec.pl/site/cat/45/comp/354238
trzeba się tylko dowiedzieć czy USB obsługuje drukarki, bo piszą tylko o pamięci masowej.
Tutaj Asus:
http://www.skapiec.pl/site/cat/45/comp/376763
ale bez USB.
Z tego co widzę z printserverem będzie ciężko.
Ciężko pokryć tyle jednym sprzętem. Ciężko powiedzieć coś na pewno, ale myślę, że może być konieczne co najmniej postawienie jednego nadajnika na kondygnację.Router będzie pracował w domu dwupoziomowym, w którym ściany działowe na każdym piętrze są wykonane z pustaka, a strop to TERIVA. Powierzchnia każdego piętra to ok. 120 mk.
-
Wiem, dlatego podałem nazwy producentów laptopów w nadziei że to pomoże w wyborze.Jo_gurt pisze:Po pierwsze - N to nie standard i różnie może być z jego działaniem.
Też mi się tak wydaje, ale skoro DNS-323 odbługuje łącze Gigabit to szkoda z tego nie skorzystać. "Standard" 802.11n też jest przyszłościowym rozwiązaniem i z tego co się orientuje to ma lepszy zasięg niż poprzednie generacje.Jo_gurt pisze:Przyznam, że wymagania masz dość wysokie.
Nie znam się zbytnio na sieciach bezprzewodowych, więc jeśli to możliwe to posił bym o jakiś przykład potrzebnego sprzętu. Na każdym piętrze trzeba dać router i połączyć je przewodowo?Jo_gurt pisze:Ciężko pokryć tyle jednym sprzętem. Ciężko powiedzieć coś na pewno, ale myślę, że może być konieczne co najmniej postawienie jednego nadajnika na kondygnację.
Z tych dwóch routerków ładniej się prezentuje Linksys. U Asusa się obawiam tego, że 802.11n osiągnie się tylko na ich laptopach.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn jest o tyle nieprzyszłościowy, że nie wiadomo co za np. 3 miesiące się w nim zmieni.kpwkpw pisze:"Standard" 802.11n też jest przyszłościowym rozwiązaniem i z tego co się orientuje to ma lepszy zasięg niż poprzednie generacje.
Wystarczy AP. Ale to oczywiście dopiero jeśli jedno urządzenie nie stanie na wysokości zadania.kpwkpw pisze:Na każdym piętrze trzeba dać router i połączyć je przewodowo?
Przykładowo:
http://www.skapiec.pl/site/cat/45/comp/431796
jednak cena takiego rozwiązania raczej sugeruje kupno drugiego routera

A jeszcze jako router można dorzucić takie coś (jeśli podarować sobie printserver):
http://laptopy.info.pl/recenzje_akcesor ... 1_Vision/7
lub Linksys WRT310N (chociaż widzę, że może być różnie z dostępnością w Polsce).
Z każdym urządzeniem Draft-N będzie ryzyko, że nie zadziała z danym sprzętem.kpwkpw pisze:U Asusa się obawiam tego, że 802.11n osiągnie się tylko na ich laptopach.
-
Ten Belkin wydaje się być niezłą propozycją.
Cena przystępna, a i ładnie się prezentuje.
Jak ja lubie takie świecidełka
Wielkie dzięki za pomoc.
Cena przystępna, a i ładnie się prezentuje.
Jak ja lubie takie świecidełka

Wielkie dzięki za pomoc.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dowidziałem się, że N Intela nie działa z N Linksysa. Czyli karty w laptopach z routerami.Jo_gurt pisze:Z każdym urządzeniem Draft-N będzie ryzyko, że nie zadziała z danym sprzętem.
Nie wiem jak z innymi.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak? To jakiś większy test?ja.michal pisze:Dowidziałem się, że N Intela nie działa z N Linksysa.
Oczywiście karty Intela w laptopachja.michal pisze:Czyli karty w laptopach z routerami.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Goście w salonie Vobiusu w Złotych Tarasach testowali Linksysa z kilkoma lapsami z Intelem i były problemy z połączeniem. Na G schodził.Jo_gurt pisze:Tak? To jakiś większy test?
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A ja chciałem się tylko zapytać po co upierać się przy N w domu? Skoro ma tam by podpięty PC po kablu na GBit to przecież wystarczy, reszta kompów dla swobodnego korzystania z sieci wystarczy G, przecież na tym można bez problemów oglądać film przez sieć... w zasadzie to jest możliwe nawet na B, a jak ktoś nie może się obejść bez super-hiper N-ki to niech sobie kupi dwa identyczne routerki z N i zepnie je w most między dwoma lokalizacjami, a tam dopnie się kabelkiem do routerka i po kłopocie...
Aha, Belkin to jakiś straszny badziew... jeśli ktoś ma ochote być częstym gościem na tym forum, ze swoimi problemami to proszę bardzo
Aha, Belkin to jakiś straszny badziew... jeśli ktoś ma ochote być częstym gościem na tym forum, ze swoimi problemami to proszę bardzo

jutro to dzis... tyle że jutro 

-
Upieram się bo z tego co wyczytałem to N oferuje lepszy zasięg, a na tym mi zależy. Po drugie przyspieszy to backup danych na dysku sieciowym.morion pisze:A ja chciałem się tylko zapytać po co upierać się przy N w domu?
Szkoda bo tak bardzo mi sie podobałmorion pisze:Aha, Belkin to jakiś straszny badziew...

Jednak nie wygląd tu jest najważniejszy, a jakość.
Chodzi mi po głowie Asus WL-500W - podobno całkiem niezły (poza Download Master) no i nie powinno być problemu z N jeśli kupie laptopki Asusa.
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Bawiłem się ostatnio tym Asusem... router jak router... poza małym zgrzytem bo nie szło udostepnić zasobów na dysku podpiętym na USB, ale może to wina Visty... No i pamiętaj że niewiele laptopów ma wbudowane karty z obsługą N, a to podraża całą imprezkę... Jeśli chcesz kupić sprzęt to proponuję umówić się ze sprzedawcą na ewentualną wymianę jeśli sie okaże że jednak nie masz zasięgu w całym domu mimo zapewnien producentów
. Czasem wystarczy postawienie zwykłego AP w "g" w centralnej części domu i zasięg masz wszędzie, zwłaszcza jeśli nie masz grubych ścian i za dużo żelastwa w stropie 

jutro to dzis... tyle że jutro 

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Dyskusję o Viście przenoszę -> > Vista czy XP, co lepsze. <
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jeszcze raz o Asusie:
Soft Asusa na tych routerach faktycznie ma średnio dopracowaną obsługę USB, ale po co trzymać ich soft
Zresztą podłączanie dysku w ten sposób to IMO raczej kiepski pomysł ze względu na szybkość transferu.
Osobiście mam Asusa WL500g Premium v1 z TrzepakoTomato i śmiga bardzo stabilnie parę miesięcy (rebooty tylko przy zmianie softu lub utracie zasilania). QoS do domowej sieci jest rewalcyjny. Za sprzęt zapłaciłem 250zł w sklepie w Lublinie (tyle teraz kosztują WRT54GL), a mam jeszcze awaryjnie USB do dyspozycji (a nuż kiedyś trzeba będzie korzystać z neta z modemem na USB) i 8MB flash
Soft Asusa na tych routerach faktycznie ma średnio dopracowaną obsługę USB, ale po co trzymać ich soft

Osobiście mam Asusa WL500g Premium v1 z TrzepakoTomato i śmiga bardzo stabilnie parę miesięcy (rebooty tylko przy zmianie softu lub utracie zasilania). QoS do domowej sieci jest rewalcyjny. Za sprzęt zapłaciłem 250zł w sklepie w Lublinie (tyle teraz kosztują WRT54GL), a mam jeszcze awaryjnie USB do dyspozycji (a nuż kiedyś trzeba będzie korzystać z neta z modemem na USB) i 8MB flash