mPay Ktoś korzysta? :)

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

mPay Ktoś korzysta? :)

Post autor: ja.michal »

Zainteresował mnie serwis mPay. Coraz więcej nalepek z MC i innych punktach.
W mPay płaci się komórką z konta w mPay zasilanego przelewem lub przekazem, albo bezpośrednio z konta w Bank Citi Handlowy. Środki na koncie są ważne bezterminowo (nie dotyczy złotówek promocyjnych - np. przy zakupie karty parkingowej).

Trochę punktów już jest - zwłaszcza w Warszawie. Ja jednak skusiłem się na to ze względu na parking. Zamiast latać do parkometru to wybieram "Parking" (zapisany w telefonie) i odlicza się co do minuty zamiast płacić za za to z czego się nie korzysta. :)
Ostatnio i bilet czasowy w komunikacji miejskiej można tak kupić. :)

Jeszcze jakby na uczelni wstawili automaty z tym byłoby super. ;)

Tu jest gdzie można aktualnie płacić komórką. :)
https://www.mpay.pl/dla_uzytkownikow/gdzie_placic.html

Niestety usługa działa w Plusie i, czego nie zaznaczają a się dziwie, w Playu.
Ktoś może też z tego korzysta? :)

[ Dodano: 2009-01-20, 23:58 ]
A może ktoś chce się coś dowiedzieć? :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: mPay Ktoś korzysta? :)

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze: Ja jednak skusiłem się na to ze względu na parking. Zamiast latać do parkometru
A w jaki sposób sprawdzają że zapłaciłeś? Troche mi to abstrakcyjne sie wydaje, żeby wszyscy strażacy sprzęt mieli... Wiem, że wg tego co w tramwajach napisane przy kontroli ze swojego telefonu trzeba wybrać kod jaki kanar ma na legitce, a tu? (Tak z ciekawości pytam, bo telefonu w plusie czy playu nie mam) A co do komunikacji to preferu bilety czasowe ale takie troche dłuższe tak koło 2160h :cfaniak:
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

ja.michal pisze:Trochę punktów już jest - zwłaszcza w Warszawie. Ja jednak skusiłem się na to ze względu na parking. Zamiast latać do parkometru to wybieram "Parking" (zapisany w telefonie) i odlicza się co do minuty zamiast płacić za za to z czego się nie korzysta.
U mnie nie ma jeszcze takiego wynalazku przy parkowaniu, wiec ja nie korzystam. Ale rozwiązanie jest ciekawe z tego co opisujesz. Zawsze mnie denerwuje, że płacę za dużo (bo z dużym zapasem). Bo jak się kupi bilet na styk, to potem okaże się, że człowiek nie zdąży... Dlatego zawsze płacę za dużo ;)
Rozumiem, że wtedy przy tym systemie można nawet czas przedłużyć nie wracając do samochodu??
Jaka jest też minimalna opłata w złotówkach lub minutach? Bo tradycyjny sposób przewiduje często np. minimum 1zł albo 50gr. Nawet jak się idzie na minutę, to trzeba płacić za 20 minut.
ja.michal pisze:Niestety usługa działa w Plusie i, czego nie zaznaczają a się dziwie, w Playu.
No to tu kolejna przeszkoda. Żadna z moich sieci ;)
ja.michal pisze:A może ktoś chce się coś dowiedzieć?
Płacisz tam dokładnie za minuty parkowania czy tylko minutę początkową? Bo tego nie zrozumiałem?
krystianb pisze:A w jaki sposób sprawdzają że zapłaciłeś? Troche mi to abstrakcyjne sie wydaje, żeby wszyscy strażacy sprzęt mieli... Wiem, że wg tego co w tramwajach napisane przy kontr
Też dobre pytanie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

ja.michal pisze:Ja jednak skusiłem się na to ze względu na parking.
Fajnie macie.
Żeby tak w Katowicach i w Bielsku też to wprowadzili...bo teraz ganianie za bileciarzem (parkomaty były 100x wygodniejsze :(,nawet gdzieś jeszcze katowicką kartę mam sprzed lat :rotfl: ) to żenada...

[ Dodano: 2009-01-21, 09:23 ]
krystianb pisze:Troche mi to abstrakcyjne sie wydaje, żeby wszyscy strażacy sprzęt mieli...
Byle PDA z dostępem via GPRS do bazy danych wystarczy :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Patryk_ pisze:Byle PDA z dostępem via GPRS duo bazy danych wystarczy
znajac polskie realia, choc to moze i sie zmienia, ale ilu z tych strazakow potrafi to obslugiwac. wystawia mandat a potem tlumacz czlowieku ze za parking zaplaciles...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

krystianb, terminal mają zbliżeniowy. W nalepce jest jakaś nitka magnetyczna. I sprzęt muszą mieć bo abonament teraz też z bazą sprawdzają.
BliSki pisze:Rozumiem, że wtedy przy tym systemie można nawet czas przedłużyć nie wracając do samochodu??
Sam odlicza aż do wyłączenia chyba, że ustalisz limit przy włączaniu, albo kasy zabraknie. W międzyczasie możesz sprawdzić ile nabiło. :)
BliSki pisze:Jaka jest też minimalna opłata w złotówkach lub minutach?
Z tego co piszą to w minutach. Zapłaciłem wczoraj 63gr za postój.

krystianb, kanar nawet nie wpisuje nic. Przykłada i albo yes albo no. Terminale mają bo wszyscy kontrolerzy to noszą w metrze i autobusach. Ta nalepka na samochodzie to karta zbliżeniowa jak legitymacja czy karta miejska.
Skoro jest umowa mPlay z Urzędem Miasta to muszą warunki spełniać. Mnie to gucio obchodzi czy odczyta czy nie. Ja mam historię transakcji. :)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Kilka miesięcy temu widziałem aukcję na czeskim allegro na której sprzedawano kilkaset zużytych kart SIM PlusGSM. Sprzedawca opisał że jedyna wartość każdej z tych kart to 5 zł "na zachętę" po darmowym aktywowaniu numeru tej karty w systemie mPay. Wydawało mi się że warto to sprawdzić ale później zapomniałem o tym. Ciekawe jest to czy kody USSD wymagane w mPay zostałyby wykonane pomimo braku środków na koncie i pomimo przekroczenia teminu na połączenia wychodzące. Jeśli nie to znaczy że tamta aukcja była oszustwem.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

KrissTofferr, przy pierwszej aktywacji dostajesz 5zł albo 50zł (losowo dawane to 50zł - promocja). Na wykorzystanie tych promocyjnych złotówek masz 14 dni.

Właśnie włożyłem kartę prepaid Playa z nieważnymi wychodzącymi i 0zł na koncie i poszło. :) Konta nie zakładałem bo mi nie potrzebne na tym numerze, ale USSD działa. :)

[ Dodano: 2009-01-21, 17:17 ]
Swoją drogą ciekawe co ten Czech chciał zrobić z tymi 5zł na koncie skoro da się tylko z tego numeru nimi zapłacić i nie wiem czy w Czechach. :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:W nalepce jest jakaś nitka magnetyczna.
To niewiedziałęm o tej nalepce pewnie ma jakis unikatowy numer. A nalepka raczej nie magnetyczna tylko taka jak karta miejska (procek zasilany przez indukcje) Nie podoba mi się obklejanie czymś badziewnym mojego auta, na szczęscie do centrum jeździć nie musze, a jak już to tramwajem szybciej i taniej.
ja.michal pisze: kanar nawet nie wpisuje nic. Przykłada i albo yes albo no.
A do czego ma przyłożyć?? Telefonu?? Kiedyś mi się nudziło to instrukcje przeczytałem wg niej przy kontroli kanar ma numer na identyfikatorze który trzeba wklepać do własnego telefonu domniemam że wtedy kanar jakieś info dostaje że ma się bilet.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

krystianb pisze:To niewiedziałęm o tej nalepce pewnie ma jakis unikatowy numer.
Tak. :)
https://www.mpay.pl/dla_uzytkownikow/parkowanie.html
Obrazek
krystianb pisze:A nalepka raczej nie magnetyczna tylko taka jak karta miejska (procek zasilany przez indukcje)
No tak. :)
krystianb pisze:Nie podoba mi się obklejanie czymś badziewnym mojego auta,
Wygląda estetycznie. Jest wielkości nalepki z numerem rejestracyjnym i nad tą z numerem właśnie ją nalepiasz.
krystianb pisze:A do czego ma przyłożyć?? Telefonu??
Chodziło mi o nalepkę na parking. :) Do niej terminal przykłada. Bilet w komunikacji to jak piszesz:
krystianb pisze:Kiedyś mi się nudziło to instrukcje przeczytałem wg niej przy kontroli kanar ma numer na identyfikatorze który trzeba wklepać do własnego telefonu domniemam że wtedy kanar jakieś info dostaje że ma się bilet.
Wyskakuje Ci napis jak w kodach USSD i masz obowiązek okazać go kontrolerowi. :)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

W mpay można zasilać swoje konto mpay przelewem bankowym podając w tytule własny numer telefonu. A czy jest sposób wypłaty środków w gotówce z takiego konta w mpay?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

KrissTofferr pisze:A czy jest sposób wypłaty środków w gotówce z takiego konta w mpay?
Nie. Tylko płacisz za usługi. Środki nie ulegają przedawnieniu.
ODPOWIEDZ