Option Globetrotter Edge i Wi-Fi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Option Globetrotter Edge i Wi-Fi
Witam Forumowiczów!
Chciałbym wykorzystać połączenie wi-fi, które będę miał niedługo dostępne i połączyć w ten sposób laptopa z internetem. Niestety laptop nie ma wbudowanego wi-fi.
Znalazłem jednak w szafie stary modem Option Globetrotter Edge (który podobno obsługuje również połączenia Wi-Fi). Nie potrafię go jednak odpowiednio skonfigurować. Po zainstalowaniu Mobility Managera nie mam możliwości wykrycia sieci WLAN.
Czy ktoś mógłby podać mi opis jak skonfigurować to połączenie używając tego modemu (albo poda linka w odpowiednie miejsce) lub chociaż pokieruje jakiego sterownika mam użyć?
Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam,
Marcin
Chciałbym wykorzystać połączenie wi-fi, które będę miał niedługo dostępne i połączyć w ten sposób laptopa z internetem. Niestety laptop nie ma wbudowanego wi-fi.
Znalazłem jednak w szafie stary modem Option Globetrotter Edge (który podobno obsługuje również połączenia Wi-Fi). Nie potrafię go jednak odpowiednio skonfigurować. Po zainstalowaniu Mobility Managera nie mam możliwości wykrycia sieci WLAN.
Czy ktoś mógłby podać mi opis jak skonfigurować to połączenie używając tego modemu (albo poda linka w odpowiednie miejsce) lub chociaż pokieruje jakiego sterownika mam użyć?
Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam,
Marcin
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Option Globetrotter Edge i Wi-Fi
Ten modem musi być taki jak ten : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7168 Wówczas musisz uruchomić kartę WLAN w połączeniach sieciowych i Windows powinien już obsłużyć tę kartę. Nie uruchamiaj MM.marcinaldo pisze:Znalazłem jednak w szafie stary modem Option Globetrotter Edge (który podobno obsługuje również połączenia Wi-Fi)
-
- Początkujący użytkownik forum
OK. Nieważne. Jednak jest to zwykły Edge, a nie Combo. Pozdrawiam i proszę o zamknięcie tematu.Jaco pisze:Ten modem musi być taki jak ten : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7168 Wówczas musisz uruchomić kartę WLAN w połączeniach sieciowych i Windows powinien już obsłużyć tę kartę. Nie uruchamiaj MM.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-01-27, 20:13 ]
Wycięcie autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-01-27, 20:14 przez marcinaldo, łącznie zmieniany 2 razy.
- Jaco
Ma tylko trzeba go włączyć. Dość dawno go miałem i już nie pamiętam gdzie to się włącza. Nawet w MM jest opcja WLAN.marcinaldo pisze:Czy możliwe jest że ten modem nie ma jednak obsługi WLAN
[ Dodano: 2009-01-27, 20:02 ]
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a> bo może ktoś zapyta jeszcze o to.marcinaldo pisze:proszę o zamknięcie tematu.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wiem że w sprzedarzy były 2 wersje: egde i combo edge oficjalnie tylko druga miała wlan. Na jakiś :przełącznik" od wlan naknąłęm sie przy komendach at, ale z moim 3g+ nic się nie dzieje, jak nie miał wlan tak nie ma dalej.Jaco pisze:Ma tylko trzeba go włączyć. Dość dawno go miałem i już nie pamiętam gdzie to się włącza. Nawet w MM jest opcja WLAN.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jaco
No to zerknij jak to było w MM kiedy jeszcze miałem tę kartę. W tym menadżerze bez problemów wykrywało mi moją obecną sieć.krystianb pisze:Na jakiś :przełącznik" od wlan naknąłęm sie przy komendach at, ale z moim 3g+ nic się nie dzieje, jak nie miał wlan tak nie ma dalej.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nic nie mówiłem o programie, tylko o modemach. Na pewno były 2: combo egde, z wifi i edgem i drugi, samo egde - fabrycznie wifi nie miał. A mam wrażenie, że chcesz powiedzieć, że każdy wifi sprzętowo ma tylko trzeba je włączyć.Jaco pisze:No to zerknij jak to było w MM kiedy jeszcze miałem tę kartę.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dokładnie. GlobeTrotter EDGE i GlobeTrotter Combo EDGE.
Pierwszy niema a drugi ma WiFi. Musi być w nazwie Combo. Po drugie na odwrocie karty jest zapisany MAC od WiFi. Jak nie mam MAC to niema WiFi.
To tak jakby nie było fabrycznej nalepki Optiona. 
Pierwszy niema a drugi ma WiFi. Musi być w nazwie Combo. Po drugie na odwrocie karty jest zapisany MAC od WiFi. Jak nie mam MAC to niema WiFi.

- Jaco
Chodzi tylko o modem który podałem jako przykład. Jak widzicie user zorientował się że nie posiada w swoim WLAN i edytował posta wycinając część tekstu w którym stwierdził że ma identyczny.krystianb pisze:A mam wrażenie, że chcesz powiedzieć, że każdy wifi sprzętowo ma tylko trzeba je włączyć.
Dokładnie. Miałem ten modem ponad rok. Sam kiedyś zakładałem wątek czy w tej karcie gniazdo anteny jest wspólne dla GSM i WiFi. Niestety nie jest, a szkoda bo wówczas mając BC mógłbym dodatkowo założyć sobie radiówkę którą i tam mam obecnie lecz z APC. Lub zamiast zabulić za sprzęt od swojego dostawcy zapłacił bym tylko za aktywację. Niestety dostawca miał kiedyś że można było mieć swój sprzęt. Obecnie zakłada tylko swój.ja.michal pisze:Po drugie na odwrocie karty jest zapisany MAC od WiFi