WRT54G3G i Option GT 3G+ - nie działa :(.

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bziamp
Początkujący użytkownik forum

WRT54G3G i Option GT 3G+ - nie działa :(.

Post autor: bziamp »

Witam,
Jestem nowym użytkownikiem ale forum już przeszukałem i problemu nie rozwiązałem. Bardzo proszę o pomoc w tytułowej sprawie.
Opis: mam router WRT54G3G-EM i 2 karty option GT 3G+: orange bez simlocka i vodafone. Żadna nie działa ale mają różne objawy. Orange nie jest widziana przez router (takie same objawy jakby żadnej karty nie było), a przy vodafone router inicjalizuje się w nieskończoność (szybko miga dioda power routera). Nie wiem, czy problem w kartach , czy też router jest uszkodzony (jest całkiem nowy i ponoć testowany).
Dane routera:
- WRT54G3G-EM, firmware: 2.11.05 (Euro, ze strony linksysa)
Dane kart:
- orange: firmware:3.15.0 i 3.17.0 (oba próbowałem), IMEI35693600..., Serial:NZ...
- vodafone: firmware:3.17.0 (nie umiem wgrać innego), IMEI35657201...(według dokumentacji routera powinien być 35693600...), Serial:NL...
Próbowałem już zmieniać tryb na RAS za pomocą komendy AT_OIFC (http://www.bez-kabli.pl/printview.php?t=11478&start=0) ale nic to nie dało.
Każda z tych kart ma coś nie tak (brandowanie orange lub IMEI niezgodny z zaleceniami linksysa, choć nie wiem jakie to ma sznaczenie). Oczywiście obie karty działają na laptopie bez problemu na oprogramowaniu Plusa.
Czy jest szansa na uruchomienie którejś?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc bo męczę się z tym już od miesiąca.
Pozdrawiam,
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: WRT54G3G i Option GT 3G+ - nie działa :(.

Post autor: ja.michal »

Karty Orange nie chcą chodzić za bardzo z tego co mi wiadomo z tym Linksysem.
Router przyjmuje tylko karty RAS w fabrycznym oprogramowaniu. Można zmienić na taki z NDIS co opisał bob na forum.

Co do karty Vodafone to pewnie problem jest z jego firmware którego ruter nie przyjmuje. Można spróbować wrzucić na Linksysa brandowany firmware od Vodafone.
bziamp

Dziękuję za odpowiedź.
"Router przyjmuje tylko karty RAS w fabrycznym oprogramowaniu. Można zmienić na taki z NDIS co opisał bob na forum." jesli chodzi o ten wątek:"http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12408", to firmware AT nie obsługuje GT 3G+, a z opisu boba wynika, że do przywrócenia poprzedniej wersji potrzeba nieco bardziej doświadczonego użytkownika niż ja.

Mój router jest chyba brandowany przez Vodafone bo na stronie web routera pokazuje się symbol Vodafone. A gdzie mogę znależć brandowany firmware od Vodafone?

I ostatnie pytanie: może wiesz, czy opisane objawy (router z kartą Vodafone inicjalizuje się w nieskończoność) świadczą o braku zgodności obu urządzeń, czy o uszkodzeniu routera?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Karty Orange nie chcą chodzić za bardzo z tego co mi wiadomo z tym Linksysem.
Router przyjmuje tylko karty RAS w fabrycznym oprogramowaniu.
Wersja softu karty to raczej ma niewiele wspólnego, orange majstrując przy kartach zmienia im identyfikatory sprzętowe i router bierze je za niezidentyfikowany sprzęt. Jedyne co można próbować, to "ugotować" sobie openwrt tak aby te nieszczęsne pidy tam się znalazły.

Co do karty vodafone to tu może być nie taki firmware albo karta jest uszkodzona, ew router. Może bob coś więcej będzie wiedział na ten temat.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

krystianb pisze:Wersja softu karty to raczej ma niewiele wspólnego, orange majstrując przy kartach zmienia im identyfikatory sprzętowe i router bierze je za niezidentyfikowany sprzęt.
krystianb, poleciałem na skróty. Chodziło mi o karty z Orange a nie router. Dokładnie nie pamiętałem co to było. Optiony zostawiłem jakiś czas temu. ;)
bziamp

Co do karty vodafone to tu może być nie taki firmware albo karta jest uszkodzona, ew router. Może bob coś więcej będzie wiedział na ten temat.
Firmware karty jest najnowszy, a karta działa w laptopie bez zająknięcia :(.
Nie wiecie jak się z bobem skontaktować? Bo coś nie odpowiada na wiadomości pw(?)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

bziamp pisze:Nie wiecie jak się z bobem skontaktować?
bob jest ostatnio pochłonięty innymi sprawami i nie zagląda na forum. Także trzeba szukać innego rozwiązania niż bob.
bziamp

Dzięki Jo_gurt za jasną informację.
No cóż może ktoś ma router WRT54G3G i wie, czy miganie diodki power w nieskończoność oznacza problem z routerem, czy brakiem współpracy ze wsadzoną do niego kartą (bez karty router odpala się normalnie)?
ODPOWIEDZ