Internet bezprzewodowy - ruter nie odpowiada

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gajkosura
Początkujący użytkownik forum

Internet bezprzewodowy - ruter nie odpowiada

Post autor: gajkosura »

witam, bardzo proszę o pomoc, korzystam z visty 32 bitowej sp1, do tej pory korzystałem z sieci bezprzewodowej bez żadnych problemów. Wyszukiwało mi sieć, wpisywałem kod i łączyło mnie. Jednak wczoraj przestał działać internet.

Na drugim laptopie dalej ta sieć funkcjonuje. Komunikujemy się bezprzewodowo z routerem. Pomyślałem że to może wina karty bezprzewodowej, jednak pojechałem do starego browaru w Poznaniu i tam bez problemu mnie połączyło z siecią. Próbowałem ręcznie wpisywać nr ip, serwer dns, bramę domyślną - nic nie pmogło.

Więc postanowiłem sformatować komputer, po zmianie rozruchu z płyty, wyskoczył mi jak nigdy taki oto komunikat:
windows filed to start, a recent hardware or software change might be the cause.
poniżej jest jeszcze:
File: \windows\system32\drives\adp94xx.sys
Status: 0xc0000098
Info: Windows failed to load because a citical system driver is missing, or corrupt.

Wsadziłem więc wersję Visty home tą co dostałem z laptopem i zainstalowałem. Jednak internetu dalej nie ma, mimo że znowu widzi wszystkie sieci tak jak poprzednio, chyba niepotrzebnie formatowałem. Nie wiem co się dzieje i czemu nie mogę się połączyć z siecią, kontaktowałem się z administratorem routera ale on nieobecny powiedział że nikogo nie blokuje na sieci. Więc może ktoś z użytkowników mnie zablokował? proszę pomóżcie... nie wiem co to może być.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Internet bezprzewodowy - ruter nie odpowiada

Post autor: Jo_gurt »

gajkosura, powiedz coś więcej o tym routerze, do którego chcesz się podłączyć - jakieś hasła/zabezpieczenia/konkretne ustawienia?
gajkosura

To jest chyba zwykły d-link, pierwszy raz tylko musiałem wpisać klucz (to zabezpieczenie to WAP3 czy coś takiego) łączyłem się z nim automatycznie, po pierwszym połączeniu ustawienia zostały zapisane i później już nawet nie musiałem wpisywać klucza. Jedyne co pamiętam to to że pociągnąłem laptopa i odłączył mi się kabel zasilający (mam wyjętą baterię) i naglę wyłączyłem przez to komputer. Być może to spowodowało jakieś uszkodzenia?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

OK, rozumiem.
W takim razie wykrywa ci sieć. Co się dzieje przy próbie połączenia?

PS. Uwaga na przyszłość - z laptopów raczej nie wyjmuje się baterii.
gajkosura

już działa, po formatowałem parę razy i zaczęło działać, w momencie kiedy już nie widziałem żadnego rozwiązania :-)

dzięki za pomoc, pozdrawiam
ODPOWIEDZ