Witam.
Posiadam modem dell 5520 w laptopie (tablecie) dell XT.
Tablet ten posiada dodatkową wysuwaną antenkę do użytku z modemami WWAN, o ile się orientuje ta antenka jest demontowalna, co obrazują zdjęcia na stronie Della.
Otóż problem jest taki, że niedawno odkryłem, że modem nie jest wykrywany przez laptopa, tak w biosie jak i w systemie. Everest widzi slot PCIE z tą kartą jako pusty, program do łączenia się z internetem nie wykrywa urządzenia, czyli po prostu nie działa. Kilka dni przed tym odkryciem doszło do następującego zdarzenia : dałem komuś na chwilę do obejrzenia włączony tablet, a ten ktoś wyrwał antenkę z jej miejsca myśląc, że to piórko, oczywiście sprzęt cały czas był włączony.
Czy to możliwe aby takie działanie doprowadziło do uszkodzenia modemu, biorąc pod uwagę, że antena ta i tak jest demontowalna? Czy też to tylko zbieg okoliczności?
Przed odkryciem, że modem nie działa to ostatni raz używałem go jakieś 3 tygodnie temu i oczywiście działał.
Czy możliwe jest uszkodzenie modemu w taki sposób?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Czy możliwe jest uszkodzenie modemu w taki sposób?
To wysoce prawdopodobne, zależy jeszcze jak została wyjęta ta antenka. Jeśli została wyszarpnięta to mogły zostać uszkodzone jakieś wewnętrzne układy modemu. Niezbyt bezpieczne jest też demontowanie antenki przy włączonym sprzęcie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Bez otwarcia obudowy i sprawdzenia czy modem nie wypadł ze slotu nie da się wiele powiedzieć. Może modem padł a może tylko wypadł ze slotu a może..... port WWAN się wyłamał. Prawdopodobieństwo uszkodzenia modemu jest duże.Hamil_Hamster pisze:ten ktoś wyrwał antenkę z jej miejsca myśląc, że to piórko, oczywiście sprzęt cały czas był włączony.
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzięki za odpowiedzi.
Jakieś potwierdzenie było mi potrzebne w kontekście rozwiania wątpliwości odnośnie zasadności finansowania wymiany modemu przez osobę, która mi z tą antenką się zabawiała. Niby około 500zł na nowy modem piechotą nie chodzi, ale też nie chciałbym nikogo narażać na koszty, którym nie zawinił.
I całe "szczęście", bo uszkodzenie płyty głównej laptopa to nieporównywalnie gorsza strata niż nawet najdroższego modemu.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-02-02, 20:52 ]
Wycięcie zbędnego autocytatu.
Jakieś potwierdzenie było mi potrzebne w kontekście rozwiania wątpliwości odnośnie zasadności finansowania wymiany modemu przez osobę, która mi z tą antenką się zabawiała. Niby około 500zł na nowy modem piechotą nie chodzi, ale też nie chciałbym nikogo narażać na koszty, którym nie zawinił.
Tak konkretnie to została ta antenka wyszarpana z swojego "slotu", który to dopiero jest fizycznie (kabelkiem) podłączony do karty.Blido pisze:To wysoce prawdopodobne, zależy jeszcze jak została wyjęta ta antenka. Jeśli została wyszarpnięta to mogły zostać uszkodzone jakieś wewnętrzne układy modemu. Niezbyt bezpieczne jest też demontowanie antenki przy włączonym sprzęcie.
Tak naprawdę to rozłożyłem całego laptopa na części pierwsze by się upewnić, że nie doszło do żadnych fizycznych uszkodzeń (nie doszło). A sam port WWAN też sprawdzałem, przez włożenie do niego karty WIFI, która jest w takim przypadku bez problemu wykrywana, czyli port działa, karta zdechła i nadaje się tylko na brelok.wojteks pisze:Bez otwarcia obudowy i sprawdzenia czy modem nie wypadł ze slotu nie da się wiele powiedzieć. Może modem padł a może tylko wypadł ze slotu a może..... port WWAN się wyłamał. Prawdopodobieństwo uszkodzenia modemu jest duże.
I całe "szczęście", bo uszkodzenie płyty głównej laptopa to nieporównywalnie gorsza strata niż nawet najdroższego modemu.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-02-02, 20:52 ]
Wycięcie zbędnego autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-02-02, 20:52 przez Hamil_Hamster, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Dokładnie tak, zresztą 5520 idzie kupić za 350zł (a to już mniej niż 500gorsza strata niż nawet najdroższego modemu.

Nie pomagam na PW!