problem z obreazkami

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Gość

problem z obreazkami

Post autor: Gość »

Hej wszystkim! Używająć EDGE w przeglądarce obrazki mam słabej jakości czy wiecie jak zrobić zeby ich jakośc była dobra czyli taka jaką mam na neostradzie! proszę o pomoc! dziękuję
Pablo

Re: problem z obreazkami

Post autor: Pablo »

Wcisnij Ctrl i F5,i przeładuje i będzie ok
Gość

I tak za każdym razem mam robić? czy to aby nuie bezsensu? Może ktoś wie jak zrobić by jakość obrzaków była na stałe dobra? Pomocy!
krzysztof.wojcik
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krzysztof.wojcik »

ten typ tak ma (czyt. Orange), zmień na iplusa lub blueconnecta :)
kamil

Post autor: kamil »

Witam.
Mam ten sam problem od początku używania edge w orange/idea, czyli od 2 m-cy. Pisałem maile do idei, ale w odpowiedzi przysyłali żeby wciskać ctrl+f5. W jednym z maili dostałem odpowiedź od osoby, która widać, że się znała trochę na rzeczy i wiedziała o co mi chodzi, mianowicie, że można to wyłączyć (tzw. osn, usługę optymalizacyjną, kompresującą strony www) i trzeba jedynie podać numer telefonu, którego dotyczy ta usługa. Podałem numer i zero odzewu. Dziś dzwoniłem do biura obsługi, ale fachowiec nie miał pojęcia o czym mówię, nie wiedział nawet o czymś takim (o zgrozo!!!) i po długich konsultacjach z kolegami doradził mi wciskanie ctrl+f5. Dziś także napisałem kolejny mail, jutro znów będę dzwonił. Może uda mi się trafić na kompetentną osobę.
Pozdrawiam.
kamil

Dziś mi odpisali, że nie można tego wyłączyć, ani ominąć i że pozostaje wcskanie ctrl+f5. Napisali jeszcze, że skompresowane strony wyświetlane są po to, aby było wygodniej i szybciej dla klienta. <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> prawda!!!!!! Tak mnie wku...li, że nikomu nie polecam internetu z sieci Orange!!!!
MariuszDW

Post autor: MariuszDW »

Czytałem gdzieś na stronach Orange o tej "optymalizacji", ale teraz nie mogę tego znaleźć. Zdaje mi się, że to miało działać przy APN "internet". W każdym razie u mnie niczego takiego nie ma. Strony wczytują mi się normalnie, bez pogarszania jakości. Sprawdzałem jeszcze APN "www.idea.pl", ale nie ma żadnej różnicy. Nie wiem, czy o mnie zapomnieli (mam jeszcze od ponad roku wykupiony GPRS - 512kb/dwadzieścia parę groszy po 18:00 na nr komórki), czy tu jeszcze o coś innego chodzi.
lkosc_st

Post autor: lkosc_st »

przy ustawieniu standardowym(domyslnym) dla PL IDEA (Orange) tj.
APN www.idea.pl
uzytkownik: ppp
haslo: ppp
problem z przegladaniem stron i obrazkami zniknal
Gość

lkosc_st pisze:przy ustawieniu standardowym(domyslnym) dla PL IDEA (Orange) tj.
APN www.idea.pl
uzytkownik: ppp
haslo: ppp
problem z przegladaniem stron i obrazkami zniknal
Obecnie ustawienia standardowe są chyba trochę inne i teraz instalując wireless manager wybiera się sieć orange PL i w ustawieniach ma się:
apn: internet
użytkownik: internet
hasło:internet
MariuszDW

Post autor: MariuszDW »

Można to zmienić. U mnie w WirelessManagerze domyślnie było "www.idea.pl". Zmieniłem sobie na "internet", ale u mnie nie ma "optymalizacji"
kamil

Zapomniałem dodać, że problem nie występuje za każdym razem. Nie wiem od czego to zależy. Czasami zdjęcia wczystują się nie skompresowane, ale w większości wypadków skompresowane. Wpisywałem w ustawieniach www.idea.pl, ppp,ppp, ale niestety nie pomogło. Przy odświeżeniu strony ctrl+f5 zdjęcia są w lepszej jakości i przy następnek wizycie na danej stronie ładowane są z pamięci komputera. Jednak po wyczyszczeniu pamięci cache znów wczytują się w wersji spakowanej o słabej jakości. I pozostaje jedynie ctrl+f5. Służyć to ma mniejszym ilościom wczytywanych danych (w trosce o nieprzekroczenie limitu przez użytkownika), jednak wg mnie jest odwrotnie, gdyż z reguły dana strona wczytywana jest podwójnie. Raz w postaci skompresowanej, a drugi raz w oryginalnej.
TJE
Użytkownik forum

Post autor: TJE »

Czy jest już jakieś 100% rozwiązanie tego problemu?
ODPOWIEDZ