d-link dwl 900 ap+
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
d-link dwl 900 ap+
Witam serdecznie.Jestem nowy na tym forum i chciałbym się dowiedzieć dlaczego na d-link dwl900ap+ mój lap z vistą stracznie spowalnia łącze a na lapie z xp śmiga aż miło.wiem że ten d-link to stara maszyna.proszę o podpowiedz jakąś łopatologiczną gdyż w wi fi jestem laikiem. Z góry dziękuję.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: d-link dwl 900 ap+
W Viście jakieś zabezpieczenia są włączone, które blokują bądź ograniczają połączenie lokalne. Musisz to sprawdzić.
-
ok zaraz to sprawdzę.było zabezpieczenie wep wyłaczyłem.zrobię reset i sprawdzęja.michal pisze:W Viście jakieś zabezpieczenia są włączone, które blokują bądź ograniczają połączenie lokalne. Musisz to sprawdzić.
Ostatnio zmieniony 2009-02-04, 07:10 przez jurekkrakow, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
jurekkrakow, chodzi mi bardziej o jakiś firewall, albo jakąś usługę sieciową a nie klucz sieciowy.
A swoją drogą to WEP to strasznie słabe zabezpieczenie. Lepszy jest WPA, WPA2.
-
jestem laikiem gdzie to mam sprawdzićja.michal pisze:jurekkrakow, chodzi mi bardziej o jakiś firewall, albo jakąś usługę sieciową a nie klucz sieciowy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wszystko masz ustawieniach routera.
Ja z d-linkiem nie miałem do czynienia więc Ci nie powiem krok po kroku co i jak.
Ja z d-linkiem nie miałem do czynienia więc Ci nie powiem krok po kroku co i jak.
-
rozumiem czyli jutro skopię jeszce routera i napiszęja.michal pisze:Wszystko masz ustawieniach routera.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zajrzyj do

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To jest AP a nie router 
Może się mylę, ale wydaje mi się, że z zabezpieczeń miał tylko WPA-PSK.
Można pokusić się o wyłączenie tego QoS Packet Sheduler'a we właściwościach połączenia radiowego.

Może się mylę, ale wydaje mi się, że z zabezpieczeń miał tylko WPA-PSK.
Można pokusić się o wyłączenie tego QoS Packet Sheduler'a we właściwościach połączenia radiowego.
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Dlink to dość stary sprzęt, więc obawiam się że skończy się na WEP128 

jutro to dzis... tyle że jutro 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Większość sprzętów obsługujących swego czasu tylko WEP128 dało się upgrade'ować do WPA-PSK (TKIP) sofware'owo z tego względu, ze TKIP jako szyfrowanie to w zasadzie to samo co WEP z ulepszeniami.
WPA2 musi do sensownego działania (AES) mieć już wsparcie sprzętowe
Np starutki Edimax 7207APB (czyli jeszcze 802.11b), który mi się wala gdzieś po parapecie, po upgrade firmware dostał WPA-TKIP
Generalnie musi się o to postarać producent (czyli o obsługę swojego starego sprzętu), a u D-Linka może być z tym różnie.
WPA2 musi do sensownego działania (AES) mieć już wsparcie sprzętowe

Np starutki Edimax 7207APB (czyli jeszcze 802.11b), który mi się wala gdzieś po parapecie, po upgrade firmware dostał WPA-TKIP

Generalnie musi się o to postarać producent (czyli o obsługę swojego starego sprzętu), a u D-Linka może być z tym różnie.