Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne
Moderator: Moderatorzy
- KoD997
- Stały użytkownik forum
Re: Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne
Moje problemy wynikały tylko z błędu Orange. Gdybym na samym początku dostał dobrą kartę, wszystko byłoby OK. Ale cóż... za to teraz nie mam żadnych problemów. Nie mam lagów w grach, ogólnie net jest w porządku. Może kupię antenę zewnętrzną, to wtedy będzie jazda 

-
- Użytkownik forum
Opisze moje boje z tym ustrojstwem.
Sygnał mam dobry ,zielona diodka łącze się przez LAN ,po kablu śmiga jak szalone nawet 2,2 mb ,ale WIFI jest do bani tzn. w pokoju gdzie stoi router sygnał 100% ale w pokoju obok sygnał bardzo słaby ciągle zrywa połączenie i nie może nawiązać ,trzeba resetować router .w sumie nie udało mi się połączyć przez wifi bez włączonego komputera stacjonarnego o dziwo wystarczy tylko włączyć do ekranu logowania,bez tego ani rusz.
Według mnie ten router jest uszkodzony ale na pewno bardzo niedopracowany patrząc po ilości problemów na forum, choćby z instalacją.
Mam pytanie czy odpala wam router na samym wifi oraz czy po podłączeniu bramki voip a bez włączonego komputera będzie działać.Bramkę już kupiłem ciekawe czy przedwczesnie ,ktoś tu pisal że używa z powodzeniem.
oczekuje porady i pozdrawiam
Sygnał mam dobry ,zielona diodka łącze się przez LAN ,po kablu śmiga jak szalone nawet 2,2 mb ,ale WIFI jest do bani tzn. w pokoju gdzie stoi router sygnał 100% ale w pokoju obok sygnał bardzo słaby ciągle zrywa połączenie i nie może nawiązać ,trzeba resetować router .w sumie nie udało mi się połączyć przez wifi bez włączonego komputera stacjonarnego o dziwo wystarczy tylko włączyć do ekranu logowania,bez tego ani rusz.
Według mnie ten router jest uszkodzony ale na pewno bardzo niedopracowany patrząc po ilości problemów na forum, choćby z instalacją.
Mam pytanie czy odpala wam router na samym wifi oraz czy po podłączeniu bramki voip a bez włączonego komputera będzie działać.Bramkę już kupiłem ciekawe czy przedwczesnie ,ktoś tu pisal że używa z powodzeniem.
oczekuje porady i pozdrawiam
Netia DSL 4Mb fritz 7050 , Orange CDMA MV410+ fritz
-
- Stały użytkownik forum
W sprawie bramki voip pisz w temacie temu poświęconym(podobno z tego co słyszałem chodzi ok). Myślę masz włączoną usługę wifi w modemie(świeci się dioda od tego). Ja jak na razie nie mam problemów z tym modemem(były to usb pojawiał się bluescreen ale to wina sterownikó) łącze się stacjonarnym przez rj 45 a lapkiem wifi i na razie wszystko ok mam nadzieje że tak pozostanie.
-
- Użytkownik forum
No tak ja też sę łącze lapkiem ale muszę włączyć komp stacjonarny i to jest problem.
Netia DSL 4Mb fritz 7050 , Orange CDMA MV410+ fritz
- KoD997
- Stały użytkownik forum
Jak zrobić tak, żeby łączyć się z netem bez konieczności włączania AxessManager? Łączę się przez Ethernet, ale ten głupi program trochę za często mnie rozłącza. Co prawda dioda od sygnału świeci się raczej na czerwono, ale prędkości złe nie są.
Po prostu w AxssesMenageże w zakładce RUIM zaznacz żeby nie podawać PIN i wtedy nie musisz używać(jak ja) tego menadżera.KoD997 pisze:Jak zrobić tak, żeby łączyć się z netem bez konieczności włączania AxessManager?
- KoD997
- Stały użytkownik forum
No ale ja to zaznaczyłem, ale nadal muszę się łączyć... muszę coś przestawić w systemie?
Ja łączę się przez Wi-fi - mam zrobiony skrót do tego połączenia na pasku zadań-klikam na niego i wsio 

- KoD997
- Stały użytkownik forum
Aha, ale ja łączę się przez Ethernet... ale przecież i tak powinienem móc łączyć się bez tego menadżera...
Mam jeszcze jedno, chyba głupie pytanie. Jak nazywa się urządzenie które umożliwia komputerowi odbiór neta przez WiFi? Router? Niestety zielony jestem w tych sprawach i stąd to pytanie...
[ Dodano: 2009-02-04, 13:38 ]
OMG, teraz ten net działa mi bez tego programu!
Co prawda nie za bardzo wiem dlaczego, ale cóż... 
Mam jeszcze jedno, chyba głupie pytanie. Jak nazywa się urządzenie które umożliwia komputerowi odbiór neta przez WiFi? Router? Niestety zielony jestem w tych sprawach i stąd to pytanie...
[ Dodano: 2009-02-04, 13:38 ]
OMG, teraz ten net działa mi bez tego programu!

W komputerze musisz mieć kartę Wi-fi-u mnie jest to -połączenie sieci bezprzewodowej2(na obrazku) Jak łączysz się przez Ethernet to nie uruchamiaj Axssastel Menagera tylko wejdż w Start-połącz z-pokasz wszystkie połączenia-i kliknij połączenie lokalne, lub 1394(jak u mnie na obrazku)
- KoD997
- Stały użytkownik forum
No właśnie ja nie mam tej karty. Ile ona może kosztować? I jak ją podłączyć do komputera?
od 70zł w górę-ja mam taką: http://www.arest.pl/index.php?inc=produ ... 9&katid=72 Wsadzasz ją do kompa pod PCI instalujesz sterowniki i wszystko. 

- KoD997
- Stały użytkownik forum
Czyli takie dobry odbiornik z 200zł... drogie cholerstwo
Rozumiem, że to coś fikuśne z antenkami ma leżeć na biurku? Hmm... chyba, że udałoby mi się sprzedać stary modem z Orange Free...

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie ma sensu takiej drogiej kupować, wystarczy najtańsza, no czasem potrzebna antena na kablu jak komp stoi w rogu pokoju a router na drugim końcu domu (żeby metalowa obudowa kompa sygnału nie zasłaniała) Ale spokojnie można za 40-60zł kupic (choćby taka http://www.allegro.pl/item547575168_mar ... heros.html droższa nic nie da, o ile do stacjonarnego)
W końcu nie napisałeś jaki masz komp, co do modemów to niektóre ale laptopowe miały również wifi.
W końcu nie napisałeś jaki masz komp, co do modemów to niektóre ale laptopowe miały również wifi.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- KoD997
- Stały użytkownik forum
Mam dwa stacjonarne i chciałbym na obu mieć net. Do jednego podłączyłbym Ethernet, do drugiego WiFi. Cóż... komputery są w sąsiednich pokojach, więc mam nadzieję, że taka karta za 40-60 zł wystarczy. Ale czy taka antenka wystarczy? Wiadomo, PC jest pod biurkiem i nie chciałbym aby mi zrywało połączenia...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ile to metrów?KoD997 pisze:Wiadomo, PC jest pod biurkiem i nie chciałbym aby mi zrywało połączenia...
Ja mam Edimaxa na USB z antenka 2dBi z tyłu PC. Sygnał przez 2 ściany leci i mi wyświetla jakość znakomitą. Pingi do rutera 1-2ms. Prędkość po sieci to koło 2-3MB/s.
Neo 6Mb/s hula bez zająknięcia.
-
- Początkujący użytkownik forum
nie wiem co sie dzieje - jak podłacze antene zewnętrzna - dioda zapala sie na zieleń, kreski zasiegu pełne a modem sie nie łączy- jak tylko przepnę na standardową antene- po sekundzie wszystko jest ok, chociaż zasięg spada do 2 kresek więc około -100 dB. chora sytuacja bo powinno być lepiej, jakieś sugestie?
- KoD997
- Stały użytkownik forum
Z jednego komputera do drugiego? W sumie niewiele, "na oko" z 6-8 m, jedna ściana.ja.michal pisze: Ile to metrów?
Ale ta neo 6 Mb działa Ci 2-3 Mb?
- wojteks
- *** Administrator ***
Zwróć uwagę na jednostki 1Mb to nie jest 1MBKoD997 pisze:Ale ta neo 6 Mb działa Ci 2-3 Mb?
Nie pomagam na PW!
- KoD997
- Stały użytkownik forum
No to nie możesz wszystkiego pisać w jednych jednostkach? Pisałoby się łatwiej i w ogóle...
Ale wracając do tematu, rozumiem że opisana przeze mnie odległość nie będzie stanowiła większej przeszkody...
Ale wracając do tematu, rozumiem że opisana przeze mnie odległość nie będzie stanowiła większej przeszkody...
- wojteks
- *** Administrator ***
Przecież wystarczy przeczytać ze zrozumieniem i jednostki nie maja tu nic do rzeczy. Nie da się pisać w jednych jednostkach bo czym innym jest prędkość łącza podana w Mb/s a czym innym jest wydajność łącza w sieci wewnętrznej podawana w MB (czyli uzyskiwane transfery podczas kopiowania plików) bo prędkość to np. 54Mb/sKoD997 pisze:No to nie możesz wszystkiego pisać w jednych jednostkach?
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To spokojnie standardowa antena. Ja mam dalej i kiedyś testowałem w domku jednorodzinnym, piętrowy i ścian było sporo i działało w całym domu. A miał 330mkw.KoD997 pisze:Z jednego komputera do drugiego? W sumie niewiele, "na oko" z 6-8 m, jedna ściana.
6Mb/s a sieć 2-3MB/s (16-24Mb/s).KoD997 pisze:Ale ta neo 6 Mb działa Ci 2-3 Mb?
Ale jak napisał wojteks, trzeba rozróżniać jednostki bo do czego innego są poszczególne.
Do czegoś to jest skoro to wymyślili.

- KoD997
- Stały użytkownik forum
O jeszcze jedno. Jak kupię sobie antenę zewnętrzną to jak ją podłączam do modemu? Odkręcam jedną dużą antenkę i na jej miejsce doczepiam kabel do zewnętrznej? A druga antenka zostaje?
Tak!-antena zewnętrzna idzie z prawej strony we/wy TX/RX0 antenka z lewej zostajeRX1KoD997 pisze:O jeszcze jedno. Jak kupię sobie antenę zewnętrzną to jak ją podłączam do modemu? Odkręcam jedną dużą antenkę i na jej miejsce doczepiam kabel do zewnętrznej? A druga antenka zostaje?

-
Witajcie mam taki problem mianowicie mam 3 kreski zasiegu i co chcwila łaczy mi sie z satelita i rozlancza! co moze byc powodem .. i pytanie drugie gdzie wpisuje sie dane odnosni loginu i hasla znajdujace sie na umowie?
lasek_la pisze:Witajcie mam taki problem mianowicie mam 3 kreski zasiegu i co chcwila łaczy mi sie z satelita i rozlancza!

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wow nie wiedziałem, że takie coś Orange sprzedaje.lasek_la pisze:Witajcie mam taki problem mianowicie mam 3 kreski zasiegu i co chcwila łaczy mi sie z satelita i rozlancza!

lasek_la, Orange Free Pro to CDMA czyli też sieć komórkowa działająca naziemnie.

Z satelitą niema nic wspólnego.
-
No ok pomylilem sie, ale moze wiecie czemu mi sie ładuje na od 3 do 5 sekund i zrywa polaczenie??
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-02-07, 22:02 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-02-07, 22:02 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-02-07, 22:02 przez lasek_la, łącznie zmieniany 1 raz.
lasek_la co Ty niemowa jesteś
że piszesz monosylabami??-wyłóż kawę na ławę i dokładnie powiedz o co Ci chodzi??Co Ci się ładuje?? mam CDMA i nie zauważyłem aby cokolwiek tu się ładowało.

- janko021
- Użytkownik forum
Ja na przyklad widzialem ze bateria sie laduje 

Ostatnio zmieniony 2009-02-07, 22:03 przez janko021, łącznie zmieniany 1 raz.