Elementy łącza a prędkośc transferu
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Elementy łącza a prędkośc transferu
Witam .Jestem tu nowy i słabo znam się na zestawieniu połączenia z netem.Myślę o stworzeniu takiego łącza: antena Bestpartner 15 dBi na dachu domu,router /nie wiem jaki/ na strychu,modem Huawei e220 połączony kablem USB z laptopem.I czy oprócz rozdziału neta na kilka kompów osiągnę lepszy transfer?Będę wdzięczny za podpowiedzi.Pozdrawiam.Stan55.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Elementy łącza a prędkośc transferu
Jeżeli jesteś w zasięgu 3G to OKstan55 pisze:antena Bestpartner 15 dBi na dachu domu
np. takistan55 pisze:router /nie wiem jaki/ na strychu
http://allegro.pl/item546864340_asus_wl ... v1_ss.html
i do niego na strychu podłączony modem. ALe jest problem bo e220 nie ma złacza antenowego więc trzeba by lutować antenę albo jakiś konektor indukcyjny użyć ale że będzie on dobrze działał to nie jest pewne.
Takie połączenie przy routerze na strychu nie ma sensu.stan55 pisze:modem Huawei e220 połączony kablem USB z laptopem
Zależy jaki masz teraz transfer ale w większości przypadków osiągniesz większy transfer.stan55 pisze:I czy oprócz rozdziału neta na kilka kompów osiągnę lepszy transfer?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Witam.Wszystko ok - do punktu podłączenia modemu z dolutowaną anteną do routera.I teraz co dalej - jak połączyc modem z lapkiem w pokoju?.Poziom sygnału mam przeważnie w granicach 0 - 20% a transfer - rano ok.200 kB/s wieczorem ok 110 kB/s.Za podpowiedzi będę bardzo wdzięczny.Pozdrawiam.Stan55
- wojteks
- *** Administrator ***
Po WiFi a jeżeli by nie było zasięgu to po kablu ethernet. Pozostaje jeszcze problem podłączenie zasilania do routera na strychu ale na to są 2 metody. 1-podłaczenie do 230V bezpośrednio albo 2- PoE czyli zasilanie po kablu ethernet z pokoju na dole.stan55 pisze:jak połączyc modem z lapkiem w pokoju
Jeżeli to 3G to faktycznie słabiutki zasięg. Antena go zdecydowanie poprawi.stan55 pisze:Poziom sygnału mam przeważnie w granicach 0 - 20%
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Witam.Prosiłbym o wypowiedż mistrzów bezprzewodowych co było głównym powodem zakupu przez Was Asusa WL-500,czy rozdzielenie netu,czy zwiększenie jego prędkości.Ja nie potrzebuję rozdzielac netu,urządzenie nie jest tanie,więc zastanawiam się nad zakupem.Za każdą podpowiedż będę wdzięczny.Pozdrawiam.Stan55
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
stan55, ja go kupiłem, żeby się pobawić
To jedyny sprzęt na rynku o takich możliwościach. Na co dzień z nich nie korzystam (nie używam modemu USB, nie podłączam dysku ani nic podobnego), ale nawet bez tego jest dobrym, stabilnym sprzętem z moim ulubionym Pomidorem 

- wojteks
- *** Administrator ***
Nie mam takiego sprzetu bo mi nie jest potrzebny (mam zasięg 3G stabilny na modemie wbudowanym w laptopa) ale polecam taki zakup jeżeli chcesz modem wystawić gdzieś wysoko nad dachem a przy częstotliwości 2.1 GHz kabel antenowy ma duże tłumienie i stosowanie długiego kabla zabije zysk anteny.stan55 pisze:czy rozdzielenie netu,czy zwiększenie jego prędkości
Oczywiście można wymieniając modem na inny zastosować Linksysa wrt54g3g.
Nie pomagam na PW!