KONFIGURACJA AirLive WL-5460AP i NETGAR 834 DG
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
KONFIGURACJA AirLive WL-5460AP i NETGAR 834 DG
Witam
Nie wiem dlaczego ale po podłączeniu Ap do rutera Netgar skrętką mam dwie sieci bezprzewodowe przy czym sieć z ap z anteną 17 dBi jest dwa razy słabsza niż z rutera 34 DG.
Czy jak wyłącze WLAN na ruterze poprawi się sygnał na AP.??
Nie wiem dlaczego ale po podłączeniu Ap do rutera Netgar skrętką mam dwie sieci bezprzewodowe przy czym sieć z ap z anteną 17 dBi jest dwa razy słabsza niż z rutera 34 DG.
Czy jak wyłącze WLAN na ruterze poprawi się sygnał na AP.??
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: KONFIGURACJA AirLive WL-5460AP i NETGAR 834 DG
Napisz co, jak i z czym masz połączone, jaka antena gdzie podłączona i jaki jest cel tego połączenia.dansam pisze:po podłączeniu Ap do rutera Netgar
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
re
Na początku kupiłem Router Netgar DG 834G i poustawiałem wszystko w jego konfiguracji
łacznie z siecią bezprzewodową i jej zabezpieczeniem.
Po jakimś czasie chciałem zwiększyć zasięg bezprzewodowego netu i dokupiłem antenę
Cervice Z-19 i AirLive WL-5460 AP .
Nie zmieniając nic w ustawieniach Netgara podłączyłem (na próbę) przez skrętkę
Ap Owislinka z routerem .Antenę ustawiłem czasowo w oknie gdzie też leżał netgar.
W ten sposób miałem dwie sieci bezprzewodowe.
Zabrałem laptopa do samochodu i postanowiłem sprawdzić sygnał w terenie.
I okazało się na odległości 200 metrów w optycznej widzialności że sieć z rutera (który ma antenkę 5 dBi) jest na poziomie 80 % a sieci z AP nie ma w ogóle.
Czy w związku z tym mam zresetować Netgara nie ustawiając tam sieci bezprzewodowej
aby na AP był większy sygnał .? Sam nie wiem .
A po cichu już myślałem że będę miał mały HotSpot.Ponoć te Owislinki WL-5460 idealnie się do tego nadają.
Ps.
kabel od anteny do AP ma tylko 30 cm.
Pozdrawiam i proszę o rade.
łacznie z siecią bezprzewodową i jej zabezpieczeniem.
Po jakimś czasie chciałem zwiększyć zasięg bezprzewodowego netu i dokupiłem antenę
Cervice Z-19 i AirLive WL-5460 AP .
Nie zmieniając nic w ustawieniach Netgara podłączyłem (na próbę) przez skrętkę
Ap Owislinka z routerem .Antenę ustawiłem czasowo w oknie gdzie też leżał netgar.
W ten sposób miałem dwie sieci bezprzewodowe.
Zabrałem laptopa do samochodu i postanowiłem sprawdzić sygnał w terenie.
I okazało się na odległości 200 metrów w optycznej widzialności że sieć z rutera (który ma antenkę 5 dBi) jest na poziomie 80 % a sieci z AP nie ma w ogóle.
Czy w związku z tym mam zresetować Netgara nie ustawiając tam sieci bezprzewodowej
aby na AP był większy sygnał .? Sam nie wiem .
A po cichu już myślałem że będę miał mały HotSpot.Ponoć te Owislinki WL-5460 idealnie się do tego nadają.
Ps.
kabel od anteny do AP ma tylko 30 cm.
Pozdrawiam i proszę o rade.
- wojteks
- *** Administrator ***
Antenadansam pisze:kabel od anteny do AP ma tylko 30 cm.
to pomyłka jakich wiele na alledrogo.dansam pisze:Cervice Z-19
Antena oryginalna od AP zapewnia w otwartym terenie zasięg do 200-300m a antena "crevice" może ten zasięg mieć mniejszy, jeżeli już działa to zasięgi ma rzędu kilometrów, płaski sposób promieniowania więc powinna być odpowiednio pochylona.
Takie anteny muszą być na maszcie. Test z okna to pomyłka.dansam pisze:Antenę ustawiłem czasowo w oknie
Ech, najpierw trzeba poczytać, popytać a potem kupować. Teraz masz kilo złomu aluminium.dansam pisze:A po cichu już myślałem że będę miał mały HotSpot
Nie pomagam na PW!
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Może poprostu spróbuj poszukać ... na forum ? 

jutro to dzis... tyle że jutro 

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Zobacz jak ja sobie w domu stworzyłem sieć bezprzewodowądansam pisze:Lekcje krytki przyjmuje z pokorą ale może chociaż podpowiesz gdzie mam szukać
rozwiązania dla mnie lub chociażby jaką antenę najlepiej zastosować do odbioru (najlepiej dookólną)

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=153033#153033
- wojteks
- *** Administrator ***
To przeczy samo sobie, do odbioru stosuje się anteny kierunkowe. Dookólne stosuje się w samochodzie czy na łodzi a nie do stacjonarnego WiFi.dansam pisze:jaką antenę najlepiej zastosować do odbioru (najlepiej dookólną)
Anteny to tu sobie jakieś wybierz:
http://cyberbajt.com.pl/cyber.php?get=grupa,1,2
albo
http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=4
Jeszce może coś netrack, cyberteam a nie jakies wynalazki "made in allegro"
Nie pomagam na PW!
- wojteks
- *** Administrator ***
Czytaj ze zrozumieniem, antena odbiorcza to dla klienta, antena bazowa to nadawcza i chyba o taką Ci chodzi.dansam pisze:Wnioskuje że net masz dostarczony drogą bezprzewodową ,a nie jak w moim przypadku
po kablu tpsy od netii.
Osobiście mam neta po kablach tp sa.
O jakim zasileniu myślisz PoE? czy internecie (LAN)?dansam pisze:Myślałem że jak AP zasilę po kablu to będzie lepiej.?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Ok, czyli masz adsl i do tego modem/router dg834 a potem chcesz dać po kablu dodatkowy AP WL-5460 jako nadawczy z anteną na dachu?dansam pisze:LAN.
Przecież net mam z netgara.
Jeżeli tak to antena dookólna bazowa podłączona do wl-5460 na krótkim kablu i dopiero jak to na maszcie umieścisz to możesz testować zasięgi.
Anteny bazowe to z tych co polecałem wcześniej. Weź również pod uwagę, że niektóre anteny nazywane dookólnymi nie są dookólne a tylko 2x180stopni
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
re
Ok .
Ale co dalej z konfiguracją netgara.
Nie mogę znaleźć trybu brigde w nim, ta siec mi nie bedzie już potrzebna.
Do chwili obecnej mam tam włączony ruter i siec bezprzewodową i wydaje mi się że on obcina sygnał zasilający AP po skrętce.??
Ale co dalej z konfiguracją netgara.
Nie mogę znaleźć trybu brigde w nim, ta siec mi nie bedzie już potrzebna.
Do chwili obecnej mam tam włączony ruter i siec bezprzewodową i wydaje mi się że on obcina sygnał zasilający AP po skrętce.??
- wojteks
- *** Administrator ***
A wl-5460 w jakim trybie będzie pracował? AP czy gateway.dansam pisze:ta siec mi nie bedzie już potrzebna.
To wyłącz wireless w dg834 a 5460 ustaw jako AP i nic nie będzie się zakłócało/obcinało.dansam pisze:Do chwili obecnej mam tam włączony ruter i siec bezprzewodową i wydaje mi się że on obcina sygnał zasilający AP po skrętce.?
Ani dg834 ani wl-5460 nie są zaawansowanymi routerami więc do budowy profesjonalnej sieci WiFi się nie nadają a o urynanecie pisał już Jo_gurt
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
re
Witam , trochę to wszystko mnie przerosło.
Na dobrą sprawę nie upieram się aby Netgar wspólpracował z OvisLinkiem, ale jeśli
mam net po kablu z Netii to jaki byłby najlepszy modem do WL-5460.
Przecież nie ma on w sobie modemu.
Zawsze wydawało mi się że po kablu łącze jest stabilniejsze niż jak proponuje kolega
"Jaco"
Z dostępnych form pracy tego urządzenia wydaje mi się że tylko bezprzewodowo.!!
Pozdrawiam
Na dobrą sprawę nie upieram się aby Netgar wspólpracował z OvisLinkiem, ale jeśli
mam net po kablu z Netii to jaki byłby najlepszy modem do WL-5460.
Przecież nie ma on w sobie modemu.
Zawsze wydawało mi się że po kablu łącze jest stabilniejsze niż jak proponuje kolega
"Jaco"
Z dostępnych form pracy tego urządzenia wydaje mi się że tylko bezprzewodowo.!!
Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Dowolny z odpowiednim Annexem (A jeżeli po kablach TP i B jeżeli po kablach netii).dansam pisze:kablu z Netii to jaki byłby najlepszy modem
Ale dlaczego uparłeś się że 5460 musi pracować w trybie routera? przecież on ma też tryb AP. Więc masz router netgear (z WiFi albo bez) i do tego AP WL-5460
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
re
Nie rozumiemy się.
Pytam czy WL 5460 AP może być zasilony netem przewodowo.???
Przecież modemu w sobie nie ma.
Te dwa gniazda R11 to wejścia czy wyjścia.??
Niestety mój Netgar nie ma odkręcanej anteny i dlatego postanowiłem kupić OvisLink
aby móc wyprowadzić sygnał do anteny zewnętrznej.
Pytam czy WL 5460 AP może być zasilony netem przewodowo.???
Przecież modemu w sobie nie ma.
Te dwa gniazda R11 to wejścia czy wyjścia.??
Niestety mój Netgar nie ma odkręcanej anteny i dlatego postanowiłem kupić OvisLink
aby móc wyprowadzić sygnał do anteny zewnętrznej.
- wojteks
- *** Administrator ***
Może być.dansam pisze:Pytam czy WL 5460 AP może być zasilony netem przewodowo.?
Zależy od trybu pracy, to są gniazda rj45. W trybie pracy AP to jest wejście bo ten tryb zamienia kabel na WiFi.dansam pisze:Te dwa gniazda R11 to wejścia czy wyjścia.?
Współpraca tych urządzeń będzie bez probemu.dansam pisze:Niestety mój Netgar
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
re
Witam
No to nie wiem co jest.
Dlaczego w takim razie przy połączeniu ich skrętką sygnał z netgara jest bardzo mocny a z wl 5460 bardzo słaby w ustawieniu na AP
PS czy jest możliwość ustawienia netgara w trybie bridge ( jako tylko modemu).?
No to nie wiem co jest.
Dlaczego w takim razie przy połączeniu ich skrętką sygnał z netgara jest bardzo mocny a z wl 5460 bardzo słaby w ustawieniu na AP
PS czy jest możliwość ustawienia netgara w trybie bridge ( jako tylko modemu).?
- wojteks
- *** Administrator ***
Postaw je koło siebie z oryginalnymi antenkami i wtedy dokonaj porównania. Ustaw rózne SSID i rózne kanały np. 3 i 9.dansam pisze:sygnał z netgara jest bardzo mocny a z wl 5460 bardzo słaby w ustawieniu na AP
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
re
Witam
Jak ustawić w konfiguracji Netgara aby przekazywał cały sygnał do dyspozycji WL 5460 AP
I oczywiście w jaki tryb wprowadzić AP.?
Ktoś już to przerabiał.??
WDS w netgarze ustawić na :
1.Wireless Point-to-Point Bridge
czy na :
2.Wireless Point to Multi-Point Bridge
czy na :
3.Repeater with Wireless Client Association
Jak ustawić w konfiguracji Netgara aby przekazywał cały sygnał do dyspozycji WL 5460 AP
I oczywiście w jaki tryb wprowadzić AP.?
Ktoś już to przerabiał.??
WDS w netgarze ustawić na :
1.Wireless Point-to-Point Bridge
czy na :
2.Wireless Point to Multi-Point Bridge
czy na :
3.Repeater with Wireless Client Association
- wojteks
- *** Administrator ***
Po kablu czy po radiu?dansam pisze:Jak ustawić w konfiguracji Netgara aby przekazywał cały sygnał do dyspozycji WL 5460 AP
Ale co ten tryb ma robić i w którym AP?dansam pisze:I oczywiście w jaki tryb wprowadzić AP.?
Do czego ma być ten WDS?dansam pisze:WDS w netgarze ustawić na :
Napisz coś więcej, dokładniej bo trudno się domyślać co i jak chcesz w końcu połączyć.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
re
1.czy po kablu lub radiu to dla mnie bez znaczenia,chociaż wydaje mi się że po kablu łącze
bedzie bardziej stabilne.
2.Chodzi o AP Ovislink
3.WDS to przecież bezprzewodowe przekazywanie sygnału.
"Współpraca tych urządzeń będzie bez probemu." - U mnie tego jakoś nie widać.
Chyba najlepiej kupię zwykły modem ADSL na skrętka i będzie po problemie.!
bedzie bardziej stabilne.
2.Chodzi o AP Ovislink
3.WDS to przecież bezprzewodowe przekazywanie sygnału.
"Współpraca tych urządzeń będzie bez probemu." - U mnie tego jakoś nie widać.
Chyba najlepiej kupię zwykły modem ADSL na skrętka i będzie po problemie.!
- wojteks
- *** Administrator ***
To po kablu będzie lepiej, w netgear wyłącz WiFi.dansam pisze:czy po kablu lub radiu to dla mnie bez znaczenia
Zeby do niego mogli się podłaczać klienci to tryb AP (wtedy routerem będzie netgear) albo "gateway" to wtedy on będzie routerem ale to wymaga większej konfiguracji bo będzie podwójny NAT.dansam pisze:Chodzi o AP Ovislink
Nie, WDS to Wireless Distribution System czyli specyficzny tryb pracy współpracujących ze sobą AP i APC. Obecnie prawie nie stosowany.dansam pisze:WDS to przecież bezprzewodowe przekazywanie sygnału.
Bo piszesz tak lakonicznie że nie bardzo wiadomo co chcesz osiągnąć i jak to połączyć, zdecyduj sie na jakiś konkretny sposób, opisz go dokładnie a nie jednym czy dwoma wyrazami. Tu nikt szklanej kuli nie ma żeby wiedzieć co i jak chcesz połączyć, kablem, WiFi czy może jeszcze inaczej. Narysuj jakiś schemat w Paint i daj go tu.dansam pisze:U mnie tego jakoś nie widać.
Te urządzenia będą pracować bez problemu ale nie w każdym rozwiązaniu które sobie wymyślisz.
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Oj nie, stosuje się go, ale jak już to nie na jakimś szajsie tylko np na MT. I całość sieci wtedy już na MT.wojteks pisze:Obecnie prawie nie stosowany.
-
- Użytkownik forum
dokładnie tak jak cytuje wojteksa
wojteks pisze:Ok, czyli masz adsl i do tego modem/router dg834 a potem chcesz dać po kablu dodatkowy AP WL-5460 jako nadawczy z anteną na dachu?dansam pisze:LAN.
Przecież net mam z netgara.
Jeżeli tak to antena dookólna bazowa podłączona do wl-5460 na krótkim kablu i dopiero jak to na maszcie umieścisz to możesz testować zasięgi.
- wojteks
- *** Administrator ***
Mnie chodziło o niestosowane w 2.4GHz na popularnych sprzętach przez amatorów.Jo_gurt pisze:stosuje się go, ale jak już to nie na jakimś szajsie tylko np na MT. I całość sieci wtedy już na MT.
Nie pomagam na PW!