Wifi na 300 metrów
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wifi na 300 metrów
Witam.
Chcę mieć internet w domu ale nie mam dostępu do telefonu. Mam linię telefoniczną wolną w innym domu. Mam do tamtej linii ok 300 metrów po drodze parę drzew. Chcę tam założyć neostradę. Jaki sprzęt mam kupić żeby wszystko działało jak należy.
Z góry dziękuję za pomoc
Chcę mieć internet w domu ale nie mam dostępu do telefonu. Mam linię telefoniczną wolną w innym domu. Mam do tamtej linii ok 300 metrów po drodze parę drzew. Chcę tam założyć neostradę. Jaki sprzęt mam kupić żeby wszystko działało jak należy.
Z góry dziękuję za pomoc
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Wifi na 300 metrów
W takiej sytuacji zapomnij o dobrym połączeniu chyba że wystawisz anteny ponad drzewa albo wytniesz drzewa.Robert M pisze:Mam do tamtej linii ok 300 metrów po drodze parę drzew
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Widoczność optyczna musi być, inaczej link będzie niestabilny lub w ogóle się nie zestawi.
-
Witam
podłączę się do tematu. Posiadam router Minitar MWGAR i przykręconą do niego antenkę dookólną około 10cm. Router stoi na parapecie wewnątrz. Do nadajnika jest około 100m jednak zasłania troche drzewo i budynek. W ustawieniach routera pokazuje zasięg na poziomie 24-26pkt. Internet w miarę chodzi stabilnie ale czesto sie zacina, zrywa, są duże pingi itd.
chciałbym poprawić jakość sygnału antenką panelową.
Która z poniższych anten będzie optymalna?
http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=4
http://cyberbajt.com.pl/cyber.php?get=produkt,5
Czy można którąś z tych anten stosować wewnątrz z bardzo krótkim kablem, czy raczej lepiej bedzie na zewnątrz?
z góry dziękuję za pomoc.
podłączę się do tematu. Posiadam router Minitar MWGAR i przykręconą do niego antenkę dookólną około 10cm. Router stoi na parapecie wewnątrz. Do nadajnika jest około 100m jednak zasłania troche drzewo i budynek. W ustawieniach routera pokazuje zasięg na poziomie 24-26pkt. Internet w miarę chodzi stabilnie ale czesto sie zacina, zrywa, są duże pingi itd.
chciałbym poprawić jakość sygnału antenką panelową.
Która z poniższych anten będzie optymalna?
http://cyberbajt.com.pl/cyber.php?get=produkt,5
Czy można którąś z tych anten stosować wewnątrz z bardzo krótkim kablem, czy raczej lepiej bedzie na zewnątrz?
z góry dziękuję za pomoc.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Najlepiej na zewnątrz razem z AP. I tak, żeby była widoczność.mariush19 pisze:Czy można którąś z tych anten stosować wewnątrz z bardzo krótkim kablem, czy raczej lepiej bedzie na zewnątrz?
- wojteks
- *** Administrator ***
Ja bym radził kupić skrzynkę zewnętrzną na AP i umieścić go w niej. Skrzynkę umieść nad dachem albo w innym miejscu tak, żeby nic nie zasłaniało bazy. Na 100m powinno działać bez dodatkowych anten (ale to zależy od anteny na bazie). Zasilanie doprowadzisz PoE.mariush19 pisze:czy raczej lepiej bedzie na zewnątrz
Nie pomagam na PW!
-
W moim przypadku odpada montaż czegokolwiek na dachu gdyż mieszkam w bloku a wyjście na dach jest zamknięte..
Druga sprawa, mam antene zewnętrzną na dachu bloku zamontowaną przez administratora sieci. Mieszkam na 2 piętrze blok jest 4 piętrowy. Kabla jest z 12m. Antena jest chyba panelowa, taki talerzyk lekko wypukły. Z tej anteny rowniez mam zasieg na poziomie 24-30pkt ale internet nie działa i to prawie w ogóle... Wydaje mi sie że ta antena jest za wysoko gdyż nadajnik jest własnie gdzies na wysokości mojego 2 piętra.. Dodatkowo zauważyłem że ten talerzyk tak jakby patrzył lekko w góre a skoro nadajnik niżej to powinien w dół chyba być skierowany?? może jak by go skierował w dół to by stabilniejszy sygnał był??
Administrator sieci olewa moje telefony itd a że to moja jedyna szansa na internet więc musze się tak męczyć i sam kombinować.
Chyba zaryzykuje którąś z podanych wyzej anten. Skoro na takiej małej dookólnej internet w miare chodzi to z taką powinno się chociaż trochę polepszyć
Druga sprawa, mam antene zewnętrzną na dachu bloku zamontowaną przez administratora sieci. Mieszkam na 2 piętrze blok jest 4 piętrowy. Kabla jest z 12m. Antena jest chyba panelowa, taki talerzyk lekko wypukły. Z tej anteny rowniez mam zasieg na poziomie 24-30pkt ale internet nie działa i to prawie w ogóle... Wydaje mi sie że ta antena jest za wysoko gdyż nadajnik jest własnie gdzies na wysokości mojego 2 piętra.. Dodatkowo zauważyłem że ten talerzyk tak jakby patrzył lekko w góre a skoro nadajnik niżej to powinien w dół chyba być skierowany?? może jak by go skierował w dół to by stabilniejszy sygnał był??
Administrator sieci olewa moje telefony itd a że to moja jedyna szansa na internet więc musze się tak męczyć i sam kombinować.
Chyba zaryzykuje którąś z podanych wyzej anten. Skoro na takiej małej dookólnej internet w miare chodzi to z taką powinno się chociaż trochę polepszyć
-
- Stały użytkownik forum
jak talerzyk to jest to parabola a w Twoim wypadku to raczej nie zlapiesz z niej sygnalu bo taka antena ma bardzo maly kat promieniowania...wez kup jakas panelowke z interline albo z cyberbajtu i musi Ci sie poprawic zasiegmariush19 pisze: Antena jest chyba panelowa, taki talerzyk lekko wypukły...

Ostatnio zmieniony 2009-03-10, 07:19 przez krzysiek2106, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
A czy ty kolego widziałeś antenę paraboliczną?krzysiek2106 pisze:jak talezyk to jest to parabola
Proszę pisz po polsku, zaczynaj zdania z dużej litery, używaj kropek i przecinków. Jeśli tego nie robisz to łamiesz regulamin forum.
Nie pomagam na PW!
-
Kupiłem panelówkę z Cyberbajtu, ale niestety różnica jest mikroskopijna na plus. Zasięg nie zwiększył sie nawet o jeden pkt, Panelówka musi stać na parapecie lekko pochylona w stronę szyby (skierowana w dół) . Za oknem niby zasięg podnosi się z tych 24 do 32-36pkt ale internet nie chodzi w ogóle.. Ciężko ujarzmić te fale radiowe. Wiem że to przez przeszkody stojące na drodze do nadajnika, jak by teren był czysty to takich scen by nie było:)
Ostatnio zmieniony 2009-03-10, 12:09 przez mariush19, łącznie zmieniany 1 raz.