wifi i voip
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
wifi i voip
Witam.
Aktualnie mam podzieloną neostradę 1Mb między dwoma budynkami. W budynku A mam ruter z modemem adsl w budynku B korzystam z karty w laptopie i żadna antena nie była mi do tej pory potrzebna. W budynku B potrzebuję założyć telefon (chodzi głównie o połączenia przychodzące). Myślałem o telefonii Voip, ale nie mam zielonego pojęcia jak to działa z wifi. Jaki sprzęt będzie mi potrzebny do takiego rozwiązania? Jakiego operatora Voip polecacie?
Aktualnie mam podzieloną neostradę 1Mb między dwoma budynkami. W budynku A mam ruter z modemem adsl w budynku B korzystam z karty w laptopie i żadna antena nie była mi do tej pory potrzebna. W budynku B potrzebuję założyć telefon (chodzi głównie o połączenia przychodzące). Myślałem o telefonii Voip, ale nie mam zielonego pojęcia jak to działa z wifi. Jaki sprzęt będzie mi potrzebny do takiego rozwiązania? Jakiego operatora Voip polecacie?
Ostatnio zmieniony 2009-02-19, 06:49 przez nfr1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: wifi i voip
Tzn bramki VoIP generalnie podłączasz do routera przez RJ45, więc najlepiej byłoby postawić w budynku B AP-Client i do niego bramka VoIP.
Pamiętaj tylko o dwóch rzeczach: VoIP musi mieć stabilne połączenie (czyli jeśli w budynku B sygnał jest słaby to trzeba by to załatwić trochę inaczej - oczywiście przy większym nakładzie kasy) a po drugie odpadają wszelkie p2p, rapidshare'y i inne takie, bo zwyczajnie zabije ci to połączenie głosowe.
Pamiętaj tylko o dwóch rzeczach: VoIP musi mieć stabilne połączenie (czyli jeśli w budynku B sygnał jest słaby to trzeba by to załatwić trochę inaczej - oczywiście przy większym nakładzie kasy) a po drugie odpadają wszelkie p2p, rapidshare'y i inne takie, bo zwyczajnie zabije ci to połączenie głosowe.
-
- Użytkownik forum
ogólnie to sygnał przy oknie jest ok, ale może przy okazji udało by się wzmocnić sygnał w budynku B jakimś specjalnym AP?czyli jeśli w budynku B sygnał jest słaby to trzeba by to załatwić trochę inaczej - oczywiście przy większym nakładzie kasy
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn dałoby się, ale dwoma AP - jeden odbiorczy a drugi nadawczy. I tak by było najlepiej.nfr1 pisze:może przy okazji udało by się wzmocnić sygnał w budynku B jakimś specjalnym AP?
-
- Użytkownik forum
a coś takiego jak Ap z funkcją repeater i dwoma antenkami? np:Tzn dałoby się, ale dwoma AP - jeden odbiorczy a drugi nadawczy. I tak by było najlepiej.
Kod: Zaznacz cały
http://allegro.pl/item542218493_linksys_wap54g.html
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Lepiej się w to nie bawić, bo szanse na powodzenie niskie.
-
- Użytkownik forum
ok, czyli teraz pozostaje pytanie:
czy może taki?
a może coś innego?
http://allegro.pl/item548396229_linksys_wap11_access_point_ap_klient_bridge_vat.html
http://allegro.pl/item541834112_punkt_dostepwy_asmax_ap_604g_ap_client_wifi.html
- wojteks
- *** Administrator ***
Ja bym polecił wspomnianego wcześniej Linksys WAP54G (ma tryb client) lub Ovislink WL-5460v2 (ma 2 porty ethernet jakby co)nfr1 pisze:czy może taki?
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ogólnie WAP54 jest bardzo dobrym sprzętem i powstała na niego cała masa ciekawego softu, jednak z tego co pamiętam ma mniej popularne gniazda antenowe (RP-TNC), więc na to trzeba uważać. Ale pewny nie jestem.
Ja jeszcze dorzucę Ovislink WL-1600GL.
Ja jeszcze dorzucę Ovislink WL-1600GL.
-
- Użytkownik forum
czyli posumowując- kupuję taki ap:
ustawiam go w zasięgu wifi i podłączam do bramki:
a do bramki telefon... i już?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=542218493
http://allegro.pl/item546635405_a_o_to_najtansza_bramka_voip_na_allegro_okazja.html
- wojteks
- *** Administrator ***
Nad bramką D-Linka bym się dobrze zastanowił. Produkt mało znany i niesprawdzony na naszym rynku.nfr1 pisze:a do bramki telefon... i już?
Nie pomagam na PW!
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
-
- Użytkownik forum
witam ponownie po krótkiej przerwie
Sytuacja drgnęła nieco do przodu, ponieważ dostałem od znajomego sprzęt, którego on już nie używa tj:
-Ap- którego nazwy nawet do końca nie znam, wygląda to tak

-bramka Voip linksys pap2t
No i teraz mam wielki problem ze skonfigurowaniem tego ap proszę was drodzy forumowicze o pomoc.
Jaką opcje mam wybrać na poniższym screanie aby Ap odebrał sieć bezprzewodową i przekazał ją bramce?

Sytuacja drgnęła nieco do przodu, ponieważ dostałem od znajomego sprzęt, którego on już nie używa tj:
-Ap- którego nazwy nawet do końca nie znam, wygląda to tak

-bramka Voip linksys pap2t
No i teraz mam wielki problem ze skonfigurowaniem tego ap proszę was drodzy forumowicze o pomoc.
Jaką opcje mam wybrać na poniższym screanie aby Ap odebrał sieć bezprzewodową i przekazał ją bramce?

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Z tego co kojarzę to jest BlackBox lub jeden z wielu klonów.nfr1 pisze:Ap- którego nazwy nawet do końca nie znam, wygląda to tak
Z tych tutaj to trzecią, chociaż najlepiej by było jakby było coś podobnego, ale bez NATa (czyli Client). No ale próbuj z tym.nfr1 pisze:Jaką opcje mam wybrać na poniższym screanie aby Ap odebrał sieć bezprzewodową i przekazał ją bramce?
-
- Użytkownik forum
-
- Użytkownik forum
wszystko bez zmiannfr1 pisze:to jedziemy dalej
co mam wybrać w polu NTP server :
[url=http://images38.fotosik.pl/62/f45af0973ca84b8am.jpg]Obrazek[/URL]
Czy te wartości pozostawiamy bez zmian?
[url=http://images36.fotosik.pl/63/2364dd48126ca182m.jpg]Obrazek[/URL]
To drugie to jest adres interfejsu LAN czyli jak go wpiszesz w przeglądarkę to będziesz mógł logować się do routera
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
NTP Server to serwer z którego ten sprzęcik będzie sobie pobierał aktualny czas, w zasadzie mało ważne.co mam wybrać w polu NTP server :
To zależy jaką adresację masz na głównym routerze (tym z modemem).nfr1 pisze:Czy te wartości pozostawiamy bez zmian?
-
- Użytkownik forum
udało mi się dojść do czegoś takiego:

W sumie to się ucieszyłem, bo zobaczyłem wreszcie nazwę swojej sieci "dlink" i napis connected. Ale... nie mam internetu na kompie, ale za to w momencie kiedy podłącze kabel z AP do bramki pojawia mi się kontrolka "ethernet". Niby wszystko fajnie, gdyby nie to, że bramka nie reaguje na podłączony do niej telefon "nie świeci się dioda". Ktoś ma jakieś pomysły co do tego co mogłem sknocić?

W sumie to się ucieszyłem, bo zobaczyłem wreszcie nazwę swojej sieci "dlink" i napis connected. Ale... nie mam internetu na kompie, ale za to w momencie kiedy podłącze kabel z AP do bramki pojawia mi się kontrolka "ethernet". Niby wszystko fajnie, gdyby nie to, że bramka nie reaguje na podłączony do niej telefon "nie świeci się dioda". Ktoś ma jakieś pomysły co do tego co mogłem sknocić?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Dopisz jeszcze DNSy na WAN.
-
- Użytkownik forum
mógłbyś odrobinę rozwinąć?Dopisz jeszcze DNSy na WAN.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W WAN Configuration dopisz DNS:
208.67.222.222
208.67.222.222