Witam wszystkich
Mam pytanie czy na dzień dzisiejszy jestem w stanie w IPlusie wykorzystać HSUPA.
Wiąże się to z tym czy warto inwestować w modem lub router z tą technologią.
Pozdrawiam z lasu. szmyrek
wiem że w tym temacie jeszcze jestem cienki. Powoli zdobywam doświadczenie
szmyrek pisze:Mam pytanie czy na dzień dzisiejszy jestem w stanie w IPlusie wykorzystać HSUPA.
Ogólnie Plus ma HSUPA, ale nie wszędzie. Trzeba by sprawdzić.
U mnie np. jest.
Ogólnie z HSUPA internet lepiej chodzi. Dużo szybciej się stronki wczytują i pingi są ogólnie mniejsze. Przez VoIP się dużo bardziej komfortowo rozmawia.
Jak sprawdzićw ogóle czy nodeB jest 7.2 czy 3.6 ja działam po orange jakoś niedawno, odpalili mi niedaleko nadajnik 3g ale pies wie jaki ? gdzieś jest spis ? czy co ?
Dlatego chciał bym się dowiedzieć jak to zrobić ? Ja mam i tak urządzenie hsdpa ale to 1.2 czy jakoś tak nawe 3,6 nie osiągnę
Bo jeśli NodeB ma tylko 3,6 to niewarto kupować urządzenia 7,2 z HSUPA
YaHooo
Na razie używam tego internetu mało
To jest OF na kartę tak że jak doładuję to mogę sprawdzić w nocy ale nic mi nie pokarze bo mam modem z tym najgorszym hsdpa(1.8 czy coś takiego)
Więc nawet tym modemem nie pokaże mi czy to jest max 3.6 czy 7.2
a w miejscu gdzie używam to mimo że 3g wyskakuje to i tak prędkości edge-umts więc hsdpa nawet nie łapie
Ostatnio zmieniony 2009-02-12, 09:26 przez Khalbar, łącznie zmieniany 1 raz.
Khalbar pisze:Tak zgadza sie, jestem dość daleko 6 km od nadajnika w około mnie lasy sygnał się ledwo przedziera ,ale nie o to chodzi.
Właśnie o to chodzi. Jak są lasy to i tak bardzo dobrze, że masz jakiekolwiek 3g. Często tak jest, że jak się ma wokół siebie lasy to się nie ma nawet stabilnego EDGE.