Neostrada + Wifi + DynDns - Problem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Neostrada + Wifi + DynDns - Problem
Witam serdecznie,
Mam Neostradę 512, Livebox jest podłączony kablem USB do komputera (który pracuje 24h/d) do Liveboxa jest podłączona kamera.
Mam udostępniony jeden port i ustawiony DYNDNS abym mógł z zewnątrz łączyć się z kamerką. Wszystko działa jak należy do momentu gdy zapadnie zmrok smile.gif wiem że TPsa w nocy zmienia IP wtedy przestaje wszystko chodzić tzn. nie ma internetu i nie można połączyć się z kamerką. Po twardym resecie liveboxa (wyjęcie wtyczki zasilającej) wszystko działa poprawnie.
Na komputerze który pracuje 24h mam programik DYNDNS który aktualizuje IP z domeną.
Co zrobić abym nie musiał codziennie rano resetować liveboxa??
Problem jest też w połączeniach WI-FI, gdy chcę połączyć się przez WI-Fi to ładnie znajduje sieć ale przy próbie połączenia wyskakuje "Konflikt adresów IP" wiem że mogę przypisać na stałe adres do np: laptopa ale chodzi mi abym mógł łączyć się na ustawieniach automatycznych.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Mam Neostradę 512, Livebox jest podłączony kablem USB do komputera (który pracuje 24h/d) do Liveboxa jest podłączona kamera.
Mam udostępniony jeden port i ustawiony DYNDNS abym mógł z zewnątrz łączyć się z kamerką. Wszystko działa jak należy do momentu gdy zapadnie zmrok smile.gif wiem że TPsa w nocy zmienia IP wtedy przestaje wszystko chodzić tzn. nie ma internetu i nie można połączyć się z kamerką. Po twardym resecie liveboxa (wyjęcie wtyczki zasilającej) wszystko działa poprawnie.
Na komputerze który pracuje 24h mam programik DYNDNS który aktualizuje IP z domeną.
Co zrobić abym nie musiał codziennie rano resetować liveboxa??
Problem jest też w połączeniach WI-FI, gdy chcę połączyć się przez WI-Fi to ładnie znajduje sieć ale przy próbie połączenia wyskakuje "Konflikt adresów IP" wiem że mogę przypisać na stałe adres do np: laptopa ale chodzi mi abym mógł łączyć się na ustawieniach automatycznych.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Neostrada + Wifi + DynDns - Problem
Zmienić na sensowny routerkasstom pisze:Co zrobić abym nie musiał codziennie rano resetować liveboxa??

Generalnie poprawnie działający sprzęt powinien automatycznie nawiązać połączenie. Masz zaznaczone w LB coś a la "zawsze połączony", "always on" czy coś takiego?
Jak odłączysz kompa na USB to też się tak dzieje?kasstom pisze:przy próbie połączenia wyskakuje "Konflikt adresów IP"
-
Niestety nie mogę zmienić routera musi zostać Livebox
Przed konfiguracją kamerki i dyndnsa wszystko działało poprawnie.
Po wyjęciu USB dalej to samo

Przed konfiguracją kamerki i dyndnsa wszystko działało poprawnie.
Po wyjęciu USB dalej to samo
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Kamerka ma jaki adres?
-
kamerka ma przypisany stały IP 192.168.1.30
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zakres serwera DHCP jaki?
-
Witam,
Udało mi się to zrobić, wszystko smiga jak należy.
Wina była po stronie DynDnsa...
Pozdrawiam
Udało mi się to zrobić, wszystko smiga jak należy.
Wina była po stronie DynDnsa...
Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Czyli co konkretnie? 

-
Fachowcem w tej dziedzinie nie jestem, wiem ze dyndns nie aktualizował się automatycznie i gdy ręcznie go zaktualizowałem to wszystko działało ale gdy TPsa zmieniła IP to nie aktualizował się i nie wiem czemu blokował wszystko...