Jak skonfigurować taką sieć?

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Maror
Początkujący użytkownik forum

Jak skonfigurować taką sieć?

Post autor: Maror »

Mam takie zagadnienie, otóż mam skonfigurować sieć bezprzewodową która połączy około 6 komputerów bądź więcej. 4 znajdują się w jednym domu 2 w drugim. odległość pomiędzy nimi to około 30 - 40 metrów. W domu pierwszym znajduje się jeden laptop i 3 blaszaki a w drugim dwa blaszaki. W tym pierwszym planuje podłączyć wszystkie do jednego routera lub switchem do tego laptopa z kartą WI - FI. W drugim oba do routera. I tu moje pytanie, czy w ogóle da się coś takiego stworzyć żeby funkcjonowało tj. połączyć te kompy w jedną sieć w której można by było udostępnic jakiś plik, drukarke lub pograć. I jaki sprzęt do tego polecacie? Cena raczej nie gra roli.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-04-21, 16:50 ]
Zbędny już załącznik usunięty.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jak skonfigurować taką sieć?

Post autor: wojteks »

W pierwszym domu musi byc router z WiFi i do niego blaszaki po kablu a do WiFi laptop. W domu 2 postawić AP Client (łączący się z routerem) ze switchem żeby podłączc blaszaki.

Co do odległości to te 30-40m to są domy koło siebie? bo jak tak to można kabel wkopać (może mieć do 100m) a wtedy odpada koszt zakupu AP Clienta, anten itp. W pierwszym domu wystarczy router z WiFI a w drugim switch.
Nie pomagam na PW!
Maror
Początkujący użytkownik forum

Re: Jak skonfigurować taką sieć?

Post autor: Maror »

właśnie te domy nie są koło siebie, dzieli je ulica a i tak kopanie nie wchodzi w gre. Więc czy dobrze zrozumiałem. w domu pierwszym jeden router WI-FI kablami blaszaki do niego a laptop przez wi-fi, w drugim domu te blaszaki do routera z funkcją AP-client kablami i poprostu niech te dwa routery się wykryją połączą i będzie można budowac sieć, tak?
i czy nie będzie czasem potrzebna jakaś mocniejsza antena? No i jaki model, marek bys polecił na ten router i AP- client? Takie żeby były raczej bez awaryjne i łatwe w konfiguracji.
ODPOWIEDZ