Jak podzielić Netie 6mb na " sztywno "
Moderator: Moderatorzy
- sqer
- Początkujący użytkownik forum
Jak podzielić Netie 6mb na " sztywno "
witam
Posiadam router wi-fi Pentagram Cerberus P 6331-4A.
Do niego podłączyłem netie 6mb normalnie ADSL.
Teraz jest taki problem bo chce aby każdy komputer posiadał takie samo łącze tzn 6mb podzielić na 3 czyli wychodzi po 2 mb na kompa. Teraz jest tak ze ten komputer który pobiera ma większy priorytet czy jakoś tak i dostaje więcej łącza. Czy jest możliwość
ustawienia na stale 2mb dla poszczególnych komputerów przy zastosowaniu tego sprzętu co posiadam? czy muszę coś zmienić? dokupić? Dodam ze 1 komputer jest po lanie a 2 wi-fi przez normalna antenkę o zasięgu ok 60 m. zasieg miedzy routerem a komputerami jest doskonały..
dzięki z góry za odpowiedz
Posiadam router wi-fi Pentagram Cerberus P 6331-4A.
Do niego podłączyłem netie 6mb normalnie ADSL.
Teraz jest taki problem bo chce aby każdy komputer posiadał takie samo łącze tzn 6mb podzielić na 3 czyli wychodzi po 2 mb na kompa. Teraz jest tak ze ten komputer który pobiera ma większy priorytet czy jakoś tak i dostaje więcej łącza. Czy jest możliwość
ustawienia na stale 2mb dla poszczególnych komputerów przy zastosowaniu tego sprzętu co posiadam? czy muszę coś zmienić? dokupić? Dodam ze 1 komputer jest po lanie a 2 wi-fi przez normalna antenkę o zasięgu ok 60 m. zasieg miedzy routerem a komputerami jest doskonały..
dzięki z góry za odpowiedz
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Jak podzielić Netie 6mb na " sztywno "
sqer, z tym routerem nie podzielisz na sztywno pasma.
- sqer
A jaki router lub inne urządzenie do tego by się nadawało ??
I jak to jest gdy bez przydzielenia na sztywno 2 osoby zaczynają pobierać pliki ? Dzieli sie 50/50 ? Czy kto pierwszy ?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-02-13, 16:34 ]
Poprawa pisowni.
I jak to jest gdy bez przydzielenia na sztywno 2 osoby zaczynają pobierać pliki ? Dzieli sie 50/50 ? Czy kto pierwszy ?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-02-13, 16:34 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-02-13, 16:34 przez sqer, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
sqer, w routerach bardziej orientuje się Yo_gurt. On tutaj bardziej pomoże. 

- sqer

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
sqer, jeśli chcesz wszystko w jednym urządzeniu i bez kombinowania to pozostaje ci coś z oferty DrayTek'a. Dobry sprzęt, ale nie grzeszy niską ceną - ok 400zł.
Inne rozwiązanie to modem ADSL + router + zmiana na nim softu.
Jako modem ADSL może być najtańszy TP-Link np. TD-8840 (ok 90zł).
Na router można się rozejrzeć za:
- Linksys WRT54GL (ok 250zł)
- Ovislink WL-1600GL (ok 180zł)
- Asus WL-500g Premium (v1) (ok 300zł)
Inne rozwiązanie to modem ADSL + router + zmiana na nim softu.
Jako modem ADSL może być najtańszy TP-Link np. TD-8840 (ok 90zł).
Na router można się rozejrzeć za:
- Linksys WRT54GL (ok 250zł)
- Ovislink WL-1600GL (ok 180zł)
- Asus WL-500g Premium (v1) (ok 300zł)
- sqer
Aha czyli nie ma jakieś bezbolesnej metody:) tzn żeby nie wydać za dużo kasy i nie kombinować. Rozumiem ze wybieram miedzy drogim urządzeniem co ma wszystko a dwoma urządzeniami. Modem adsl z wyjściem na eth i routerem wrt54gl pewnie z dd-wrt wgranym tak?
Przy moim pentagramie nie ma możliwości na jakikolwiek podział łącza tak ?
No i jeszcze jedno bo nie widziałem żeby ktoś odpisał jeśli mam normalny router ads taki pentagram i podłącze do niego 3 komputery lub inne urządzenia i wszystkie na raz będą oglądać stronki ściągać pliki gg itd. to transfer rozłoży mi się równomiernie mniej więcej czy jest to inna zasada ??
Przy moim pentagramie nie ma możliwości na jakikolwiek podział łącza tak ?
No i jeszcze jedno bo nie widziałem żeby ktoś odpisał jeśli mam normalny router ads taki pentagram i podłącze do niego 3 komputery lub inne urządzenia i wszystkie na raz będą oglądać stronki ściągać pliki gg itd. to transfer rozłoży mi się równomiernie mniej więcej czy jest to inna zasada ??
Ostatnio zmieniony 2009-02-13, 18:46 przez sqer, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Dokładnie tak. Może on ma QoS ale to nie podział łącza. DO samego www,gg nie trzeba sztywnego podziału łącza ale jeżeli tylko ktoś zacznie ogladać filmiki na youtube czy ściągać pliki to www u innych zdecydowanie się pogorszysqer pisze:Przy moim pentagramie nie ma możliwości na jakikolwiek podział łącza tak ?
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jeszcze masz trzecie wyjście - stary PC z Linuxem bądź jakąś dedykowaną dystrybucją,np.pfSense,Ipcop czy NND.
Do tego modem na USB za parę groszy.
Wad takiego rozwiązana praktycznie brak,poza wielkością sprzętu i oczywiście poborem prądu.
Do tego modem na USB za parę groszy.
Wad takiego rozwiązana praktycznie brak,poza wielkością sprzętu i oczywiście poborem prądu.
- sqer
a istnieją jakieś programy które by ograniczały na kompach transfer dow oraz upload żeby stworzyć taki sztuczny podział ? Chodzi o to ze pomimo całego łącza 6mb ten program by blokował go na 3 mb ? Aby zostawić resztę na stronki dla innego ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Istnieje, nazywa się NetLimiter, ale jest płatny. I nie jest to tak eleganckie rozwiązanie jak router.sqer pisze:a istnieją jakieś programy które by ograniczały na kompach transfer dow oraz upload żeby stworzyć taki sztuczny podział ? Chodzi o to ze pomimo całego łącza 6mb ten program by blokował go na 3 mb ? Aby zostawić resztę na stronki dla innego ?
Coś takiego, ale nie DD-WRT.sqer pisze:Modem adsl z wyjściem na eth i routerem wrt54gl pewnie z dd-wrt wgranym tak?
Inna zasada. Są do tego zaimplementowane odpowiednie algorytmy kolejkowania, ale w zwykłych routerach są na tyle prymitywne, że przy pełnym wysyceniu połączenia nie działa to zbyt dobrze.sqer pisze: No i jeszcze jedno bo nie widziałem żeby ktoś odpisał jeśli mam normalny router ads taki pentagram i podłącze do niego 3 komputery lub inne urządzenia i wszystkie na raz będą oglądać stronki ściągać pliki gg itd. to transfer rozłoży mi się równomiernie mniej więcej czy jest to inna zasada ??
A tak na marginesie to tego pentagrama można wykorzystać jako modem. Czyli kawałek kosztu by ci odpadł.
- wojteks
- *** Administrator ***
http://bandwidthcontroller.com/trafficShaperXp.htmlsqer pisze:istnieją jakieś programy które by ograniczały na kompach transfer
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
O, to chyba jakiś stosunkowo nowy soft. Nie znałem go 
EDIT: 2003r. Chyba wyszedłem z obiegu

EDIT: 2003r. Chyba wyszedłem z obiegu

- wojteks
- *** Administrator ***
Pierwszy link z googleJo_gurt pisze:O, to chyba jakiś stosunkowo nowy soft. Nie znałem go

Nie pomagam na PW!
- sqer

wiem ze router i modem byłby lepszy ale chciałbym jak najmniejsze koszta

BARDZO DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI FORUMOWICZÓW
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wielkość to chyba nie problem. Jakaś obudowa desktop wystarczy. Zasilacz jakiś słabszy dać i też będzie chodzić. Pytanie tylko o głośność. Chłodzenie wodne z zasilaczem wodnym to już trochę grosza.Patryk_ pisze:Wad takiego rozwiązana praktycznie brak,poza wielkością sprzętu i oczywiście poborem prądu.