Iplus zaczal ciac

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mmpl
Początkujący użytkownik forum

Iplus zaczal ciac

Post autor: mmpl »

Dzis dowiedzialem sie ze u mnie tj Szczecin zaczeeto ssstosowac limity od 24 maja mialem max 10kbs transfer wykupilem 128mb i po 5min odrazu 150 ale beton:(
stasiekjasinski

Re: Iplus zaczal ciac

Post autor: stasiekjasinski »

To normalne, że sieci tną zasieg, każda sieć będzie cięła. Powód jest prosty - gdy jest mało użytkowników, wszystko działa OK, ale gdy kilka osób podłaczy się do jednej stacji bazowej, to nagle wszystko zaczyna siadać - transfery spadaja i cieś się zatyka. dlatego też ciecia. Poza tym w regulaminie jasno napisane, że po przkroczeniu pewnego transferu może nastąpić "pogorszenie jakości usług".
Awatar użytkownika
Enzo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Enzo »

mmpl pisze:Dzis dowiedzialem sie ze u mnie tj Szczecin zaczeeto ssstosowac limity od 24 maja mialem max 10kbs transfer wykupilem 128mb i po 5min odrazu 150 ale beton:(
Był już o tym cały wątek. :wink:
iPlus+E61i=FUN
PawełB
Stały użytkownik forum

Post autor: PawełB »

Enzo pisze: Był już o tym cały wątek. :wink:
Owszem był, ale to były domysły. Teraz są fakty. Do pierwszego 1kB/s. Oficjalnie potwierdzone przez BOK. Musiało to w końcu nastąpić. Tak jest w regulaminie. Trzeba się pilnować z transferami.
iPlus Huawei E630
Samsung Z370
Awatar użytkownika
dormario
Stały użytkownik forum

Post autor: dormario »

stasiekjasinski pisze:To normalne, że sieci tną zasieg, każda sieć będzie cięła. Powód jest prosty - gdy jest mało użytkowników, wszystko działa OK, ale gdy kilka osób podłaczy się do jednej stacji bazowej, to nagle wszystko zaczyna siadać - transfery spadaja i cieś się zatyka. dlatego też ciecia. Poza tym w regulaminie jasno napisane, że po przkroczeniu pewnego transferu może nastąpić "pogorszenie jakości usług".
Czy jesteś tego pewien, czy tylko tak ci się wydaje?
Przecież im chodzi tylko o kasę :lol: . W BOKu jasno powiedzieli, że jeśli chcę mieć prędkości takie jak przed cięciem to mogę wykupić dodatkowe MB.
I co wtedy będzie jeśli wszyscy wykupią te pakiety? Sieć już nie będzie się zatykać?
Pozatym kto tak naprawdę kto odczuł "zatykanie" sieci z powadu GPRSu? Chyba nikt, bo tak jak jest jasno powiedziane w pierszej kolejności pasma udostępniane są dla połączeń głosowych a dopiero potem dla przesyłu danych.
I jeszcze jedno, jeśli mieliby takie kłopoty z nie wydolnością sieci to wycofaliby usługę z oferty, a oni wciąż kuszą nowych do przyłączenia się.
Gdzie jest wtakim razie logika :?:
Jeszcze raz powtarzam KASA,KASA,KASA...i basta.
IPLUS+6230+USB
Nadir

Post autor: Nadir »

pogorszenie jakosci uslug... to taki niemily zart z ich strony bo jak normalnie wszystko mi smigalo, to w poniedzialek nagle w ogole NIC nie moglem sciagnac... We wtorek moglem ale predkosc byla w granicach 0.3kbs jawny zart... zadzwonilem naskarzyc a oni na to ze sciagnelem juz 1gb i nalozyli mi blokade... wiesniaki;/
System
Stały użytkownik forum

Post autor: System »

Tak naprawde 1 giga, to nie jest duzo, ja majac net w domu, na fonie, ktory ma tylko GPRS, ale czyta strony www (P910i) wyciagam ok. 300 - 400 mb danych na miesiac.
Awatar użytkownika
MaciekAdv
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MaciekAdv »

Porażka, jak obetna to tylko GG dobrze dziala.
Szkoda gadać.
A za oknem radiowka 512 za 40zł hmmmmm
MaciekAdv:iPlus EDGE na Comander
Kom. Nokia 6021
przemass

Post autor: przemass »

ale przenajmniej odblokowuja na czas. od dzisiaj mam nowy okres rozliczeniowy i jest ok, nie musialem dzwonic i marudzic, a tego sie obawialem
nx8220+gc85+iplus
Awatar użytkownika
Tomekłódź

Post autor: Tomekłódź »

Więc mnie też to spotkało wczoraj jeszcze transfer był OK, a dzisiaj rano już koniec :evil: Myślałem że tną tylko ludziom którzy naprawde przecholowali, więc niestety nie tylko tym. Ja siciągnąłem w sumie 1,5 GB danych a do końca okresu rozliczeniowego zostało mi 4 dni i mi obcięli. To chyba nie jest tak strasznie dużo ponad limit.

Poprostu mi się wydaję że Plus wprowadził limity żeby troche zarobić. Ja rozumiem ciąć komuś kto sciągnął 8 GB ale 1.5GB. I moim zdaniem teraz będą ciąć odrazu po przekroczeniu limitu ponieważ zobaczyli że ludzie wykupują dodatkowe pakiety i kasę na tym będą trzepać. Ja mam w <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> ich pakiety :evil:

I mam pytanie czy u was też tak sciąga z przerwami. Przez 5 sekund żadnego transferu aż tu nagle jeden pakiet z prędkością 5KB/s :?:

Sorry za długi post :twisted: Ale jestem wkurzony ostro. A to co teraz mam internetem nazwać nie można :shock: :evil:

EDIT:
Zadzwoniłem na 601101101 i pan mi miłym głosem powiedział że u nich z liczb wynika że przekroczyłem limit aż o 63MB :shock: . No nie normalnie chyba zaraz całą sieć im <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>... zapcham tyle danych naściągałem. :twisted:
Ostatnio zmieniony 2006-06-22, 23:12 przez Tomekłódź, łącznie zmieniany 1 raz.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

TomekŁódź pisze: I mam pytanie czy u was też tak sciąga z przerwami. Przez 5 sekund żadnego transferu aż tu nagle jeden pakiet z prędkością 5KB/s :?:
Ono nie ściąga z przerwami, tylko pakiety są przetrzymywane a potem nagle na raz puszczane i robi to takie wrażenie jak opisałeś.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
seboo

Post autor: seboo »

Dokladnie tak dziala QOS z markowaniem pakietow i odpowiednim buforem :) - "worek" oproznia sie z taka szybkoscia zeby statystycznie symulowac limit ustawiony na gorna granice - wiadomo ze w przypadku pojedynczego pakietu trudno byloby to zrobic :)
Awatar użytkownika
vegas
Stały użytkownik forum

Post autor: vegas »

Mnie też prawie krew zalała. Otóż kupiłem iPlusa przed tym jak zaczęli ciąć, wszystko wyglądało ciekawie, aż tu nagle przed połową miesiąca :evil: cięcie i pozostałem prze ponad dwa tygodnie z niesamowitą prędkością!
Aż mam zamiar zrobić zorganizowany zamach mailowy co myślę o ich cięciach ale nie jestem terrorystą :twisted: i chyba tego nie zrobię.

A te ich pakiety to mam tak samo jak kolega w du........................ :evil:
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Już dawno temu pisałem, że Plus zacznie ciąć wkrótce. Nikt wtedy nie zwracał na to uwagi, wszyscy byli zaślepieni świetnością iplusa.
Do tego były ogłoszenia w dziale do tego przenzaczonym o możliwości cesji starej licencji GPRS, takiej jak mam ja, bez limitów. Jednak nikt nie był zainteresowany. Teraz płaczcie.
A ja mam besztany przez wszystkich Orange, siedzę na wsi w tej chwili z laptopem i mam EDGE i ciągnę dane bez limitów. A jak mi przytną raz na 3 miesiące to od razu wiem i dzwonię, jeszcze 20-30zł muszą odjąć od kolejnego abonamentu.

P.S. MSPANC.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
Tomekłódź

Ja do nich dzisiaj wysłałem meila zobaczymy co mi odpowiedzą. Im więcej pakietów zejdzie tym będą bardziej ciąć. Boikot pakietów przynajmniej z mojej strony. :twisted:

Szadzik
Jakbym przed podpisaniem umowy z Plusem trafił na to forum to bym tak kurde zrobił. Ja nigdy nie uważałem że Plus nie zacznie ciąć. A teraz mam prawo trochę se popłakać bo to nie jest dostęp do internetu jak czekam na otwarcie strony 3 minuty bez grafiki :shock:
Awatar użytkownika
vegas
Stały użytkownik forum

Post autor: vegas »

Ja też wysłałem maila do nich i czekam na odpowiedź. Po prostu te cięcia są za duże!
szalony

Post autor: szalony »

To jest fakt ze jak zwalniaja do 1kB/s to nie da sie z www korzystac :? Powinni dac 4-5kB/s to nikt by sie nie denerwowal a tak to zwyczajnie Plus ma w nosie uzytkownikow Iplusa :!:
Awatar użytkownika
piterepidemia
Użytkownik forum

Post autor: piterepidemia »

Witam. Potwierdzam w maju miałem total up/down 1,260 GB i przyciachali mnie na siedem dni przed końcem okresu rozliczeniowego. Zadryndałem na 101101 miły gościu stwierdził że musze się przemęczyć do końca okresu rozliczeniowego i będzie spoko, zaproponował jeszcze zresetowanie ustawień mojego nr i po tygodniu "jak z bicza strzelił" :lol: net śmiga wspaniale, średnio stronki na FF otwieraja się +/- 7-8 sek. :lol: ale w tym momencie z racji tak dobrego transferu nawet się nie obejrzałem jak mam już 475 MB :? a do końca okresu dwa i pół tyga :( ...będzie lipa.

...a, i "podpisuje" sie pod bojkotem dodatkowych pakietów. :!:

3mcie sie ciepło. Hej :wink:
szalony

To sie do sadu nadaje bo tak- niby mam "nieograniczony" net ale operator ma prawo jak naprawde siec nie wyrabia Zwalniac :!: Ale w Plusie jest kuriozum bo tak przekroczymy 1gb i jestesmy zagrozeniem dla sieci i nas tna - ale jak damy im kase extra to juz nie zagrazamy sieci :?: I placimy za usluge podwojnie - raz za Iplusa a potem za te pakiety :!: W ramach tej samej uslugi :!: Do sadu z nimi :?: :?: :?:
szalony

Jakbym mial pelno kasy i czasu to bym powaznie do sadu za takie praktyki Plusa podal :twisted: Z era i idea taz bym wojowal bo zapisy w regulaminach Blue i Twojego Internetu sa serio kuriozalne i oszukancze :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
MaciekAdv

Post autor: MaciekAdv »

Tak niby tlumacza sie ze im siec zapychamy a od nowego roku wchodza dwaj nowi operatorzy komorkowi P4 i Polsat. P4 bedzie korzystalo z infrastruktory Polkomtela(Plusa) a polsat z PTC (ery) a oni beda pie***** ze im siec zapycham q***!!!!
MaciekAdv:iPlus EDGE na Comander
Kom. Nokia 6021
Awatar użytkownika
etranger

Post autor: etranger »

A skad takie dosyc dokladne info o nowych operatorach i ich wejsciu masz?
Z tego co ja sie orientuje to wirtualnych opow jest od... i jeszcze troche i na tym sie konczy ich kariera. Stad tez moje pytanie.
Regards - etranger®
Awatar użytkownika
seboo

Post autor: seboo »

MaciekADV - tez tak sie myslalem i pienilem ale .....chodzi o to ze musza ciac z powodu wirtualek :)
Awatar użytkownika
etranger

Post autor: etranger »

Panie, Panowie - zupelnie nie wiem po co w ogole taki szum.
Oczywiste jest ze operatorzy gsm wprowadzajac uslugi dostepu do netu nie podjeli decyzji ot tak sobie pochopnie lecz nad tym pracowal caly sztab ludzi niejednokrotnie madrzejszych od nas.
Gadka o zapychaniu faktycznie jest sciema ale wystarczy zadzwonic do boa kilka razy i juz mamy odpowiedz - konsultancji nie wiedza co mowiac wiec wymyslaja nawijke na poczekaniu zeby tylko splawic dzwoniacego.
Dziwie sie oburzeniu osob, ktorym przycieto transfer do wrecz niemozliwego korzystania z wykupionej uslugi ale nie zapominajmy o odpowiednich wpisach w regulaminach - operatorzy maja do tego pelne prawo! I jakby nie bylo internet na 8kbps tez dziala, a jak-to juz inna kwestia.
Nie chcesz przyciecia - wykup sobie jeden z drugim abo na 10GB i jesli przytna transfer ponizej wykorzystania limitu - wtedy sie rzucaj.
Badzmy normalniejsi...

PS. Nie pracuje dla zadnej z sieci komorkowych 8)
Regards - etranger®
Awatar użytkownika
lkmc
Stały użytkownik forum

Post autor: lkmc »

etranger pisze:
hehe, dobrze ze dodales, bo kazdy na tym forum kto nie prezentuje typowo roszczeniowej postawy jest posadzany o prace
( lub tajna wspolprace ;) ) na rzecz ktoregos z operatorow ;)
N6220 & moto c975
Awatar użytkownika
Tomekłódź

Ale ja nigdy nie twierdziłem że nie mają prawa.

Tylko że swoją usługę nazywają "dostępem do internetu" i to nawet "niegraniczonym" w jednym punkcie regulaminu. A w następnym jest o cięciach.
Dobra jak wszędzie muszą być cięcia i z tym się zgadzam ale do takich prędkości żeby można było z internetu skorzystać. Chciałem się zalogować na pocztę no i nie zabardzo mi wychodziło :evil:

Z tego co wiem w cywilizowanych sieciach np: w telewizji kablowej Toya w Łodzi cięcia są do 56kb/s , w neostradzie chyba coś około 40kb/s a nie do 8 kb/s :shock:

Przycieli by tak i wszyscy by byli zadowoleni, nikt za dużo by nie sciągnął "bo jak?", sieć by im się nie zapchała, a po skończeniu się umowy nawet ktoś ją by przedłużył a tak to wątpię żeby ktoś to zrobił. To jest poprostu olewanie klientów i tyle "a raczej doprowadzanie ich do białej gorączki" :evil: Tylko nie rozumiem zabardzo po co i jaki oni mają w tym cel :?:
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

lkmc pisze:
etranger pisze:
hehe, dobrze ze dodales, bo kazdy na tym forum kto nie prezentuje typowo roszczeniowej postawy jest posadzany o prace
( lub tajna wspolprace ;) ) na rzecz ktoregos z operatorow ;)
Hehe, ja to już kilka razy się załapałem na stanowisko w Orange :)
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
raptou

Post autor: raptou »

A ja wam powiem, że sieć faktycznie czasem nie wyrabia. Główną przyczyną jest p2p. Nie jestem żadnym wrogiem tego typu ściągania, jednak ciągły ruch na łączach po prostu nie zostawia czasem miejsca - w bardzo dużym uproszczeniu - dla innych. Nie było by tych problemów, gdyby sieci p2p nie istniały. Nie chodzi tu o kwestie moralne, tylko właśnie o sposób pakietowania danych.

Ciasna jest ta sieć i tyle.

"Wirtualnych" tak znów nie ma się co obawiać. Najprawdopodobniej na razie nie będą świadczyć usług transmisji danych, póki nie wejdzie międzyoperatorski roaming krajowy.
Poza tym najprędzej zdecydowana większość już istniejących abonentow po prostu zmieni operatora a przyrost nowych pozostanie na niezmienionym poziomie, czyli i tak ta sama ilość użytkowników będzie korzystać z tych samych zasobów.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

@raptou, proszę zmień sobie podpis. 4 linijki to powinno być maksimum. Regulamin
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
raptou

Post autor: raptou »

:oops:
ODPOWIEDZ