Usuwanie blokady simlock z modemu Huawei E220
Moderator: Moderatorzy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Usuwanie blokady simlock z modemu Huawei E220
janek222, a to ja co innego zrozumiałem wcześniej. 

-
- Użytkownik forum
Odczytywałem efs bez karty sim. Niestety nie pomyślałem żeby zostawić kod odblokowującyjanek222 pisze:@corleone878787
Jak odczytywałeś efs? Ponoć powinno się to robić bez karty SIM. Pytam bo zastanawiam się czy w którymś efsie nie widziałem komunikatów operatora. Za podrzucenie kodu odblokowującego, jaki wpisałeś, będę wdzięczny.

Nie znacie sposobu żeby podpatrzeć dane wysyłane i odbierane (bardziej by się przydały wysyłane) podczas zdejmowania simloka?
Przy okazji mam pytanie, chociaż nie wiem czy skorzystam... jak wgrać tego "EFS bez simlocka" do innych modemów?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Dane przesyłane po USB można łatwo podejrzeć programem Snoopy.
Jeśli natomiast chodzi o EFS to podejrzewam, że wgranie go do innego modemu, o ile możliwe, spowodowałoby tylko jego uszkodzenie lub nieprawidłowe działanie - są w nim przecież zapisane m.in. IMEI i numer seryjny, jak i wiele innych parametrów modemu.
Jeśli natomiast chodzi o EFS to podejrzewam, że wgranie go do innego modemu, o ile możliwe, spowodowałoby tylko jego uszkodzenie lub nieprawidłowe działanie - są w nim przecież zapisane m.in. IMEI i numer seryjny, jak i wiele innych parametrów modemu.
-
- Początkujący użytkownik forum
W katalogu w którym masz KK_MClient utworzył się między innymi folder UserLog a w nim UserLog.txt , w tym pliku jest ten kodcorleone878787 pisze:[...]
Odczytywałem efs bez karty sim. Niestety nie pomyślałem żeby zostawić kod odblokowujący, może następnym razem.
Nie znacie sposobu żeby podpatrzeć dane wysyłane i odbierane (bardziej by się przydały wysyłane) podczas zdejmowania simloka?
Przy okazji mam pytanie, chociaż nie wiem czy skorzystam... jak wgrać tego "EFS bez simlocka" do innych modemów?
Ostatnio zmieniony 2009-02-12, 13:53 przez wxw, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Przejrzałem dumpy (około 6 strona wątku), które umieścili 7aco, kefyr i kapral 4. Moduł Wyszukiwanie znaków z TNI przerobiłem, chwilowo osobno można go pobrać tu:
http://www.sklepy.ehost.pl/efsexplorer.zip
Kilka spostrzeżeń, zmian dotyczących programu:
1. W EFSie wszystko jest jakby przyporządkowane liczbom zakończonym znakiem "n". W związku z tym w programie dodałem funkcję "Załamuj wiersze przed n" co skutkuje tym że linie zaczynają się od liczby zakończonej ww. znakiem.
2. Pierwsze 32 znaki z efsa znajdują się też na końcu obszaru wypełnionego liczbami zakończonymi n. Dalszy obszar wydaje mi się mało znaczący dlatego umieściłem funkcję "Tylko obszar n".
3. Aby podgląd był bardziej czytelny dodałem funkcję "Usuń spację", co eliminuje sporą ilość linii, niestety wydłuża ładowanie pliku o kilkanaście do parudziesięciu sekund.
4. Przyspieszono działanie wielu funkcji, ładowanie pliku bez opcji "Usuń spację" trwa do kilku sekund (wcześniej były to minuty).
5. Oddzielono ładowanie pliku od wyszukiwania.
6. Aby było łatwiej przeglądać pliki warto zmaksymalizować program.
Inne:
1. W dumpach z e220 widać że kod zawarty jest w 4438n, którego nie ma w e160.
2. Porównywanie dumpów jest trudne ze względu na dużą ilość różnic.
[ Dodano: 2009-02-12, 17:43 ]
Zauważyłem jeszcze że w 4191n powtarza się wartość 11111111 - e220 i e160.
http://www.sklepy.ehost.pl/efsexplorer.zip
Kilka spostrzeżeń, zmian dotyczących programu:
1. W EFSie wszystko jest jakby przyporządkowane liczbom zakończonym znakiem "n". W związku z tym w programie dodałem funkcję "Załamuj wiersze przed n" co skutkuje tym że linie zaczynają się od liczby zakończonej ww. znakiem.
2. Pierwsze 32 znaki z efsa znajdują się też na końcu obszaru wypełnionego liczbami zakończonymi n. Dalszy obszar wydaje mi się mało znaczący dlatego umieściłem funkcję "Tylko obszar n".
3. Aby podgląd był bardziej czytelny dodałem funkcję "Usuń spację", co eliminuje sporą ilość linii, niestety wydłuża ładowanie pliku o kilkanaście do parudziesięciu sekund.
4. Przyspieszono działanie wielu funkcji, ładowanie pliku bez opcji "Usuń spację" trwa do kilku sekund (wcześniej były to minuty).
5. Oddzielono ładowanie pliku od wyszukiwania.
6. Aby było łatwiej przeglądać pliki warto zmaksymalizować program.
Inne:
1. W dumpach z e220 widać że kod zawarty jest w 4438n, którego nie ma w e160.
2. Porównywanie dumpów jest trudne ze względu na dużą ilość różnic.
[ Dodano: 2009-02-12, 17:43 ]
Zauważyłem jeszcze że w 4191n powtarza się wartość 11111111 - e220 i e160.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
myślę. że jakikolwiek sniffer załatwi ten problem, mniej lub bardziej zaawansowany np.corleone878787 pisze:Nie znacie sposobu żeby podpatrzeć dane wysyłane i odbierane (bardziej by się przydały wysyłane) podczas zdejmowania simloka?
smartsniff.exe
-
Device Monitoring Studio - USB monitor:corleone878787 pisze:Nie znacie sposobu żeby podpatrzeć dane wysyłane i odbierane (bardziej by się przydały wysyłane) podczas zdejmowania simloka?
http://www.hhdsoftware.com/Family/usb-monitor.html
Nie wiem czy stąd ale ściągnąłem triala (15 dni) i jest ok, krótka instrukcja:
1. Po lewej bardziej na dole o ile nie jest wybrane to USB.
2. Wyżej wybrać modem
3. Dwuklik na URBview
4. Zaznaczyć URBview
5. Start
6. Zaznaczyć complete aby było widać przesyłane dane
PS. U mnie antywirus trochę blokuje (riskware: Hidden data sending) ten program aby nic nie chciał wysyłać co nie przeszkadza w działaniu.
[ Dodano: 2009-02-13, 12:30 ]
Dodam jeszcze że moim zdaniem ten sniffer USB jest dużo lepszy od konkurencji, w zasadzie tylko on u mnie działał w 100% poprawnie.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
Prosze o pomoc z blokada hauwei e 220. Wyskakuje mi ze mam sie zarejestrowac, tylko nie wiem gdzie mam to zrobic a i program qc com diag window nie widzi typu mojego modemu.
Pomozcie
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-02-13, 18:28 ]
Poprawa pisowni. Zdania zaczynamy z wielkiej litery, oraz używamy kropek i przecinków. Tak samo wystarczy jedna emotka. Nie musi ich być aż tyle.
Pomozcie

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-02-13, 18:28 ]
Poprawa pisowni. Zdania zaczynamy z wielkiej litery, oraz używamy kropek i przecinków. Tak samo wystarczy jedna emotka. Nie musi ich być aż tyle.
Ostatnio zmieniony 2009-02-13, 18:27 przez von_troba, łącznie zmieniany 1 raz.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Kartę SIM wyjąłeś? Program woła o rejestrację po około 10 minutach, jesli wszystko zrobisz dokłądnie jak w instrukcji, EFS wygeneruje sie już po 2 minutach, wiec zdążysz. Ważne tez aby kliknąć "Send CMD" przed wygenerowaniem pliku EFS.bin. Powinien się pojawić tekst w oknie dialogowym.von_troba pisze:prosze o pomoc z blokada hauwei e 220 wyskakuje mi ze mam sie zarejestrowac tylko nie wiem gdzie mam to zrobic a i program qc com diag window nie widzi typu mojego modemu
Kolego, to nie jest Fotka czy jakiś inny wynalazek. Nie łam zasad Netykiety.von_troba pisze:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
Trochę nie na temat:
Okazuje się że port GlobeTrotter HSxPA - Diagnostics Interface (Option) cały czas pracuje w DM (może podobnie jest w Huawei z Application Interface ?). Po wysłaniu do niego komendy 4B131500 (NAND info) otrzymałem w odpowiedzi to:
samsung_K9F1G0X01
W tej chwili jeszcze komendami w trybie DM nie można się bawić w TNI ale niedługo ma się to zmienić.
A teraz do rzeczy:
Zależy mi na dumpie z e220, wolałbym przed zdjęciem simlocka ale każdy się przyda, nawet taki ze złym softem.
Okazuje się że port GlobeTrotter HSxPA - Diagnostics Interface (Option) cały czas pracuje w DM (może podobnie jest w Huawei z Application Interface ?). Po wysłaniu do niego komendy 4B131500 (NAND info) otrzymałem w odpowiedzi to:
samsung_K9F1G0X01
W tej chwili jeszcze komendami w trybie DM nie można się bawić w TNI ale niedługo ma się to zmienić.
A teraz do rzeczy:
Zależy mi na dumpie z e220, wolałbym przed zdjęciem simlocka ale każdy się przyda, nawet taki ze złym softem.
Ale po co typ? Jak się nie mylę to należy tylko wybrać (o ile nie stanie się to automatycznie) Serial Com Port. W nazwie tego portu przypuszczam że powinno być coś takiego: Huawei - Application Interface (COMx).von_troba pisze:qc com diag window nie widzi typu mojego modemu.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
Ok mam wszystko tylko jest problem ze znalezieniem kodu 53642c00 w moim efs tego nie znajduje . Modem jest przywieziony ze slowacji. A chcem zeby chodzil na ere po zainstalowaniu i odpaleniu wyskakuje pelen sygnal widzi siec era tylko nie moge sie polaczyc wyskakuje ze komputer zdalny nie odpowiedzial . moze ktos pomoc mi. moze jest jakis inny kod lub moze cos trzeba poustawiac . Z gory dziekuje 

-
Udostępnij swój efs, może coś się w nim znajdzie. Pewnie masz firmware w modemie z którym może być problem.von_troba pisze:Ok mam wszystko tylko jest problem ze znalezieniem kodu 53642c00 w moim efs tego nie znajduje .
[ Dodano: 2009-02-14, 14:56 ]
Może nie wyjąłeś karty sim.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
Wyjalem karte sim tylko ja to robie pirwszy raz jestem laikiem w tym ale daleko zaszlem z tym i brakuje mi tylko ten kod zeby usunac blokade moze na gg bedzie szybciej i lepiej sie wytlumaczy co??Moje gg 12926565 prosze o kontakt
[ Dodano: 2009-02-14, 15:15 ]
Blido, mozesz mi pomoc ?? co zrobic zeby to zadzialalo??
[ Dodano: 2009-02-14, 15:15 ]
Blido, mozesz mi pomoc ?? co zrobic zeby to zadzialalo??
-
von_troba pisze:brakuje mi tylko ten kod zeby usunac blokade

Pozdrawiam
Janek
Janek
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Zainstaluj oryginalne (wydane przez Huawei) firmware w wersji 11.117.10.00.00.B268 - do pobrania STĄD.von_troba pisze:Ok mam wszystko tylko jest problem ze znalezieniem kodu 53642c00 w moim efs tego nie znajduje
Potem wygeneruj EFS jeszcze raz.
-
janek jak udostepnic ten plik
prosze o cierpliwosc do mnie tak jak pisalem juz jestem laikiem

prosze o cierpliwosc do mnie tak jak pisalem juz jestem laikiem

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Możesz dodać w postaci załącznika, ale ten dump ma jak mniemam ponad 60MB, więc lepiej wrzuć na jakiś serwer hostujący pliki. Bez rejestracji możesz wrzucić na http://www.odsiebie.com ale polecam zarejestrować się na http://www.adrive.com. Szybki serwer, bez limitów i za darmo dostajesz wirtualny dysk twardy o pojemności 50GB. Znany Rapidshare radzę omijać ze względu na restrykcyjne limity.von_troba pisze:jak udostepnic ten plik
-
wygeneruje do konca efs jak pisal blido 1988 i udostepnie na www.odsiebie.com ok
[ Dodano: 2009-02-14, 15:41 ]
bo jeszcze probowalem nie wpisywac calego tego kodu wpisalem tylko 3642 i znalazl ciagi cyfr ale zaden nie zadzialal
[ Dodano: 2009-02-14, 15:43 ]
nic sie nie zmienilo wgralem to tak jak pisales i dalej nie znajduje
[ Dodano: 2009-02-14, 15:44 ]
wrzucam go na odsiebie.com
[ Dodano: 2009-02-14, 15:41 ]
bo jeszcze probowalem nie wpisywac calego tego kodu wpisalem tylko 3642 i znalazl ciagi cyfr ale zaden nie zadzialal
[ Dodano: 2009-02-14, 15:43 ]
nic sie nie zmienilo wgralem to tak jak pisales i dalej nie znajduje
[ Dodano: 2009-02-14, 15:44 ]
wrzucam go na odsiebie.com
-
Uważaj bo zablokujesz możliwość odblokowania, liczka prób jest ok. 10 a później nie da rady.von_troba pisze:znalazl ciagi cyfr ale zaden nie zadzialal
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
http://odsiebie.com/pokaz/1560271---483e.html to jest link do mojego efs
[ Dodano: 2009-02-14, 16:22 ]
pomozcie
[ Dodano: 2009-02-14, 16:22 ]
pomozcie

-
@von_troba
Przejrzałem twojego dumpa i niestety w nim nie widzę kodu. Moim zdaniem powinien być tu (adres: 02DAD0):
.d,...4191n..111
11111..d,...441n
......d,...4441n
.......d,...453n
Powinno być 4438n z kodem między 441n a 4441n a go nie ma. Proponuję tak jak radzi Blido (podał linka do softu) zrobić upgrade firmware i powtórzyć robienie dumpa. Za podrzucenie dumpa po upgrade i po zdjęciu simlocka będę wdzięczny. Uwaga! Upgrade wiąże się z małym ale zawsze ryzykiem uszkodzenia modemu.
[ Dodano: 2009-02-14, 18:58 ]
Oczywiście w tej wersji firmware ten kod pewnie gdzieś jest w dumpie ale ja nie mam pomysłu gdzie i jak go zdekodować.
Przejrzałem twojego dumpa i niestety w nim nie widzę kodu. Moim zdaniem powinien być tu (adres: 02DAD0):
.d,...4191n..111
11111..d,...441n
......d,...4441n
.......d,...453n
Powinno być 4438n z kodem między 441n a 4441n a go nie ma. Proponuję tak jak radzi Blido (podał linka do softu) zrobić upgrade firmware i powtórzyć robienie dumpa. Za podrzucenie dumpa po upgrade i po zdjęciu simlocka będę wdzięczny. Uwaga! Upgrade wiąże się z małym ale zawsze ryzykiem uszkodzenia modemu.
[ Dodano: 2009-02-14, 18:58 ]
Oczywiście w tej wersji firmware ten kod pewnie gdzieś jest w dumpie ale ja nie mam pomysłu gdzie i jak go zdekodować.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
tak zrobilem i jest tak samo nie wiem jak to ugryzc
a od przeszukiwania efs-a juz mam
a od przeszukiwania efs-a juz mam

-
Może pomoże wyjęcie modemu na 10 sekund.von_troba pisze:tak zrobilem i jest tak samo nie wiem jak to ugryzc
[ Dodano: 2009-02-14, 19:51 ]
Udostępnij drugiego a pomogę szukać.von_troba pisze:od przeszukiwania efs-a juz mam
[ Dodano: 2009-02-14, 22:23 ]
Gdzieś znalazłem że można spróbować odczytać kod do odblokowania simlocka e220 z Qmat ustawiając Diag Functions...:
1. Display NVItem (zamiast Read EFS)
2. Start -> 1156
3. Index -> 00
Na końcu jak zawsze Lets Go.
[ Dodano: 2009-02-14, 22:32 ]
I jeszcze jedno, kod powinien być w pobliżu Sd (Hex: 53,64). Nie zawsze to jest 4438n, raz widziałem po 4235n. Adresy w okolicach których znajdowano kody odblokowujące:
16990
1B659
2DACD
30150
52AF3
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
udalo sie z moim modemem pomogl mi" MARIANOSUM" wielki szacun dla tego czlowieka
czy ktos moze mi odpisac jak mu wystawic opcje "pomogl" z gory dzieki
czy ktos moze mi odpisac jak mu wystawic opcje "pomogl" z gory dzieki

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Musiałbyś założyć własny watek i on musiałby się w nim wypowiedzieć.Wówczas miałbyś opcję dać POMÓGŁ .von_troba pisze:czy ktos moze mi odpisac jak mu wystawic opcje "pomogl" z gory dzieki
Witam wszystkich,kilka dni i nocy spędziłem z merlinem xu870 ,wydawało mi się że zrobiłem wszystko co tylko możliwe,az trafiłem tutaj,poczytałem i wiem że tutaj mogę otrzymac pomoc.Załadowalem do swojego modemu nowe firmware,myslałem ze to rozwali simlocka niestety nie ,modem pracuje w blueconnect,a chciałbym korzystać równiez z innych operatorów.Próbowałem coś uzyskac według opisu z pierwszej strony,niestety mimo połączenia z modemem,plik efs.bin zawsze ma 0 bitów ,co znaczy ze jest pusty.Czekam na kazdą sugestie ,dziękuję z góry.Pozdrawiam
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
janko23, ten opis dotyczy modemu Huawei. Merlin to inna para kaloszy.
Nie wiedziałem, żeby ktoś go w domowy sposób odblokował.

-
Czy próbowałeś pobierać na wszystkich portach modemu? Jaka jest odpowiedź po "Send Cmd" dla wartości 00?Gość pisze:Próbowałem coś uzyskac według opisu z pierwszej strony,niestety mimo połączenia z modemem,plik efs.bin zawsze ma 0 bitów
Odblokowanie e220 to zasługa tylko niektórych firmware (albo jednego). Po za tym inne darmowe sposoby nie są ogólnie znane (albo ja o nich nie wiem). Z tego co widzę nikomu zbytnio nie chce się nad tym siedzieć. Jak chce Ci się trochę posiedzieć to najpierw musisz zrobić to co próbujesz, czyli odczytać efs z modemu. Jak Ci się uda to może coś w nim znajdziesz, jednakże bardzo się na to bym nie nastawiał. Gdyby się udało odczytać efs to możesz go udostępnić, czym więcej osób przejrzy tym większa szansa na sukces.
Uwaga! Z najnowszą wersją Qmat miałem problemy (chyba 4.23), używałem starszej o ile się nie mylę 4.10.
Aby ściągnąć efsa modem - port musi być w DM (tryb diagnostic).
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
Czyżby temat umarł?
albo jest już rozwiązanie na simlocka e160.
albo jest już rozwiązanie na simlocka e160.
Ostatnio zmieniony 2009-02-20, 19:33 przez lukas_s, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Jest, płatne.
Ale możemy złóżyć się w 100osób po 5zyla na klucz usb do dc unlockera i unlockujemy modemy
Od 10lutego, serwer nie pobiera kredytów za unlock e160.
http://www.dc-unlocker.com/news
Ale możemy złóżyć się w 100osób po 5zyla na klucz usb do dc unlockera i unlockujemy modemy

Od 10lutego, serwer nie pobiera kredytów za unlock e160.
http://www.dc-unlocker.com/news