Witam
Posiadam internet radiowy oraz router Edimax BR-6204Wg i mam problem z konfiguracją, mianowicie: internet jest wpięty w komputer stacjonarny do karty sieciowej radiowej i z normalnej sieciówki idzie do portu wan w routerze a dalej docelowo ma iść do lapka po wifi. W stacjonarce przy konfiguracji sieci wybieram że ten komputer łączy się bezpośrednio z netem inne korzystają z jego połączenia - wybieram jako połączenie internetowe to z radiówki, a prywatne to z sieciówki.
Wszystko było by świetnie bo jest internet w stacjonarce ale nie moge się połączyć z ruterem (połączenie sieciowe pobiera sobie adres ip 192.168.0.1 gdy próbuję zmienić na automatyczne jak jest napisane w instrukcji wyskakuje ograniczona łączność).
Gdy wrzucam płytke od routera on sie konfiguruje ale w ten sposób że można się połączyć z routerem ale nie ma internetu.
Na laptopie widać i sieć bezprzewodową i mozna się połączyć z routerem ale nie ma internetu.
Jest tak jakby działała jedna z dwóch rzeczy: albo jest net w stacjonarce ale nie widzi routera, albo widzi router ale nie ma neta z radiówki.
Jakieś pomysły może coś musze zmienić w konfiguracji routera ?
Edimax BR-6204Wg + internet radiowy problem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Edimax BR-6204Wg + internet radiowy problem
A i owszem.bednus pisze:może coś musze zmienić w konfiguracji routera ?
Na początek się na niego zaloguj i zrób takie rzeczy:
- wyłącz serwer DHCP
- ustaw jego adres LAN na 192.168.0.2
- ustaw zabezpieczenia sieci radiowej
Po tych zabiegach odpalasz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>, czyli tak jak mówiłeś o tym:
Następnie łączysz kartę sieciową z gniazdem LAN routera.bednus pisze:ten komputer łączy się bezpośrednio z netem inne korzystają z jego połączenia
Musisz teraz ustawić na sztywno adres na lapie - 192.168.0.3/255.255.255.0/192.168.0.1/DNS: 208.67.222.222 i powinno być OK.
Jak nie będzie - sprawdź czy nie masz limitu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>.
-
- Początkujący użytkownik forum
witam
Zrobiłem wszystko jak napisałeś i działa ;]
Bardzo jestem wdzięczny za pomoc. Tylko zastanawia mnie ten dns skąd on się wziął bo przecież to nie jest standardowy dns podany choćby w instrukcji routera
Zrobiłem wszystko jak napisałeś i działa ;]
Bardzo jestem wdzięczny za pomoc. Tylko zastanawia mnie ten dns skąd on się wziął bo przecież to nie jest standardowy dns podany choćby w instrukcji routera
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To jest OpenDNS, czyli darmowy publiczny DNS.bednus pisze:Tylko zastanawia mnie ten dns skąd on się wziął bo przecież to nie jest standardowy dns podany choćby w instrukcji routera