Netgear g-54 GD834G brak LAN?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
danyll
Początkujący użytkownik forum

Netgear g-54 GD834G brak LAN?

Post autor: danyll »

Witam. Jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość. Chciałbym utworzyć połączenie LAN i folder wymiany plików (udostępniam jeden folder na swoim komputerze z windows xp i druga osoba może do niego zaglądać i pobierać pliki, ale nie usuwać [windows vista] i ona także posiada taki folder). Mam router Netgear-G54 GD834G i łączę się z internetem przez kabel podłączony do routera [windows xp] natomiast druga osoba łączy się bezprzewodowo przez wi-fi [windows vista]. Da się utworzyć takie połączenie, bez plątania dodatkowych kabli, aby osoba z visty przesyłała bezprzewodowo do routera dane i przez router po kablu dane te szły by do komutera z windows xp i w drugą stronę tzn z xp na vistę?
Ps. Czy da się jakoś nałożyć limity download/upload na użytkownika łączącego się przez wi-fi?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Netgear g-54 GD834G brak LAN?

Post autor: wojteks »

danyll pisze:Da się utworzyć takie połączenie, bez plątania dodatkowych kabli,
Tak, to połączenie jest już zrobione jeżeli oczywiście obie osoby łączą się do tego samego routera.
Komputery muszą byc odpowiednio skonfigurowane.
Czy da się jakoś nałożyć limity download/upload na użytkownika łączącego się przez wi-fi
Takim prostym routerem nie da się tego zrobić.
Nie pomagam na PW!
danyll

Tak, to połączenie jest już zrobione jeżeli oczywiście obie osoby łączą się do tego samego routera.
Komputery muszą byc odpowiednio skonfigurowane.
Oczywiście że łączą się do tego samego routera:) No właśnie mam problem ze skonfigurowaniem. Chciałbym krok po kroku tworzenie tego folderu (na pulpicie bądź w dokumentach) aby go udostępniać sieciowo i opis konfiguracji (routera?, połączenia sieciowego?) krok po kroku. Czytałem tu na forum wyszukując frazy lan itp ale tam nie ma tego wyjaśnionego.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

danyll pisze:Chciałbym krok po kroku tworzenie tego folderu
Najpierw na obu komputerach musisz ustawić taką samą grupę roboczą (nazwa) potem uruchomić udostępnianie plików i drukarek też na każdym z komputerów (właściwości połaczenia sieciowego i zainstaluj).

Musisz również doprowadzić do tego, żeby komputery się pingowały <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>.

Potem zakładasz folder w dowolnym miejscu dysku i klikasz prawym na niego. Wybierwsz "udostępnianie i zabezpieczenia", zaznaczasz "udostępnij ten folder w sieci" i "zezwalaj innym użytkownikom na..."

Mysi być włączone konto "gość" w "panel sterowania/konta użytkowników" oraz "opcje folderów/widok" zaznacz użyj prostego udostępniania plików.

Szukaj czegoś o otoczeniu sieciowym.
Nie pomagam na PW!
danyll

Na obu komputerach ustawiona jest grupa robocza: DOM. Udostępnianie plików i drukarek także jest włączone na obu komputerach. Wpisując na PC "cmd" i "ping Laptop" otrzymuję odpowiedzi 1ms. Na laptopie wpisuję "ping PC" i też otrzymuję odpowiedź 1ms. Czyli się pingują nawzajem. Włączyłem konto gościa na obu komputerach jednak na PC widzę Laptop ale mam komunikat przy próbie otwarcia go: Błąd logowania: użytkownikowi nie przyznano żądanego typu logowania na tym komputerze. Natomiast na Laptop w otoczeniu sieciowym widać tylko router i Laptop a PC nie ma chociaż go pinguje:/
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

danyll pisze:Na obu komputerach
To są niestety uroki "otoczenia sieciowego" Microsoftu. Można doinstalować protokół NetBeui i sprawdzić wtedy.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ