Konfiguracja otoczenia sieciowego z routerem WRTG54G

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rinoraines
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja otoczenia sieciowego z routerem WRTG54G

Post autor: rinoraines »

Witam
Na wstępie proszę o wyrozumiałość jest to mój pierwszy post .
Mam pytania a zarazem prośbę o pomoc w konfiguracji otoczenia sieciowego z routerem linksys WRTG54.
Dokładniej chodzi mi o to aby było widoczne otoczenie poza siecią którą stworzył router,tzn tak jak by było na samym kabelku od AP.
Internet chodzi bez problemów . Proszę o dokladną instrukcję najlepiej z Printscreen(ami).
Nie wiem czy w dobrym miejscu na forum zamieszczam pytanie .Jeszcze raz proszę o wyrozumiałość.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Konfiguracja otoczenia sieciowego z routerem WRTG54G

Post autor: Jo_gurt »

rinoraines, raczej ciężko coś takiego osiągnąć (nie chcę napisać "niemożliwe", bo jakby się pomęczyć z routingiem, serwerem DNS/WINS to może by się udało odpalić, ale to tylko teoria).
Generalnie w kierunku twój komp -> czyjeś kompy za routerem możesz próbować się dostać wpisując w adres exploratora windowsa: \\[adres_ip_innego_kompa] ale gwarancji nie dam, że zadziała.
No i oczywiście kompy w otoczeniu widzieć się nie będą.
rinoraines
Początkujący użytkownik forum

Post autor: rinoraines »

wszystko fajnie tylko to jest bardzo uciążliwe rozwiązanie a tym bardziej jeśli się nie zna adresów z otoczenia
jeśli ktoś ma jeszcze inne koncepcje proszę o porady
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

rinoraines, to nie są moje jakieś tam koncepcje. :] Chodzi o to, że tak funkcjonuje NAT i tego nie obejdziesz.
ODPOWIEDZ