koniec z Blueconnect - czy Play ma dobry zasięg?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
koniec z Blueconnect - czy Play ma dobry zasięg?
Witam wszystkich- jestem tu pierwszy raz, na internecie znam się bardzo mało ale przesył 12kb/s to chyba śmiech a taki mam w Erze. Kończy mi sie umowa /6 lat sie męcze/i doradzono mi Play. Mieszkam w dziurze pod Strykowem k/łodzi i nie wiem czy Play nie bedzie szybciej? Pomózcie co robić ,a może jakoś można przyspieszyć? Mam oryginalny modem Ery GlobeSurfer icon wielokrotnie naprawiany a czasami podłączam Nokie N95 jako modem - jestem już bezradna- przy tej szybkości korzystanie z neta to przekleństwo...
Ostatnio zmieniony 2009-02-20, 15:58 przez Agnieszka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: koniec z Blueconnect - czy Play ma dobry zasięg?
Masz na myśli kb/s (kilobity) czy kB/s (kilobajty)? Bo jeśli kilobity, to chyba cały czas korzystasz z internetu po przekroczonym limicie (Era ogranicza do około 16kb/s) W takim wypadku przydałby Ci się Play, w taryfie Play Online Extra (bez modemu) oferuje limit 10GB/mc za 45zł. Pozostaje kwestia zasięgu - ile km od Strykowa mieszkasz? W Strykowie jest zasięg 3G Play-a, ale nie wiadomo czy uda Ci się złapać sygnał.Agnieszka pisze:przesył 12kb/s to chyba śmiech a taki mam w Erze
- cortesolo
- Stały użytkownik forum
Faktycznie niezbyt ciekawie.Agnieszka pisze:witam wszystkich- jestem tu pierwszy raz, na internecie znam się bardzo mało ale przesył 12kb/s to chyba śmiech
Najbliższy nodeB Play od Twojej miejscowości znajduje się w Głownie i jest to odległość około 8 km. Do nodeB w Łodzi masz około 10km. W takich warunkach całkiem możliwe jest uzyskanie połączenia jednak nie jest powiedziane, że tak będzie. W Twoim przypadku radziłbym sprawdzić, np. za pomocą telefonu komórkowego czy masz zasięg 3G Play. Jeśli tak to można by spróbować z Play online przy zastosowaniu anteny zewnętrznej.Agnieszka pisze:Mieszkam w dziurze pod Strykowem k/łodzi i nie wiem czy Play nie bedzie szybciej?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Wg. mapy zasięgu powinna być prędkość EDGE czyli ok. 130-215 kb/s, do nadajników Playa masz dość daleko, być może pomogłaby jakaś antena zewnętrzna.
-
Wielkie dzieki za wskazówki.
Dokładnie po sprawdzeniu licznik pokazal nastepujaca szybkość down80 kbps up 33kbps- nie mam przekroczonego limitu - taki u mnie jest przesył.
Niestety nie umiem sprawdzić na tel czy to 3D ale raczej nie bo internet w telefonie działa tak samo wolno jak przez modem w PC- czy antena pomoże? A może faktycznie PLAY?
Dokładnie mieszkam 2 km od Strykowa.
Dokładnie po sprawdzeniu licznik pokazal nastepujaca szybkość down80 kbps up 33kbps- nie mam przekroczonego limitu - taki u mnie jest przesył.

Dokładnie mieszkam 2 km od Strykowa.
Ostatnio zmieniony 2009-02-20, 16:00 przez Agnieszka, łącznie zmieniany 1 raz.
- cortesolo
- Stały użytkownik forum
Play działa jedynie w technologii UMTS/HSDPA więc tutaj konieczne jest sprawdzenie czy jesteś w takim zasięgu. Wg mnie kupienie w ciemno Play online mija się z celem.Agnieszka pisze:a może faktycznie PLAY?
3GAgnieszka pisze:niestety nie umiem sprawdzić na tel czy to 3D

Antena może pomóc, ale musisz się znajdować w zasięgu danego nodeB.Agnieszka pisze:czy antena pomoże?
-
Do najblizszego nodeB mam ok 10 km - czy antena da radę???cortesolo pisze:czy antena pomoże?
Ostatnio zmieniony 2009-02-20, 16:00 przez Agnieszka, łącznie zmieniany 1 raz.
- cortesolo
- Stały użytkownik forum
Jak wspomniałem, może ale nie musi. Wpływa na to wiele czynników: ukształtowanie terenu, obciążenie sieci itp.Agnieszka pisze:do najblizszego nodeB mam ok 10 km - czy antena da radę???
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Bardzo ważna też jest moc samego nodkacortesolo pisze:Jak wspomniałem, może ale nie musi. Wpływa na to wiele czynników: ukształtowanie terenu, obciążenie sieci itp.

I jeszcze jedno - czy interesowałaś się łączem przez CDMA (Orange Freedom Pro)? Być może w twojej miejscowości miałoby znacznie lepsze możliwości.
-
- Guru bezprzewodowy
Wyszukaj w ustawieniach telefonu ręcznie sieć, zobacz czy jest 3G przy jakimkolwiek operatorze.Agnieszka pisze: czasami podłączam Nokie N95 jako modem
Odległość jest spora, jednak biorąc pod uwagę, że Play stawia na zasięg komórki niż pojemność dobrze rokuje. Miałem już styczność z sporą odległością od NodeB w Play, mogą pojawiać się kłopoty przy słabym sygnale i obciążonej sieci. Proponuję przeskanować w telefonie czy jest zasięg 3G, jak nie ma to nie ma co się bawić w antenę. Mogą to być utopione pieniądze.Blido pisze:Szczerze mówiąc, wątpię że zasięg uda się złapać z takiej odległości, może jakimś cudem z anteną by złapało, ale pod warunkiem że dany NodeB nie byłby czymś zainstalowanym na dachu hotelu czy bloku
To byłoby dla Ciebie, jak już kolega wcześniej napisał dobre rozwiązanie:
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... 8212175752
Doraźnym rozwiązaniem jest przetestowanie EDGE Plusa i Orange kupując karty pre-paid. Jak modem ma simlocka to sprawdź przez komórkę jako modem, pod warunkiem że nie ma simlocka:
Orange: http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... E_DISCOVER
Plus: http://iplus.pl/indywidualni-potrzeby-i ... unkow.html
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Agnieszka w Strykowie jest 3G z Orange.
[ Dodano: 2009-02-20, 14:33 ]
Agnieszka 2 km od Strykowa w którą stronę? Bo tak jest dużo lasów i może być lekkie utrudnienie z anteną.
[ Dodano: 2009-02-20, 14:33 ]
Agnieszka 2 km od Strykowa w którą stronę? Bo tak jest dużo lasów i może być lekkie utrudnienie z anteną.
-
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc - dzięki Waszym poradom byłam w Play ale niestety 3 różnych konsultantów i 3 różne opinie. Ale dzięki Wam wiem ze muszę mieć 3G - niestety u mnie nie ma więc Play odpadł.Sundance_kid pisze:Strykowie jest 3G
Pozostaje Era albo Orange
2km od Strykowa w stronę Łodzi przy 14 stce, 400m od ronda (wjazdu na autostradę)Sundance_kid pisze:2 km od Strykowa w którą stronę?
Mam więc kolejne pytanie - czy skoro nie ma 3G pomoże antena?
A może coś innego przychodzi Wam do głowy - dziś znów zrobiłam tast łącza -
81 kbps down i 30 up - HELP!!!
Ostatnio zmieniony 2009-02-20, 16:01 przez Agnieszka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Agnieszka napisałam, że masz 3G Orange. A co do Playa i innych to pożycz lub kup jeśli nie masz telefon z 3G i bez Simlocka, kup prepaidy i testuj. Bo poza prędkością dochodza też inne czynniki jak np rzeciążenie nadajnika i co z tego, że jakiś będzie szybki jak będzie się co minutę zamulał?
[ Dodano: 2009-02-20, 14:56 ]
[ Dodano: 2009-02-20, 14:56 ]
Skąd wiesz? Najlepiej samemu sprzwdzić bo konsultańci czasem sami nie wiedzą co oferują.Agnieszka pisze:Mam więc kolejne pytanie - czy skoro nie ma 3G pomoże antena?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A pytałaś w Orange o Freedom pro ? Tak jak już było wspominane, to chyba by było najlepsze wyjście.
Sugeruję przesiadkę do Plusa, w Twojej okolicy mają najwięcej btsów.Agnieszka pisze:A może coś innego przychodzi Wam do głowy
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
paszczak nie radzę Plusa. Pozapychane to jak autobus 69 w godzinach popołudniowych 

Ja bym zaryzykował wypróbowanie startera PLus + oczywiście antena kierunkowa. W tej okolicy to powinna być najlepsza oferta.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
jerek najbliższy nadajnik w Głownie. Kitowe ukształtowanie terenu, lasy. Wątpie, że zadziała.
-
Przecież nie ma żadnych zobowiązań oddajesz modem i wszystko od nowa.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
jerek koleżanka z tego co się orientuje ma mała wycieczkę do salonu Playa. A to, że zadziała to będzie cud. Ale cuda się zdarzają. Ostatnio spotkałam się z takim przypadkiem, że tam gdzie teoretycznie ma być zasięg Playa go nie ma. Mapki widac przekłamują i w drugą stronę.
-
A może jacyś operatorzy telefonii bezprzewodowej jak np. PILICKA Tylko u nich trzeba wykupić tez numer telefonu żeby z zeta założyć stałe łącze.
Ja miałem Pilicką (teraz MNI Telecom), wolę normalny net gsm. 

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
jerek mówimy tu o pół końcu świata. Zobacz sobie na mapkach google jak wygląda Stryków a bardziej okolice bo samo miasteczko bardzo się rozwija i zastanów się czy ktoś tam będzie oferował coś.
-
Ale jeżeli to forum jest aby pomagać to staram się nastawić na jakiś tor, gdzie szukać jeżeli net gsm kuleje w danym rejonie , siostra ma neta w MNI Telekom i nie narzeka jest wszystko ok.
A co do mapek to nie wierze w ich dane. Wyjeżdżając na wakacje w rejon Tucholi mapki pokazywały że tam gdzie będę jest HSDPA (ERA) i kicha tylko EDGE.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-02-21, 21:38 ]
Poprawa pisowni.
A co do mapek to nie wierze w ich dane. Wyjeżdżając na wakacje w rejon Tucholi mapki pokazywały że tam gdzie będę jest HSDPA (ERA) i kicha tylko EDGE.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-02-21, 21:38 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-02-21, 21:38 przez jerek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
jerek ja nie twierdze, że nie starasz się pomagać
Jednak mieszkam bardzo blisko użytkowniczki i widze jakie tam są realia. Miasteczko się rozwija, powstają nowe miejsca pracy a co poniektórzy operatorzy oferują GPRS
A co do mapek to są bardzo orientacyjne. Oni swoje a praktyka swoje.

A co do mapek to są bardzo orientacyjne. Oni swoje a praktyka swoje.
-
- Guru bezprzewodowy
Pewnie PlusSundance_kid pisze:Miasteczko się rozwija, powstają nowe miejsca pracy a co poniektórzy operatorzy oferują GPRS

Zobacz na interaktywnej mapce
Radków, Łagiewniki - dolnośląskie
Rozwijające się miasteczka, ale co tam damy GPRS

Rok temu, jak zaczynałem na poważnie przygodę z Plusem działało to bardzo dobrze (mowa o EDGE). Niestety funkcja malejąca... Powiem, że we Wrocławiu poprawili dosył do NodeB w mojej okolicy i wyciągam 3mbps w dzień, co można nazwać sukcesem.Sundance_kid pisze:paszczak nie radzę Plusa. Pozapychane to jak autobus 69 w godzinach popołudniowych
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
marens dzisiaj wyczaiłam dwa nadajniki z UMTSem. Jeden jest na wsi gdzie kurki hodują, obgrodzone to lasami, drugi w Giecznie. A Stryków może co najwyżej anteny do Głowna wystawiać lub do Dobrej po UMTS. A że teren wybitnie pagórkowaty (wzniesienia łódzkie) to powodzenia z antenami.
-
Osobiście korzystam z blueconnect'a w sieci Era i jestem zadowolony. Prędkość mam bardzo dobrą. Używam karty ExpressCard Merlin XU 870. W okolicach Tomaszowa Mazowieckiego nie działa zbyt dobrze ale w Rząśni gdzie mieszkam (to jest około 40 km od Bełchatowa i 60 od Częstachowy) mam nawet częśtotliwość HSDPA. Nawet po przekroczeniu limitu danych mam prędkość 40-50 kB/s.
-
- Guru bezprzewodowy
Sundance_kid Kotkina Kłodzka i okolice a NodeB wszystkich sieci rosną jak grzyby po deszczu, teren pagórkowady.