ASUS WL-500gP V2- podział pasma

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Proncjusz
Użytkownik forum

ASUS WL-500gP V2- podział pasma

Post autor: Proncjusz »

Witam :) Mam nadzieję, że ten post jest pisany we właściwym miejscu... Otóż posiadam wyżej wymieniony router i chciałbym na nim ustawić regulacje pasmem internetowym. Dokładne chodzi mi o zarządzanie pasmem- QoS. Asus ma wgrany najnowszy soft 3.0.3.6. Do routera są podłączone 2 komputery- stacjonarny i laptop. Gdy rodzinka korzysta z laptopa to albo coś ściąga, albo gra w gry przez neta. Powoduje to, że na stacjonarnym net bardzo "muli". Chciałbym im ukrócić trochę pasemko. Bardzo bym prosił jak tego dokonać. W instrukcji tego nie ma, a na forum jakoś nie mogłem tego znaleźć. Jeżeli jest to z góry przepraszam :D Jeśli istniała by taka możliwość to bardzo bym prosił jeszcze o wytłumaczenie poszczególnych zakładek w dziale WAN. Dzięki wielkie....
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: ASUS WL-500gP V2- podział pasma

Post autor: Jo_gurt »

Proncjusz, najlepiej to byłoby zmienić soft na nie-asusowy. Cienko trochę, że V2, bo nie wiem czy odpali się na nim Tomato.
Awatar użytkownika
Proncjusz
Użytkownik forum

Post autor: Proncjusz »

Jo_gurt pisze:Cienko trochę, że V2...
Dlaczego cienko? Router ten posiada podział pasma jednak ja nie zabardzo wiem jak to zrobić. Może ktoś zna jakąś stronkę z podziałem pasm, jakie porty do czego przysługują, itp. Skoro został już poruszony temat "cienkości" tego routera to czym on się różni od wersji V2? Który lepszy? Kupiłem go niedawno (zależało mi na podłączeniu drukarki i dysku twardego). Wydawało mi się że V2 jest lepszy, jednak teraz nie mogę tego jednoznacznie stwierdzić. Więc co i jak.....?? :gwiazdki:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Proncjusz pisze:Dlaczego cienko?
Bo V2 to taka lekko zubożała wersja V1. I nie wiem jak na niej z obsługą różnej maści softu.
Proncjusz pisze:Router ten posiada podział pasma
Wrzuć jakiegoś screena, bo ja po zakupie V1 pierwsze co zrobiłem to wywaliłem soft Asusa.
Proncjusz pisze:Może ktoś zna jakąś stronkę z podziałem pasm, jakie porty do czego przysługują, itp.
www.google.pl
Nie wiem czego oczekujesz, ale na każdym systemie/interfejsie podział pasma wygląda inaczej.
Porty znajdziesz na www.portforward.com
Proncjusz pisze:Skoro został już poruszony temat "cienkości" tego routera to czym on się różni od wersji V2?
Tzn od V1 rozumiem?
- wolniejszy procek
- niewymienna karta wifi
- inny chipset
ODPOWIEDZ