Linksys WAG54G2EE i netia pomocy

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
white
Początkujący użytkownik forum

Linksys WAG54G2EE i netia pomocy

Post autor: white »

Witam,

Posiadam internet Neti oraz ich modem SAGEM 800 E4, kupilem Linksys WAG54G2EE i mam problem z jego skonfigurowaniem. Jak nalezy rozegrac? skonfigurowałem połączenie według tej instrukcji:

Jest tutajhttp://komputery.katalogi.pl/Neostrada,_netia,_router_konfiguracja-t124355.html

I niestety nic z tego kiedy chce się połączyć wyskakuje komunikat że
błąd 663 iz urządzenie jest już w użyciu lub jest źle skonfigurowane.

Wcześniej skonfigurowałem go z plyty CD. Posiadam systen xp na routerze swiecą sie diody LAN 1 DSL POWER internet niestety nie jest podświetlony.

Zzanim zagłębimy sie dokładniej to czy ogólnie idzie juz powiedzieć co robie źle?

Dzwoniłem do neti to według nich wszystko jest prawidłowo skonfigurowane...router jest nowy więc wątpie by był wadliwy

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-02-21, 18:25 przez white, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Linksys WAG54G2EE i netia pomocy

Post autor: Jo_gurt »

Wrzuć zrzuty z konfiguracji.

Netia na kablach TPSA?
white

Tak jest to netia na kablach TP.

O to konfiguracja:

http://img13.imageshack.us/my.php?image=beztytuue.jpg

Możliwe że jest coś źle podłączone w centrali ale nie chce tego zgłaszać i czekać jesli nie będę miał pewności że wszystko zrobiłem dobrze:)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-02-22, 01:16 przez white, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

white pisze:I niestety nic z tego kiedy chce się połączyć wyskakuje komunikat że
błąd 663 iz urządzenie jest już w użyciu lub jest źle skonfigurowane.
Gdzie ci wyskakuje ten błąd?
white

Wyskakuje gdy używam łączenia z internetem XP czyli jest podany uzytkownik hasło i numer telefonu połącz i taki komunikat gdzie na przycisku ponów odlicza się 60 sekund.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ale przy użyciu routera nie korzystasz z dial-up'a.
Włączasz kompa i już. Nic nie trzeba klikać.
Odinstaluj modem i połączenia modemowe.
white

Tak ale przy kreatorze z płyty linksys w momencie ostatecznego zatwierdzenia ustawień wyskakuje błąd iż nie wykryto usługi internetowe, należy sprawdzić dane lub skontaktować się z usługodawcą. Ważne jest to iż jest to netia na kablach TPSA więc nie wiem do końca jakich ustawień należy użyć. Rozmawiając z facetem neti powiedział że wszystkie parametry są ok i albo router dziwnie się zachowuje albo jest coś nie tak w centrali. Chce wykluczyć wszystko aby mieć pewność czy to wina centrali.

Musze dodać że modem neti działą bez problemu ale jest to najprostszy model. Czy warto spróbować na innym komputerze podłączyć tego neta gdzie nie ma żadnych połączeń sieciowych itd na że tak powiem świeżym komputerze?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

white pisze:Tak ale przy kreatorze z płyty linksys w momencie ostatecznego zatwierdzenia ustawień wyskakuje błąd iż nie wykryto usługi internetowe, należy sprawdzić dane lub skontaktować się z usługodawcą.
Pierwsza zasada - nie używamy żadnych kreatorów!
white pisze:Ważne jest to iż jest to netia na kablach TPSA więc nie wiem do końca jakich ustawień należy użyć.
Login/hasło netii, VCI/VPI 0/35, UBR.
white pisze:Czy warto spróbować na innym komputerze podłączyć tego neta gdzie nie ma żadnych połączeń sieciowych itd na że tak powiem świeżym komputerze?
Jeśli nie bardzo widzisz różnicę między połączeniem modemowym a takim przez router to faktycznie to może pomóc.

Przede wszystkim koniecznie skonfiguruj odpowiednio przez panel WWW (najlepiej po uprzednim resecie do ustawień fabrycznych) i sprawdź czy router w ogóle bierze adres IP od operatora.
white

Ok już wszystko działa, po prostu trzeba było poczekać dłuższy moment by załapało:)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ