Motorola WR850G = Linksys WRT54GL?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Motorola WR850G = Linksys WRT54GL?
Witam, znalazłem na allegro router Motorola WR850G v2 (link do aukcji). Sprzedający twierdzi, że jest to konstrukcja identyczna jak Linksys WRT54GL. Ma nawet wgrany Tomato, chociaż na stronie projektu nie znalazłem wzmianki o routerach Motoroli.
Sprzedawca mówi prawdę i to faktycznie Linksys w innej obudowie? Tomato chodzi na tym poprawnie i można z powodzeniem stosować skrypty z generatora Robsona?
Pozdrawiam.
Sprzedawca mówi prawdę i to faktycznie Linksys w innej obudowie? Tomato chodzi na tym poprawnie i można z powodzeniem stosować skrypty z generatora Robsona?
Pozdrawiam.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Motorola WR850G = Linksys WRT54GL?
czaktan, z tego co czytałem to faktycznie jest prawie to samo co Linksys. Jednak ja bym się w wynalazki motoroli nie bawił, lepiej dorzucić 5zł i sprawić sobie coś renomowanej firmy: Ovislink WL-1600GL. Też można go zasilić pomidorem.
-
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Że jest niezależny od sprzętu. Poza tym jest TrzepakoTomato.czaktan pisze:A co na Ovislinka powie Robson i jego generator?
Nie wiem co to znaczy "z ręki"czaktan pisze:Z ręki QoS raczej nie ustawię,

Nie sądzę, żeby istniała.czaktan pisze:I gdzie znajdę aktualną listę routerów wspierających pomidora?
Na temat Ovislinka: http://www.trzepak.pl/viewtopic.php?t=20110
-
RęcznieJo_gurt pisze: Nie wiem co to znaczy "z ręki"![]()

Dzięki za info nt. Ovislinka. Wygląda na to, że jest w stanie zastąpić Linksysa, a ja będę miał QoS

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No tak, ale jak się ustawia QoS ręcznie a jak nie ręcznieczaktan pisze: Ręcznie

-
Powiedziałbym, że generator robsona robi to automatycznie. Ustawiam automatyczny podział pasma, wpisuję IP i hula. A jakbym to chciał robić przez interfejs WWW to pewnie kilka innych rzeczy - o których nie mam pojęcia - ustawić bym musiał. A przez konsolę to już w ogóle masakra, klękajcie narody.
I takie jeszcze pytanko na zakończenie: co istotnego rożni TrzepakoTomato od zwykłego Tomato? Bo na trzepak.pl znalazłem tylko że to "Tomato z ficzersami"
I takie jeszcze pytanko na zakończenie: co istotnego rożni TrzepakoTomato od zwykłego Tomato? Bo na trzepak.pl znalazłem tylko że to "Tomato z ficzersami"

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
czaktan, chyba trochę mylisz QoS wbudowany w Pomidora (ten dostępny przez WWW) i podział pasma (uzyskiwany np. generatorem robsona lub też przez WWW w TrzepakoTomato). Dwie różne rzeczy.
Tam jest wszystko opisane, ale Warlock dodawał "ficzersy" stopniowo, więc nie ma w jednym miejscu.
To chyba nie przeczytałeś całego wątkuczaktan pisze:Bo na trzepak.pl znalazłem tylko że to "Tomato z ficzersami"

-
Przyznaję się - szukałem opisu funkcji, albo jakiegoś changelogu chociażJo_gurt pisze: To chyba nie przeczytałeś całego wątku![]()

Szczerze mówiąc myślałem, że to to samoJo_gurt pisze: mylisz QoS wbudowany w Pomidora i podział pasma

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Podział pasma to wiadomo, przydział przepustowości poszczególnym np. adresom IP/MAC, portom itp.
Pomidorowy QoS to to samo plus dodatkowo:
- prioretyzacja - przede wszystkim
- lepsze filtry
- lepsza klasyfikacja
Z QoSem jest tak, że można kształtować tylko ruch wychodzący (co jest podyktowane logiką), ale dla łącz asymetrycznych jest wręcz zbawienne.
Pomidorowy QoS to to samo plus dodatkowo:
- prioretyzacja - przede wszystkim
- lepsze filtry
- lepsza klasyfikacja
Z QoSem jest tak, że można kształtować tylko ruch wychodzący (co jest podyktowane logiką), ale dla łącz asymetrycznych jest wręcz zbawienne.