Problem z OvisLinkiem AP-5460AP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
domel_s
Początkujący użytkownik forum

Problem z OvisLinkiem AP-5460AP

Post autor: domel_s »

Witam!

Ostatnio zakupilem ww urzadzenie, aby spelnialo nastepujaca role:

urzadzenie ma odbierac za pomoca anteny zewnetrznej ktora do niego podlaczylem zamiast wbudowanej sygnal z sieci bezprzewodowej osiedlowej a nastepnie internet rozdzielac na dwa komputery dzieki dwom portom lan i skretce.

sek w tym jak to zrobic.w instrukcji dolaczonej na plycie doczytalem a nawet zobaczylem na zdjeciu idealnie taka sama sytuacje (zwana w instrukcji Client Mode Infrastructure) jaka chcialbym miec wlasnie u siebie.

zabralem sie wiec do konfiguracji ale niestety nie jestem w tym za dobry. podlaczylem sie do routera za pomoca wifi w lapciu i wklepalem w przesgladarce 192.168.100.252 i przenioslo mnie do okna konfiguracji. Po dokladnym przejrzeniu kazdego dzialu konfiguracji dotarlem do podzialu: Site Survey gdzie po odswiezeniu ukazaly mi sie sieci a wsrod nich ta do ktorej chcialem sie polaczyc. Zgodnie z instrukcja:

This page provides tool to scan the wireless network. if any access point or ibss is found you could choose to connect it manually when client mode is enabled.

tak wiec odrazu wrocilem do dzialu Wireless Basic Settings gdzie z Mode wybralem Client a z Type: infrastructure i wszystko zatwierdzilem. gdy zapisalo mi ustawienia polaczenie z routerem zostalo przerwane i od tej pory nie wyswietlal sie on w widzianych sieciach w windowsie. dopiero po 10-sekundowym resecie wrocily stare ustawienia i moglem znow go konfigurowac jednak na marne gdyz za kazdym razem bylo tak samo.

coz w tej sytuacji moge zrobic zeby osiagnac cel z samego pcozatku??
dzieki za odpowiedz.pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z OvisLinkiem AP-5460AP

Post autor: Jo_gurt »

coz w tej sytuacji moge zrobic zeby osiagnac cel z samego pcozatku??
Przede wszystkim - podłączyć się kablem. Chyba logicznym jest, że jeśli włączysz na radiu tryb client to nie można się do niego podłączyć :P

Poza tym interesuje cię tak na prawdę tryb WISP. W trybie Client możesz podłączyć tylko jednego kompa, WISP - więcej.
domel_s

Zrobilem tak jak mowicie - podlaczylem sie za pomoca portow lan kablem do routera i ustawilem ip tak aby go widzial i mozna go skonfigurowac. wszedlem w menu i pozniej do Wireless Basic Settings. tam nie bylo tego mode WISP tylko Client, bridge, repeater, ap. wybralem wiec Client i pozniej Apply Changes. Zapisywal zmiany bardzo dlugo (okolo 10 min) i nic nie reagowal wiec wydawalo mi sie ze sie zawiesil, wiec zamknalem przegladarke. gdy jeszcze raz wpisywalem 192.168.100.252 okno konfiguracji sie nie otwieralo. postanowilem wiec zresetowac urzadzenie. gdy zresetowalem je przez 10 sek palila sie tylko lamka power. wylaczylem wiec urzadzenie z pradu i podlaczylem ponownie i od okolo godziny pali sie tylko lamka power i status ( Turns solid red when the device is
booting, after boot successfully,
the light turn off.) i nie chce zapalic sie lamka link ktora zwykle sie palila. teraz to juz kompletnie nie wiem co robic?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Spróbuj czegoś takiego:
- ustaw na swoim kompie adres 192.168.1.10/255.255.255.0
- odłącz ovisa od prądu
- wciśnij i przytrzymaj przycisk reset
- trzymając wciśnięty reset podłącz do prądu
- po ok 10s puść reset
- sprawdź czy idzie ping na 192.168.1.6
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Jo_gurt pisze:- ustaw na swoim kompie adres 192.168.1.10/...
Ja ustawiam na kompie 192.168.100.253 i w przeglądarkę wpisuję 192.168.100.252 i działa za każdym razem.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jaco, ale to jest w zwykłym trybie, ja mówię o trybie recovery bootloadera.
domel_s

zrobilem jak mowiles.

w pingu wyszlo mi tak:
ping 192.168.1.6
odpowiedz z 192.168.1.10: host jest nieosiagalny
uplynal limit czasu
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

domel_s, robiłeś krok po kroku? Szczególnie ważne jest włączenie z jednocześnie wciśniętym przyciskiem reset.

Możliwe też, że coś pomyliłem w procedurze, pisałem z pamięci. Poszperam.

[ Dodano: 2009-02-24, 22:47 ]
Poczytaj tu: http://www.trzepak.pl/viewtopic.php?t=18365
domel_s

ale to dziwne bo tutaj nie zapala mi sie teraz zadna czerwona dioda.

najpierw wylaczylem z zasilania, pozniej wcisnalem reset, przytrzymalem z pare sekund i z tak wlaczonym resetem wlaczylem zasilanie i odrazu na dzien dobry zapalila mi sie tylko dioda power, i dioda lan do polaczenia z kompem. dioda status nie zapalila sie nawet na czerwono. dodatkowo dioda lan miga od czasu do czasu

natomiast pali sie ta dioda gdy na nowo wylacze i wlacze zasilanie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

domel_s, spróbuj może wrzucić na TFTP nawet jeśli nie pinga. A nuż się uda.
domel_s

problem w tym ze nie mam bladego pojecia jak to zrobic. sciagnalem tftp client ale jak go uruchamiam to sie odrazu zamyka. sciagnalem tez jakis recovery-ovislink.bin.i wiem ze mam gdzies wpisac jakas komende. ale nie mam pojecia gdzie co i jak.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

domel_s pisze:sciagnalem tftp client ale jak go uruchamiam to sie odrazu zamyka
Obsługujesz go z linii poleceń (cmd). Tam na trzepaku masz podane co wpisywać.
domel_s

i lipa. probowalem na dwa sposoby.
1. wchodzilem w konsole cmd. wpisywalem katalog gdzie jest tftp i w tym katalogu byl recovery-ovislink.bin

pozniej wpisuje te komende
tftp -m binary 192.168.1.6 -c put recovery-ovislink.bin

i co mi sie jedynie pojawia w konsoli to ze program tftp i spis funkcji jak nalezy w nim polecenia wpisywac. i tak za kazdym razem. moze jest jakis blad w tej formule

2. probowalem za pomoca programu tftp pumpkin wyslac ten plik na 192.168.1.6 ale tam mi wyskakuje time out i aborted.

kompletnie nie wiem juz co poczac. jesli mozesz to napisz mi krok po kroku co trzeba robic.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

domel_s, przyznam, że mi się pomysły kończą :/ Nie mam niestety tego sprzętu pod ręką, żeby przetestować i podać ci pewną i sprawdzoną procedurę :/
domel_s

a sluchaj bo juz doszedlem ze ja wpisywalem komende pod linuxa. teraz sprobowalem pod winde i poszedl tftp. ale oczywiscie wyskoczylo na koncu error occured during the file transfer. timeout expired. ale czytalem ze to moze byc wina tego ze u mnie port LAN 1 nie dziala tylko LAN2 i rpzez niego lacze sie z komputerem.

a tutaj pisalo:
połącz port Ethernet komputera z systemem Linux lub Windows bezpośrednio do portu LAN1 urządzenia (w wypadku modeli z dwoma portami) lub LAN3 (modele z pięcioma portami);

tak wiec moze to w tym sek.nie wiesz w takim razie jak naprawic ten port?
ODPOWIEDZ